Νέο κύμα τραπεζικών πιέσεων στο ΧΑ

Νέο κύκλο πιέσεων στη Σοφοκλέους ανοίγουν οι τράπεζες (-1,72%) με αφορμή, όπως επισημαίνουν οι παρατηρητές, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, αλλά και αυτά που ακολουθούν. Συνωστισμός στην... έξοδο με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικές στο 6,5/1.

Άκρως απογοητευτική, από κάθε άποψη, η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς ο γενικός δείκτης τιμών με ένα τζίρο που και πάλι σήμερα ο καθαρός μόλις και ξεπέρασε τα 40 εκ. ευρώ (52 εκατ. ευρώ με 10,7 εκατ. σε πακέτα) εμφάνισε παρά ταύτα έντονα δείγματα δυνητικής προσφοράς, αφού τόσο στη περιφέρεια όσο και στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ο συνωστισμός στη θύρα εξόδου υπήρξε κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ιδιαίτερα αναφορά θα πρέπει να δοθεί στις απώλειες 1,72% που κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος, παρασέρνοντας το γενικό δείκτη σε απώλειες 1,01% και δη στις 1.663,52 μονάδες με Alpha Bank, Εμπορική και Eurobank να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 1,5%.

Παράλληλα, η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση ουδεμία προσπάθεια αυτονόμησης υπήρξε με συνέπεια η σχέση ανοδικών προς καθοδικών μετοχών να ανέλθει στο 6,5 προς 1 υπέρ των πρώτων δείχνοντας ότι οι traders, αυτοί δηλαδή που παραμένουν σε αυτή την αγορά, προχώρησαν σε μείωση θέσεων αναμένοντας προφανώς χειρότερες ημέρες.

Συν τοις άλλοις με 40 μετοχές να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 5% είναι προφανές πως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση η ευρεία μάζα των επενδυτών δεν θεωρεί τις αποτιμήσεις ελκυστικές και κυρίως δεν προσδοκά σε άμεση αντίδραση των τιμών.

Εάν δε συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οξύνθηκε, σημαντικά, η υποτίμηση στα ΣΜΕ τότε καθίσταται προφανές ότι η λέξη αντίδραση δεν κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις προβλέψεις των περισσοτέρων εμπλεκομένων στην αγορά.

Κατά πολλούς η σημερινή συνεδρίαση δεν προσφέρει κάτι το διαφορετικό, εμείς όμως διαφωνούμε και λέμε ότι οι πιέσεις στις τράπεζες, αν μη τι άλλο, καταδεικνύουν την απογοήτευση των επενδυτών με τα όσα έχουν δει τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα αποτελέσματα.

Ωστόσο κάποια θετικά δείγματα γραφής υπάρχουν και ανοδική κίνηση μεμονωμένων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης όπως της ΟΠΑΠ, αποδεικνύονται όπου υπάρχουν έστω και περιορισμένου εύρους θετικές ειδήσεις αυτές αποτιμώνται από την αγορά.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Ιμάκο (απώλειες 10,53%), της Γκάλης (απώλειες 4%), της Μύλοι Κεπενού (απώλειες 4,19%), της Πετρόλα (απώλειες 2,18%), της Microland (απώλειες 8,11%), της ΝΕΛ (απώλειες 1,75%), της Altius (απώλειες 3,36%), της Veterin (απώλειες 3,47%), της Εγνατία προνόμιο (απώλειες 1,76%) της Datamedia (απώλειες 10,81%) και της Logic Dis (απώλειες 4,62%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιμάκο, της Γκάλης, της Κεπενού, της Πετρόλα, της Κορφίλ, της Εθνικής Ακινήτων , της Μαϊλης, της Alco, της Κτήμα Λαζαρίδη και της Aspis Bank.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 8,77% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 10,75 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200 μετοχών της Τεχνική Ολυμπιακή στα 2,96 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,14 ευρώ και ένα πακέτο 50.000 μετοχών της 3 Ε στα 13,7 ευρώ.

Επίσης στη μετοχή του ΟΤΕ έγινε ένα πακέτο 94.702 μετοχών στα 10,98 ευρώ, ένα πακέτο 361.818 μετοχών του ΟΤΕ στα 11,02 ευρώ, ένα πακέτο 280.891 μετοχών στα 11,02 ευρώ και ένα πακέτο 83.680 μετοχών στα 11 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v