Εμπορική: Πως είδαν οι αναλυτές το 2002 (update)

Στη μερισματική απόδοση, αλλά και στη μείωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές συναλλαγές της Εμπορικής Τράπεζας για το 2002 αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι χρηματιστηριακές εταιρίες στα report τους, ενώ διατηρεί τιμή στόχο και σύσταση για την τράπεζα η UBS Warburg.

Εμπορική: Πως είδαν οι αναλυτές το 2002 (update)
Με τα αποτελέσματα έτους της Εμπορικής Τράπεζας ασχολούνται αρκετές χρηματιστηριακές σε έκτακτα ή τακτικά reports, καθώς και η UBS Warburg.

Ειδικότερα, στα 9,3 ευρώ διατηρεί την τιμή στόχο για την Εμπορική Τράπεζα καθώς και τη σύσταση ”reduce 2” ο ελβετικός οίκος UBS Warburg, σε έκθεσή του με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής τράπεζας.

Τα αποτελέσματα της Εμπορικής Τράπεζας υποχώρησαν στα 52 εκατ. ευρώ, περίπου 19% χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της UBS Warburg, κυρίως λόγω της αρνητικής συνεισφοράς των θυγατρικών της, αλλά και της υποχώρησης κατά 73% των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις.

Παράλληλα, η UBS Warburg αναφέρει πως οι καταθέσεις της Εμπορικής ήταν κυρίως σταθερές, ενώ τα repos αντιστοιχούν στο 27% των συνολικών καταθέσεων.

Εξάλλου, στην έκθεση αναφέρεται πως το κόστος αυξήθηκε κατά 4,3%, αντανακλώντας έτσι την έλλειψη προόδου όσον αφορά στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, καθώς και την πρόσληψη νέων εργαζομένων σε σημαντικό αριθμό των θυγατρικών της.

Όσον αφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Εμπορική Τράπεζα, η UBS Warburg αναφέρει πως όντας ο τέταρτος μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός στην Ελλάδα, επηρεάζεται από τις αλλαγές τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και από τις συνθήκες στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Εξάλλου, τις εκτιμήσεις της Marfin Hellenic για τα αποτελέσματα έτους της Εμπορικής Τράπεζας περιέχει ξεχωριστό report της χρηματιστηριακής με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου. Το report σημειώνει ότι οι ανακοινώσεις ήταν ”ευθυγραμμισμένες με τις προσδοκίες” της Marfin, αλλά όχι και με αυτές της αγοράς, η οποία περίμενε καλύτερα μεγέθη.

Προσθέτει εξάλλου, ότι η υποχώρηση κερδών κατά 64% ήταν η ”μεγαλύτερη ανάμεσα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα”.

Εκτός από την απόκλιση στα έσοδα από συναλλαγές, αναφέρει το report, τα αποτελέσματα επλήγησαν και από την ενοποίηση των ασφαλιστικών θυγατρικών Φοίνιξ και Metrolife. ”Η περιορισμένη συμβολή των λειτουργικών κερδών τα κέρδη προ φόρων”, επισημαίνεται, ”έχει σαν αποτέλεσμα το χαμηλό επίπεδα ”διατηρησιμότητας” της κερδοφορίας.



Η Marfin θέτει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εμπορικής στα 12,9 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση για ”μείωση θέσεων”. Τονίζει ακόμη ότι διαπραγματεύεται 20,2 φορές τον πολλαπλασιαστή κερδών.

Στο πρωινό της report, η Marfin Hellenic στέκεται στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ο οποίος διαμορφώνεται στο ”ικανοποιητικό” 10,2%, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι το μέρισμα της Εμπορικής διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα των προσδοκιών της.

Η Εθνική Χρηματιστηριακή στο πρωινό report της (26/02) αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν χαμηλότερα τόσο ”των δικών της” εκτιμήσεων όσο και της αγοράς κυρίως λόγω αυξημένων φόρων, ενώ αναφέρει ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων της Εμπορικής αυξήθηκε κατά 17%.

Στη μείωση του λογαριασμού αποθεματικών της Εμπορικής Τράπεζας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η Ωμέγα Χρηματιστηριακή στο πρωινό report της (26/02), τονίζοντας παράλληλα την ενίσχυση των δαπανών προσωπικού, αλλά και το μέρισμα της τράπεζας.

Εξάλλου, η Fortius Χρηματιστηριακή στο πρωινό report της (26/02) κάνει αναφορά, μεταξύ άλλων, στην μείωση στα προ φόρων κέρδη της μητρικής και στο μέρισμα της τράπεζας.

Τέλος, στη μερισματική απόδοση της Εμπορικής Τράπεζας στέκεται και η Φάσμα χρηματιστηριακή στο πρωινό report της (26/02) επισημαίνοντας παράλληλα, ότι καθοριστικό παράγοντα στη μείωση των αποτελεσμάτων διαδραμάτισαν τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις που μειώθηκαν κατά 73% περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v