Σε ΟΤΕ και Εθνική το ενδιαφέρον

Για να μην ακυρωθούν στην πράξη όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την αρχή του χρόνου, θα πρέπει η αγορά μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης να ”κρατήσει” την περιοχή των περίπου 1.670 μονάδων. Πιθανές και νέες πιέσεις, και λόγω παραγώγων στη μετοχή του ΟΤΕ, με εκτιμήσεις όμως για απορρόφηση τους από ενδεχόμενη αντίδραση της Εθνικής.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να έχει αποφασίσει η Τουρκία πως και με ποιους όρους θα παραχωρήσει εγκαταστάσεις της για χρήση από τις δυνάμεις των ΗΠΑ – Άγγλων.

Κατά συνέπεια, από Δευτέρα θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το εάν, πότε και με ποια αφορμή θα γίνει τελικά η επέμβαση.

Καλό θα ήταν μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας να έχουν απορροφηθεί στην αγορά μας οι όποιες πιέσεις, χωρίς να έχει υποχωρήσει ο Δείκτης χαμηλότερα των περίπου 1.670 μονάδων.

Είναι προφανές, πως στο εύρος των 1.670 – 1.695 μονάδων δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από την στήλη, τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να μην υποχωρήσει σήμερα χαμηλότερα των 11,1 ευρώ ο ΟΤΕ, να μη ”χάσει” ο ΟΠΑΠ τα 9 ευρώ (στη χειρότερη περίπτωση να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 8,9 ευρώ) και να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα, κυρίως της Εθνικής σήμερα, της Alpha αύριο.

Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως μόλις μια εβδομάδα προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ελάχιστες είναι οι εισηγμένες που έχουν δημοσιοποιήσει τις σχετικές καταστάσεις. Είναι μάλιστα ανησυχητικά λιγότερες από, τις ούτως ή άλλως λίγες, της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Η μικρή απόκλιση που έχει διαμορφωθεί και που πρέπει να κλείσει μέχρι αύριο, κυρίως στον FTSE 20, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες πιέσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, αν και εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανοδικά ο τίτλος της Εθνικής.

Μπορεί να εξισορροπηθεί δηλαδή η ιδιότυπης μορφής μετακύλιση θέσεων από τον Οργανισμό σε τραπεζικές μετοχές, κυρίως των Εθνικής και Alpha.

Την ίδια στιγμή και παρά την αρνητική συγκυρία, πληθαίνουν κατά την εκτίμησή μας οι θετικές ενδείξεις. Το ενθαρρυντικό είναι πως τελευταία ανακάμπτει και η τιμή της πρώτης ύλης (αλουμινίου και πιθανόν χάλυβα) στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες ημέρες αντιδρούν με αυξημένες συναλλαγές οι μετοχές των εταιριών Σιδενόρ, Χαλκόρ κ.α.

Στα συν των ημερών η καταγραφή και νέου υψηλού για τη μετοχή της Παπαστράτος, η σταθερότητα της μετοχής του Τηλετύπου, η αύξηση των λειτουργικών κερδών με ταυτόχρονη με ταυτόχρονη μείωση των υποχρεώσεων της Επιλέκτου και τα αποτελέσματα της Notos.

Σε γενικές γραμμές, εντός των εκτιμήσεων είναι τα αποτελέσματα των κατασκευαστικών εταιριών κάτι που μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την πορεία των μετοχών, Άβαξ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΑΕΓΕΚ, Έμπεδος, ενώ και νέο έργο ανέλαβε η Μηχανική.

Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές που είτε ”παλεύουν” τον απεγκλωβισμό τους από την τιμή – όριο των 50 λεπτών (Alfa Alfa, Έμπεδος, Παντεχνική, Sanyo κ.α.), αλλά και όσων τελευταία παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω της προσδοκώμενης υψηλής τους ”μερισματαπόδοσης”.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v