Τι ισχύει με τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων

Πολλά αρνητικά σχόλια έχουν διατυπωθεί για την υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2002 από τις εισηγμένες εταιρίες. Πώς περιγράφουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ο κ. Αυλωνίτης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο κ. Τσικριπής από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τι ισχύει με τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων
Πολλά αρνητικά σχόλια έχει δεχθεί η υπερβολική καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2002 από τις εισηγμένες εταιρίες.

Σε γενικές γραμμές οι παράγοντες της αγοράς αλλά και το ευρύ επενδυτικό κοινό γνωρίζουν πως οι εισηγμένες εταιρίες ”οφείλουν” να δημοσιοποιήσουν αποτελέσματα έτους μέχρι και ένα δίμηνο μετά την ολοκλήρωση της χρήσης.

Ποιο όμως είναι ακριβώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την ενημέρωση των επενδυτών;

Για τις εταιρίες που ολοκληρώνουν τη χρήση τους στο τέλος του έτους υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης των επενδυτών μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

”Αν στο διάστημα αυτό δεν προλάβουν να δημοσιοποιήσουν την οριστική λογιστική κατάσταση, υποχρεούνται να δημοσιοποιήσουν τη λεγόμενη ”περιοδική λογιστική κατάσταση”, η οποία θα παρέχει την απαραίτητη στο επενδυτικό κοινό ενημέρωση έγκαιρα”, διευκρινίζει στο euro2day.gr ο κ. Αυλωνίτης, υπεύθυνος της διεύθυνσης Δημόσιων Εγγραφών και Εποπτείας Εισηγμένων Εταιριών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Πρακτικά, εισηγμένες και σε χρηματιστήρια του εξωτερικού εταιρίες αναγκάζονται από το εκεί ισχύον θεσμικό πλαίσιο να δημοσιεύουν τα στοιχεία έτους ακόμη και εβδομάδες πριν την παρέλευση της προθεσμίας.

Στην Ελλάδα, όμως;

”Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε της τελευταίας στιγμής”, μας απάντησε ο κ. Αυλωνίτης.

Ο ίδιος σχολίασε πως δεν έχει νόημα να υπάρξει μια απαρίθμηση των εταιριών που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε ανακοινώσεις, καθώς αυτές που το έχουν ήδη κάνει είναι ελάχιστες.

Αναφορικά με τα οριστικά αποτελέσματα έτους, ”οι εταιρίες βάσει του ν. 2.190 περί εταιρικής διακυβέρνησης οφείλουν να τα δημοσιοποιούν μέχρι και τον Απρίλιο”, είπε στο euro2day.gr ο Γ. Τσικριπής, του τμήματος Γενικής Επιθεώρησης Τραπεζών της Τραπέζης της Ελλάδος.

Τι συμβαίνει με το καθεστώς των κυρώσεων; ”Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρξει επίσημη ή ανεπίσημη λογιστική ενημέρωση από πλευράς μιας εισηγμένης εταιρίας, αυτή αντιμετωπίζει πρόστιμο μέχρι και 50 εκατ. δρχ.

Σε προηγούμενα έτη έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις”, επισήμανε στο euro2day.gr ο κ. Αυλωνίτης.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v