Ξανά στον πάγκο του χασάπη η Σοφοκλέους!

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν και σήμερα οι τράπεζες (-3,98%) με τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha να ηγούνται της πτώσης, που έφερε σε νέα ιστορικά χαμηλά το Γενικό Δείκτη, αλλά και καμμία μετοχή του FT 20 με θετικό πρόσημο. Σε 16/1 η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές!

Οι τράπεζες, όπως είχαμε επισημάνει στο χθεσινό σχόλιο στο κλείσιμο της Σοφοκλέους, αλλά και στο αντίστοιχο που αφορούσε τις ευρωαγορές, θέλοντας και μη, θα βρίσκονταν σήμερα στο μάτι του κυκλώνα.

Και αυτό, ως απόρροια της ανησυχίας που δημιουργεί το ενδεχόμενο του πολέμου, δεδομένου πως, σε συνδυασμό με την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων από ΕΚΤ, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ - περιβάλλον στο οποίο καμία τράπεζα ποτέ δεν μπόρεσε να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Υπό αυτές τις συνθήκες καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο κλείσιμο να καταγράφει απώλειες 4% με Alpha Bank και Εθνική να ηγούνται της πτώσης, υποχωρώντας κατά 4,6% και 5,5% αντίστοιχα με καμία μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε θετικό έδαφος και μόλις 20 τίτλους να κλείνουν με κέρδη.

Παράλληλα, με 132 τίτλους να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 4% και το τζίρο να ενισχύεται στα 95 εκατ. ευρώ (28,1 εκατ. σε πακέτα) καθίσταται προφανές πως η δυνητική προσφορά καλά κρατεί και ότι ουδείς υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος δύναται να εμπιστευτεί τα χρήματά του σε αυτή την αγορά μακροπρόθεσμα.

Αυτό γιατί, η παραμονή της Σοφοκλέους, όπως και των διεθνών αγορών σε περιβάλλον διαρκούς και μόνιμης πτωτικής κίνησης εγκυμονεί και εντείνει το ενδεχόμενο ενός συστημικού κράχ, καθώς ο βαθμός επισφάλειας των τραπεζών αυξάνεται πολλαπλασιαστικά, ασχέτως εάν οι αποτιμήσεις των μετοχών υποχωρούν γεωμετρικά.

Ελλοχεύει δε τόσο έντονα ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρώπη, που κανείς δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πως οι αλλοδαπές τράπεζες σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν σε θετική καθαρή θέση δεν θα αρχίσουν να ρευστοποιούν συμμετοχές μετακυλίοντας ρευστότητα στα ομόλογα.

Συνυπολογίζοντας και την παράμετρο της μαζικής εισροής στα γερμανικά ομόλογα καθίσταται προφανές ότι αυτή τη στιγμή τα θεσμικά χαρτποφυλάκια ανλα την υφήλιο το μόνο που κάνουν είναι να επιχειρούν τη θωράκιση από την υποαξία που συνεπάγεται την παραμονή σε κινητές αξίες.

Τέλος να υπογραμμίσουμε πως σε αυτό το περιβάλλον τα τεχνικά επίπεδα δεν αντιπροσωπεύουν κάτι ουσιώδες και πάλι λόγω του ότι η κρίση λαμβάνει μέρα με τη μέρα συστημική μορφή.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ιμάκο (απώλειες 14,7%), της Εμπορικός Δεσμός (απώλειες 3,33%), της ΑΛΤΕΡ (απώλειες 5,88%), της Microland (απώλειες 11,76%), της Datamedia (απώλειες 9,09%), της Veterin (απώλειες 7,78%), της Space Hellas (απώλειες 2,61%), της Λυμπέρης (απώλειες 10,84%), της Κτήμα Λαζαρίδη (απώλειες 11,17%) και της Ατέρμων (απώλειες 8,22%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ευρωπαϊκή Πίστη, της Ιμάκο, της Κορφίλ, της Αλυσίδα, της Μπουτάρης προνόμιο, της Εμπορικός Δεσμός, της ΑΛΤΕΡ, της Γιαννούσης, της Εσκιμό και της Αlco.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 96 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 84,6% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 28,13 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 60.000 μετοχών της Βωβός στα 16,32 ευρώ και ένα πακέτο 87.000 του ΟΠΑΠ στα 9 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ έγινε ένα πακέτο 750.000 μετοχών στα 11,44 ευρώ, ένα πακέτο 400.000 μετοχών στα 11,42 ευρώ και ένα πακέτο 1.150.000 μετοχών στα 11,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v