Δεν πείθουν ακόμη οι τράπεζες...

Τα αποτελέσματα των τραπεζικών ομίλων επιτείνουν την επιφυλακτικότητα των θεσμικών, ενώ από τεχνικής πλευράς, ο τραπεζικός δείκτης χαρακτηρίζεται από περιθώριο περαιτέρω υποχώρησης. Επιχειρείται μερική αντιστάθμιση μέσω τηλεπικοινωνιακών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δε διαψεύδει τους πιστούς της η Cosmote, επιβεβαιώνοντας τα περιθώρια ανάπτυξης που έχει συνολικότερα ο κλάδος. Έχει κατά συνέπεια και για το πρώτο τρίμηνο ένα στήριγμα η αγορά, ειδικότερα ο FTSE 20, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερο ενδεχόμενο την περαιτέρω μικρή υποχώρηση στον τραπεζικό κλάδο.

Βέβαια, από τεχνικής πλευράς η τριάδα των τηλεπικοινωνιακών από μόνη της, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες των τραπεζών, τη στιγμή που σε Alpha, Εθνική αλλά και Eurobank, οι αγοραστές είναι ακόμη λιγοστοί και σε επίπεδα χαμηλότερα των τρεχόντων.

Θα πρέπει να παραμείνει στα 11,06 – 11,10 ευρώ ο ΟΤΕ, στα 13,94 ευρώ η ΔΕΗ, προκειμένου να αποφευχθεί η υποχώρηση του FTSE 20 χαμηλότερα των 825,5 μονάδων. Περίπου σε αυτό το όριο, κρίνονται και οι 1.670 μονάδες του Δείκτη.

Για όσο παραμένει η αβεβαιότητα – επιφυλακτικότητα μεταξύ των ”μεγάλων”, δε θα πρέπει να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις από τους ”μικρότερους”. Διάχυτη άλλωστε αυτή η εκτίμηση, με συναλλαγές που δεν ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα.

Από τις λιγότερες των 60 μετοχών που κινούνται ανοδικά, άξια αναφοράς αντίδραση θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτή του Κεράνη, Νηρέα, Alter, ΑΕΓΕΚ, αλλά και των Γρηγόρη, Κανάκη και για μια ακόμη συνεδρίαση του Βασιλόπουλου.

Ειδικότερα, για τη μετοχή της Άλφα-Βήτα έχει από την αρχή της χρονιάς επισημανθεί η κατακόρυφη αύξηση της εμπορευσιμότητας και του ενδιαφέροντος θεσμικών ”παικτών”.

Για την επόμενη ώρα, πέραν των 1.670 μονάδων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά της Εθνικής και δευτερευόντως της Eurobank. Περισσότερο θα λέγαμε της πρώτης, που με την Alpha φαίνεται ότι μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα, να πιέσουν τον Δείκτη κάτω και από τις 1.670 μονάδες, έστω και ενδοσυνεδριακά.

ΣΗΜ. Ηχηρότατο το μήνυμα όλων των εμπλεκόμενων κατά της φιλολαϊκής (;) πολιτικής (;) των... λαϊκών ομολόγων. Δεν αμφέβαλε η στήλη πως η έκδοση θα συναντήσει ανυπέρβλητα προβλήματα και πως θα έχει το τέλος, που της αρμόζει.

Κι όταν λέμε τέλος, εννοούμε τέλος. Ασφαλώς και θα το σκεφτεί πολύ περισσότερο απ’ ότι την προηγούμενη φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτού προχωρήσει σε ανάλογο βήμα.

Πόσο... λαϊκό μπορεί να είναι ένα ομόλογο όταν η εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη κάνει φύλο και φτερό την αξιοπιστία του εκδότου και απαιτούν από τον κάθε ταλαίπωρο μικροεπενδυτή μικροκαταθέτη ειδικό ΣΑΤ.

Τράπεζες - ΥΠΕΘΟ σημειώνουμε άσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v