Προέχει η ”στήριξη” στις 1.670 μονάδες

Εάν ”κρατήσει” η αγορά τις 1.670 μονάδες μέχρι αύριο, θα μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο για τη συνέχεια. Ακόμα και στην περίπτωση που θα επιδεινωθεί το κλίμα στις ξένες αγορές. Απλώς αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση της εκτίμησης ότι η αγορά δύσκολα μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα των 1.650 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τα αποτελέσματα της Eurobank και Εμπορικής θα ολοκληρωθεί ο κύκλος ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών των τραπεζών. Μπορεί στην πλειονότητά τους οι εκτιμήσεις των αναλυτών (κυρίως για Εθνική) να ήταν θετικότερες, πλην όμως θεωρούμε πως σε μεγάλο βαθμό είχαν προεξοφληθεί.

Προσβλέπουμε σε σταθεροποίηση, σε επίπεδα χαμηλότερα το πολύ κατά 2– 2,5% για τον κλαδικό δείκτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον Γενικό και τον FTSE 20.

Δε φαίνεται σε αυτή τη φάση να ”κινδυνεύει” η ”στήριξη” των 1.670 μονάδων. Αυτό όμως που μας κάνει εντύπωση, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των Εθνικής και Αlpha, είναι ορισμένες... λεπτομέρειες.

Στην περίπτωση της Εθνικής διαπιστώνεται ότι η υπεραξία της αναπροσαρμογής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων συμψηφίζεται ισόποσα (κατά 211 εκατ. ευρώ) με τις ζημίες που εμφανίζει το εμπορικό χαρτοφυλάκιο.

Στην περίπτωση της Alpha θα σταθούμε στα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση (πέραν των τριών μηνών) και ανέρχονται στο 3% του συνόλου των χορηγήσεων της τράπεζας. Ενδεικτικό στοιχείο, που λίγο πολύ εμφανίζεται και στις άλλες τράπεζες. Συνολικότερα, όμως, κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κατανάλωσης.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιβαρύνει το ούτως ή άλλως χειμαζόμενο εμπόριο.

Βραχυπρόθεσμα η τάση θα ξεκαθαρίσει από τη στιγμή που η τουρκική εθνοσυνέλευση θα δώσει το πράσινο φως στις ΗΠΑ, δηλαδή από αύριο.



Όπως έχουμε ήδη πει, το ζητούμενο για τον Δείκτη είναι η αντοχή μέχρι και τη συνεδρίαση της Τρίτης των 1.670 μονάδων. Γι’ αυτό θα επιμείνουμε σήμερα και αύριο, περιμένοντας την ενεργοποίηση εντολής αγοράς στον ΟΤΕ (11,1 ευρώ), την απορρόφηση όλης της προσφοράς στον ΟΠΑΠ και την ολοκλήρωση της ”συσσώρευσης” για τη μετοχή της ΔΕΗ (πέριξ των 14 ευρώ).

Εάν ”κρατήσει” ο Δείκτης, η αγορά μπορεί να αντιδράσει και πάλι προς τις 1.695 μονάδες, μετά την Τρίτη, με ενεργότερη συμμετοχή και της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Την περασμένη εβδομάδα σε αυτή την κατηγορία μετοχών διαμορφώθηκαν κάποιες θετικές ενδείξεις.

Περιμένουμε στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις την ενεργότερη συμμετοχή ”παικτών” σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v