Μας έπιασαν στον ύπνο;

Βήμα – βήμα η αγορά κερδίζει έδαφος. Βρε, μπας και έχει ξεκινήσει ήδη η ανάκαμψη και δεν το έχουμε πάρει καν χαμπάρι; Μήπως μας έπιασαν στον ύπνο;

Μας έπιασαν στον ύπνο;
Βήμα – βήμα η αγορά κερδίζει έδαφος. Βρε, μπας και έχει ξεκινήσει ήδη η ανάκαμψη και δεν το έχουμε πάρει καν χαμπάρι; Μήπως μας έπιασαν στον ύπνο;

Η αλήθεια είναι ότι όσες φορές έγινε στο παρελθόν μία ουσιαστική ανοδική κίνηση της αγοράς, ύστερα από μία παρατεταμένη πτώση, η άνοδος ξεκίνησε στα αστεία. Ουδείς την πίστεψε και όταν αυτή ολοκληρώθηκε, έτριβαν άπαντες τα μάτια τους.

Ευσεβείς πόθοι; Πιθανότατα. Κι έχετε δίκιο όσοι υποστηρίζετε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμη στην αγορά ή ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Όπως επίσης έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη θα μας πιάσει κυριολεκτικά στον ύπνο. Μπορεί να μην είναι η ανάκαμψη αυτό που βλέπουμε αυτές τις ημέρες στο ταμπλό. Αλλά κάποια άλλη κίνηση, η οποία μπορεί να γίνει ύστερα από δύο βδομάδες ή δύο μήνες. Το κύριο χαρακτηριστικό της όμως θα είναι αυτό: Δεν θα την πιστεύει η αγορά. Το αντίθετο! Πολλοί θα την θεωρήσουν ως μία καταπληκτική ευκαιρία για να ρευστοποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Η ορθή επενδυτική συμπεριφορά είναι να πάψουμε να ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Είτε η ανάκαμψη έχει ήδη έρθει, είτε αυτή θα έρθει σε κάποια άλλη χρονική περίοδο, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα την πάρουμε χαμπάρι.

Ας ασχοληθούμε, λοιπόν, με μετοχές και ας αφήσουμε την μελλοντολογία στα μέντιουμ και στις χαρτορίχτρες.

Πιστεύετε ότι η μετοχή μιας εταιρίας είναι πράγματι ελκυστική; Δεν έχετε παρά να την αγοράσετε! Το κλασσικό αντεπιχείρημα είναι ότι μπορεί κανείς να βρει αυτή την συγκεκριμένη μετοχή σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, εφόσον οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Σωστά! Αν μία μετοχή προσφέρει σήμερα μερισματική απόδοση 5% και η τιμή της υποχωρήσει κατά 50%, τότε η μερισματική της απόδοση θα φτάσει το 10%. Αν όμως μία μετοχή έχει πράγματι μερισματική απόδοση 5% με τα επιτόκια εκεί που βρίσκονται, κάτι άλλο θα πρέπει να συμβαίνει για να μην το προσέξει κανείς και να διπλασιαστεί έτσι αύριο η μερισματική της απόδοση.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v