”Πάγωσε” ο... Δείκτης!

Σε στενό εύρος διακύμανσης κινείται και σήμερα ο Γενικός Δείκτης, καθώς ο ΟΤΕ, που πιέστηκε χθες, ξεφεύγει από τα 11,2 ευρώ και αντιδρά, προς τα 11,35 ευρώ, τη στιγμή που δικαιολογημένα η μετοχή της Εθνικής τελεί σε αναμονή των αποτελεσμάτων του ομίλου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Πάγωσε” ο Δείκτης, στο στενό εύρος των 1.691,7 - 1.697,09 μονάδων. Δεδομένης της συγκυρίας, η μέχρι στιγμής εξέλιξη της συνεδρίασης θεωρείται απόλυτα, και από κάθε άποψη, καλοδεχούμενη.

Αφενός μεν γιατί ο Δείκτης παραμένει εγγύς του υψηλού ορίου της περιοχής ασφαλείας (1.670 – 1.695 μονάδων), με ικανοποιητικές συναλλαγές, αφετέρου συγκεκριμένες μετοχές σηματωροί επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας.

Κατ’ αρχήν ο ΟΤΕ, με σχετικά λίγους αγοραστές, όμως ακόμα λιγότερους πωλητές – κι αυτό είναι το σημαντικό – ξεφεύγει από τα 11,2 ευρώ. Αντιδρά, συγκεκριμένα, προς τα 11,35 ευρώ, τη στιγμή που δικαιολογημένα η Εθνική τελεί σε αναμονή των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Ενθαρρυντική θεωρείται η συντήρηση της ανοδικής φοράς για τη μετοχή του Τιτάνα, της Coca - Cola, αλλά και της Eurobank. Στη μετοχή της ΔΕΗ θα λέγαμε ότι διαμορφώνεται ”στήριξη” μεταξύ 13,7 – 13,8 ευρώ, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συσσώρευσης και επανατοποθετήσεων.

Στο 1 προς 2 είναι η σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές και θα σταθούμε στις αυξημένες συναλλαγές των Hi tech, Flexopack, Αττικών Εκδόσεων, Notos Com και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων. Πρόκειται για κλασσικές περιπτώσει όπου η μετοχή ευνοείται από θετικές εξελίξεις που αφορούν στην εταιρία.

Για τη συνέχεια, δε θα διαφοροποιήσουμε τη στάση μας σε ότι αφορά τη διακύμανση του Δείκτη θέτοντας ως ενδοσυνεδριακή ”στήριξη” τις 1.688 μονάδες, και ”αντίσταση” τις 1.697 μονάδες.

Άμεση προτεραιότητα της τακτικής αυτής είναι η αποφυγή, στην περίπτωση που προκύψουν αρνητικές εκπλήξεις, της υποχώρησης του Δείκτη χαμηλότερα των 1.670 μονάδων.

Στο ”ψαχνό” της ημέρας, και ειδικότερα στις πιέσεις που ασκούνται στη μετοχή της Altec, το κοινό αναμένει πιο συγκεκριμένες και άμεσες κινήσεις και απαντήσεις.

Υπάρχει βλέπετε και το προηγούμενο της Connection, χωρίς βέβαια να συσχετίζονται οι δύο περιπτώσεις, πλην όμως το τραυματισμένο υποσυνείδητο των επενδυτών δικαιολογημένα μπορεί να φαντασιώνεται οτιδήποτε.

Είναι προφανώς θέμα αρχών και διοίκησης της εισηγμένης να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. Βλέπετε η διοίκηση του χρηματιστηρίου καθυστέρησε μια – δυο, καθοριστικές όπως αποδείχτηκε ημέρες, μέχρις ότου κάνει χρήση του υπομνήματος του ορκωτού λογιστή για την περίπτωση της Connection.

Για να μη ξεχνιόμαστε, στην περίπτωση της Connection, το σχετικό έγγραφο πρωτοκολλήθηκε πρωί της 31/1/2003, αλλά η τελεσίδικη κίνηση της χρηματιστηριακής αρχής έγινε δύο συνεδριάσεις αργότερα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα.

Άλλωστε συνολικότερα πτωτική είναι η συμπεριφορά των μετοχών Microland, Ελεύθερης Τηλεόρασης και Altec, ενώ οι επενδυτές με βαθύτατα τραυματισμένο το υποσυνείδητό τους, λεηλατημένη την... τσέπη τους, ζητούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις – λύσεις στο θέμα της Altec.

Δε νοείται οι μετοχές του ομίλου να δίνονται βορά σε ”πρωτοσέλιδα” και να παραδίνονται στην κερδοσκοπική λογική ορισμένων. Οφείλει η διοίκηση του χρηματιστηρίου να ξεκαθαρίσει άμεσα την εικόνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v