Συμβόλαια θανάτου!

Είναι η νέα τάση στη Σοφοκλέους! Επώνυμοι επιχειρηματίες αναθέτουν σε ”επαγγελματίες” την ρευστοποίηση των μετοχών τους, έναντι πολύ μεγάλης αμοιβής. Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μάθουμε για αρκετούς βασικούς μετόχους οι οποίοι θα έχουν πλέον διακοσμητικό ρόλο στις εταιρίες τους. Η επιχείρηση εξόδου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!

Συμβόλαια θανάτου!
Είναι η νέα τάση στη Σοφοκλέους! Επώνυμοι επιχειρηματίες αναθέτουν σε ”επαγγελματίες” την ρευστοποίηση των μετοχών τους, έναντι πολύ μεγάλης αμοιβής.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μάθουμε για αρκετούς βασικούς μετόχους οι οποίοι θα έχουν πλέον διακοσμητικό ρόλο στις εταιρίες τους. Η επιχείρηση εξόδου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη!

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας προσκομίσουμε ”μαγνητοταινίες”, ”φωτογραφικό υλικό” και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Στόχος μας δεν είναι να υποδείξουμε ποιος πυροβολεί αδίστακτα την αγορά, αλλά να επισημάνουμε ένα φαινόμενο. Θα πρέπει, λοιπόν, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις ανοδικές κινήσεις που παρατηρούνται σε αρκετές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

Και κυρίως όταν αυτές συνοδεύονται από την κλασσική τακτική κίνηση ”ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω”. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι πολλοί επιχειρηματίες αναθέτουν σε χρηματιστές το έργο της εξόδου τους και μάλιστα με αμοιβές που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν το 10% της αξίας του ρευστοποιούμενου πακέτου των μετοχών.

Πρόκειται, πάντως, για πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν με στοιχεία, λόγω ακριβώς της φύσης τους. Είναι το δεύτερο κύμα ρευστοποιήσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών των εισηγμένων εταιριών, μετά από εκείνο που παρατηρήθηκε την περίοδο 1999 – 2000.

Μόνο που αυτή την φορά η έξοδος δεν πραγματοποιείται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, όπως στο παρελθόν. Ούτε σε επίπεδα τιμών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως επιθυμητά. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να δικαιολογήσουμε τις περίεργες διακυμάνσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες μετοχές με τον παράλληλα μεγάλο όγκο των συναλλαγών που τις συνοδεύει.

Η μοναδική προστασία που μπορούν να έχουν οι επενδυτές είναι η μελέτη των οικονομικών στοιχείων των εταιριών και η διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Πόσο μάλλον όταν αρκετοί επιχειρηματίες δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε επίσημες δηλώσεις, από την στιγμή που έχουν ήδη φροντίσει να μεταφέρουν τις μετοχές τους ή μεγάλο μέρος αυτών σε off shore εταιρίες.

Η κατάσταση στην μικρή κεφαλαιοποίηση δυσχεραίνεται και από την δεδομένη απόφαση θεσμικών χαρτοφυλακίων να αποχωρήσουν πλήρως από αυτή την κατηγορία, φοβούμενα ότι οι μικροί της Σοφοκλέους θα παραμείνουν στο περιθώριο των χρηματιστηριακών εξελίξεων επί μακρύ χρονικό διάστημα.

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v