Ποιες ΑΧΕ είναι σε ειδικό καθεστώς (update)

Σε ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης βρίσκονται από χθες άλλες 4 ΑΧΕ, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των ”επιτηρούμενων” ΑΧΕ σε οκτώ. Δείτε για ποιες ΑΧΕ γίνεται λόγος, αλλά και τι απαντούν ορισμένες στο δημοσίευμα του euro2day.gr.

Ποιες ΑΧΕ είναι σε ειδικό καθεστώς (update)
Σε ειδικό καθεστώς διαπραγμάτευσης βρίσκονται από χθες (σ.σ. Πέμπτη) άλλες 4 χρηματιστηριακές εταιρίες, μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε έκτακτη συνεδρίασή της, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day.gr, πρόκειται για τις χρηματιστηριακές εταιρίες Λαϊκή Ατταλος, Eurosec, Αρτιον και Magna Trust, ενώ σε ανάλογο καθεστώς βρίσκονταν από πριν οι Axon, Rate Capital, Αλκή και Σύμμετρον.

Η τελευταία πάντως βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης από την Praxis, οπότε η υπαγωγή της ενδέχεται να τερματιστεί σύντομα.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει δεσμεύσει τα ίδια κεφάλαια των χρηματιστηριακών και αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών ίσων με το ύψος των εγγυητικών επιστολών που προσκομίζουν.

Σημειωτέον ότι το euro2day.gr επιλέγει να δημοσιεύσει τις πληροφορίες για τα ονόματα των ΑΧΕ, με κάθε επιφύλαξη, παρότι δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποφευχθούν οι συγχύσεις και η φημολογία στην αγορά, η οποία τελικά εμπλέκει πολύ μεγαλύτερο αριθμό εταιριών.

* Τι απαντούν οι ΑΧΕ

Η εταιρία μας όπως θα φανεί και από τον ισολογισμό του 2002 σε μια άσχημη χρηματιστηριακή συγκυρία έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και συνεχίζει σε μια αναπτυξιακή πορεία, επισημαίνει με επιστολή του προς το euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, Μιλτιάδης Μιχαλούτσος.



Παρότι, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλούτσος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ είναι 9,1 με στοιχεία 31/12/2002 με όριο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 8,0 η εταιρία έχει ήδη δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις θα διαμορφώσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 12,0.

Παράλληλα, με επιστολή της προς το euro2day.gr η Λαϊκή Άτταλος Χρηματιστηριακή, κατά απόλυτη πλειοψηφία θυγατρική, όπως επισημαίνει, δύο εύρωστων και ισχυρών τραπεζικών ομίλων, δηλώνει ότι η υπαγωγή της υπό το συγκεκριμένο καθεστώς αφορά ένα τεχνικής και πρόσκαιρης φύσεως ζήτημα για την αποκατάσταση του οποίου έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα και έχει ενημερώσει ήδη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Εντός των επομένων ημερών, όπως επισημαίνεται στην απάντηση, η Λαϊκή Άτταλος Χρηματιστηριακή θα επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών με ενημέρωση προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και το επενδυτικό κοινό.



Επίσης, η Artion ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε στο euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος, Ιωάννης Καλογεράκης, διευκρινίζει ότι έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων της.

Στόχος, όπως προσθέτει, είναι η αύξηση του δείκτη φερεγγυότητας της εταιρίας στο 12%, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα των απαιτούμενων. Η διαδικασία αύξησης των κεφαλαίων της εταιρίας θα ολοκληρωθεί άμεσα, καταλήγει η ανακοίνωση της Artion.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v