Το ξεκαθάρισμα συνεχίζεται...

Με τη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου να μην έχει ολοκληρωθεί, η αγορά αναμένεται να δοκιμαστεί, ”βοηθούμενη” και από τις βάσιμες φήμες για ένταξη εταιριών σε καθεστώς επιτήρησης, αλλά και από τις λιγότερο επιβεβαιωμένες για έντονη αντιπαράθεση που κυοφορείται μεταξύ ισχυρότατων παραγόντων, και μέχρι πρότινος, εταίρων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια ακόμα πτωτική συνεδρίαση για τις αγορές, με θετική ένδειξη την παντελή απουσία, ανυπαρξία... θετικών ειδήσεων. Η διαδικασία διόρθωσης βαίνει προς ολοκλήρωσή της διεθνώς, τη στιγμή που στη Σοφοκλέους ανακοινώνονται αποτελέσματα εταιριών, χρήσιμα για τη συνέχεια.

Την πίεση στον τραπεζικό κλάδο τη θεωρούσαμε αναμενόμενη και δικαιολογημένη, με τον κλαδικό δείκτη να έχει περιθώρια υποχώρησης και κάτω των 2.400 μονάδων.

Κάπου εκεί θα λέγαμε ότι μπορεί να καταγράψει και νέα χαμηλή τιμή η μετοχή της Εθνικής. Θα πρέπει κατά συνέπεια, μετοχές τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων αλλά και των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που ασκούνται αυτές τις μέρες στον FTSE 20.

Μέχρι το σημείο πλήρους κάλυψης του discount, που υπάρχει στα ΣΜΕ σειράς Μαρτίου. Το στοιχείο όμως που βραχυπρόθεσμα θα κάνει τη διαφορά είναι, σε μεγάλο βαθμό βάσιμες, φήμες για ένταξη επιχειρήσεων στην επιτήρηση και κυοφορούμενο πόλεμο μεταξύ, μέχρι πρότινος, εταίρων.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, οι εποπτικές αρχές είναι αποφασισμένες, και έχουν λάβει το πράσινο φως των αρμοδίων, να επισπεύσουν το ξεκαθάρισμα αδιαφορώντας για το... κόστος.

Η δεύτερη όμως φήμη, που κυκλοφορεί στα γραφεία χρηματιστηριακών και όχι μόνο, έχει να κάνει στην οξυνόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ισχυρότατων ομίλων- παραγόντων.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως εν μέρει θα παραπέμπει σε... κλίμακα μικρότερη, στην πρόσφατη αντιπαράθεση ”Αυριανής” - Altec.

Για όσο καιρό η διαδικασία ξεκαθαρίσματος βρίσκεται σε εξέλιξη, επιλεκτικές και μόνο, και χωρίς βιασύνη κινήσεις, θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρον που αφορά στην επιλεκτική ζήτηση συγκεκριμένων μετοχών εταιριών με θετικά, υγιή αποτελέσματα. Χθες, αλλά και σήμερα είχαμε άλλες τέσσερις– πέντε θετικές ενδείξεις από αυτό το μέτωπο.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v