Νέα ιστορικά χαμηλά για τη Σοφοκλέους

Ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται σήμερα στη Σοφοκλέους μετά και το έντονα πτωτικό κλίμα στις ευρωαγορές, καθώς, σχεδόν, ανεξέλεγκτα οι γνωστοί - άγνωστοι υποτιμητές, πιέζουν με ανοιχτές πωλήσεις και χαρακτηριστική ευκολία τον τραπεζικό κλάδο και τον Δείκτη, σε χαμηλές τιμές πενταετίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς αιδώ, απροσχημάτιστα, πιέζουν την αγορά και διαμορφώνουν κλίμα. Εκμεταλλεύονται στο έπακρο αφορμές που τους προσφέρονται τόσο από τις διεθνείς αγορές, όσο και από την εγχώρια.

Στα ύψη και πάλι το ”σορτάρισμα” επί συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών. Στις 1.628,88 μονάδες διαμορφώνεται, μέχρι στιγμής, η χαμηλότατη τιμή πενταετίας. Με τη συμβολή των ”ανοιχτών” πωλήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές, με αιχμή την Εθνική και άκριτη εκμετάλλευση του κλίματος που κυριαρχεί.

Στα 11,22 ευρώ πιέστηκε η μετοχή της Εθνικής, ξεπερνώντας την τιμή τετραετίας, οδηγώντας την αγορά, τον κλάδο και ευρύτερα την οικονομία στα προ της υποτίμησης επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενικές προσπάθειες στήριξης, όπως αρχικά είχε επιχειρηθεί κυρίως μέσω ΟΤΕ και ΔΕΗ, εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια. Άμεση συνέπεια ήταν ο υπερδιπλασιασμός των θέσεων πώλησης και ο υπερδανεισμός από την ΕΤΕΣΕΠ μετοχών για ”σπέκουλα”.

Μοχλός πίεσης, ο τραπεζικός δείκτης, κάτι που με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης βδομάδας γνώριζαν πολύ καλά οι ”παίκτες” της αγοράς παραγώγων. Άλλωστε ο τραπεζικός δείκτης τελεί σε διατεταγμένη πτωτική πορεία προς τις 2.340 μονάδες.

Τι απομένει από τα... χλωρά της αγοράς, ελάχιστες ίσως εισηγμένες όπου υπάρχει αξιοπρεπής μέχρι στιγμής συμπεριφορά και στάση του βασικού μετόχου και του ειδικού διαπραγματευτή.

Χάνει όμως περίπου 5% η μετοχή της Βιοχάλκο, περίπου 2,5% της Alpha, ασκούνται πιέσεις σε ΔΟΛ και Πήγασο, χάνει τα 13,5 ευρώ η Τρία Έψιλον, ”καίγεται” το χαρτί του ΟΠΑΠ μέσω της νέας μετοχοποίησης που επισπεύδεται.

Υποχωρεί περίπου 4% η μετοχή της Εθνικής, περίπου 3,5% της Εμπορικής, δίνει μάχη στα 10 ευρώ η Eurobank και όλα... βαίνουν καλώς.

Κάποιοι επιμένουν να ασελγούν σε αυτό που κάποτε αυτάρεσκα χαρακτήριζαν... βιτρίνα της ισχυρής, εθνικής μας οικονομίας μας.

Θα μπορούσε το κλίμα να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο αν ανακοινωθεί σύντομα και τέταρτη και πέμπτη και έκτη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ και μια και δύο και τρεις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ και δεύτερη και τρίτη και τέταρτη έκδοση ”λαϊκών” (;) ομολόγων” (;).

Η όλη κατάσταση παραπέμπει σε... αναιμικό, που ευρισκόμενος σε κώμα αποστραγγίζεται από τις τελευταίες ρανίδες υγιούς αίματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v