Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωστόπουλος: ”Εμβαλωματικά τα λαϊκά ομόλογα”

”Εμβαλωματική” χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση ”λαϊκών ομολόγων” ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος. Τι αναμένει να πράξουν οι άλλες τράπεζες στα επιτόκια χορηγήσεων και τι βλέπει για το θέμα των συγχωνεύσεων.

Κωστόπουλος: ”Εμβαλωματικά τα λαϊκά ομόλογα”
”Εμβαλωματικά” χαρακτήρισε τα λαϊκά ομόλογα ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έτους της τράπεζας.

Παράλληλα, ο κ. Κωστόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ”η Alpha δεν θα είναι για πολύ καιρό μόνη στα αυξημένα επιτόκια χορηγήσεων”, υπονοώντας ότι και οι άλλες τράπεζες θα προχωρήσουν σε παρόμοια κίνηση στο μέλλον.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωστόπουλος, ”τα λαϊκά ομόλογα δεν αποτελούν λόγο ανησυχία για εμάς”, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πρόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να χορηγεί δάνεια με χαμηλό επιτόκιο ”δημιουργεί στρεβλώσεις”.

Σημαντική ήταν η αναφορά του κ. Κωστόπουλου για τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ”οι 5 παίκτες που είμαστε στην ελληνική αγορά δεν μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας”.

Η περσινή απόπειρα με την Εθνική”, σχολίασε ”είχε νόημα, γιατί θα δημιουργούσε μια μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή τράπεζα”, ενώ για τις άλλες πιθανές συνεργασίες εξέφρασε την εκτίμηση ότι ”δεν θα δημιουργούσαν κάτι σημαντικό”.



Αναφερόμενος στα αποτελέσματα έτους του ομίλου της Alpha Bank, ο πρόεδρος του ιδρύματος εστίασε στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, την οποία χαρακτήρισε ”αρίστη”, επικαλούμενος στοιχεία που κάνουν λόγο για μικρό ποσοστό επισφαλειών.

Σημειώνεται ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (μετά από προσαρμογή του goodwill) της Alpha Bank σημείωσαν πτώση 28%, ενώ το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα 0,40 ευρώ, από 0,91 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Ο κ. Κωστόπουλος χαρακτήρισε ευνόητους τους κινδύνους που περιέχει η τραπεζική, αναφορικά με τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αναμένει να υπάρξουν προβλήματα και κρίνοντας τις σχετικές ανησυχίες των δημοσιευμάτων ”υπερβολικές”.

Αναφερόμενος στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Alpha Bank, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι το ποσό της επιβάρυνσης, - ”ασχέτως με τα όσα ακούστηκαν”, όπως είπε χαρακτηριστικά - θα είναι τελικά 11 ευρώ μηνιαίως για κάποιον που έχει πάρει δάνειο 50.000 ευρώ. Ποσό που, όπως είπε ο κ. Κωστόπουλος, δεν πρόκειται να κάνει τον πελάτη της Alpha να φύγει από την τράπεζα.

”Τα τελευταία χρόνια ο οξύτατος ανταγωνισμός μας οδήγησε σε αρκετές μειώσεις επιτοκίων, που ίσως να ήταν υπερβολικές. Υπήρχαν όμως τότε και τα κέρδη από το χρηματιστήριο. Άρα υπήρχε αλληλοεπιδότηση κερδών. Αυτό τελείωσε. Κάθε λογαριασμός πρέπει να έχει το σωστό επιτόκιο”, είπε ο κ. Κωστόπουλος.

”Ούτως ή άλλως”, προσέθεσε, ”επιτόκιο κλειδωμένο για 15 χρόνια στο 6,75% δεν πρόκειται να ξαναδούμε”, ενώ χαρακτήρισε την τρέχουσα ως ”καλή εποχή” για τη σύναψη δανείων.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, είπε ότι μελετώνται και θα εκδοθούν καταναλωτικά προϊόντα για μικρούς και μεγάλους πελάτες, με κριτήριο το ποσό, την ηλικία κ.λπ. ”Ό,τι και να βγάλουμε όμως, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να καλύψουμε τον πληθωρισμό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v