Ασταθής ισορροπία στη Σοφοκλέους

Πέριξ των 1.600 μονάδων επιχειρεί να σταθεροποιηθεί ο Δείκτης, ενώ ελαφρά ανοδική είναι η τάση σε Eurobank και Εθνική. Χαμηλότερα ο ΟΠΑΠ που δικαιώνει τους αναλυτές σε ό,τι αφορά τη διανομή μερίσματος 0,67 ευρώ, ενώ η Intracom συγκαλεί έκακτη γ.σ. μετά τη διάσπαση των 4 ευρώ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε στενό εύρος 6-7 μονάδων η μέχρι στιγμής διακύμανση του Δείκτη, εξασφαλίζει την ασταθή ισορροπία μεταξύ 1.612 – 1.619 μονάδων.

Σταθερή η μετοχή του ΟΤΕ, αντιδρά προς τα 10,08 η Eurobank, ”παλεύει” και πάλι τα 11 ευρώ η Εθνική, υποχωρεί ο ΟΠΑΠ στα 8,90 ευρώ και περί τις 70 μετοχές αντιδρούν.

Ένα από τα θέματα των ημερών αναμφίβολα είναι η ανεπιτυχής προσπάθεια στήριξης της Intracom με την τιμή της να έχει υποχωρήσει χθες στο ”κλείσιμο” στα 3,9 ευρώ. Προχθές οι συναλλαγές ξεπέρασαν τις 300.000 τεμάχια, χθες τις 720.000.

Η μέχρι στιγμής προσφορά περιορίζεται στα 50.000 τεμάχια, με την τιμή να χάνει κι άλλο έδαφος προς τα 3,76 ευρώ. Η εταιρία αποφασίζει την σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 14 Μαρτίου, προκειμένου να επανασχεδιάσει τη στρατηγική αγοράς ιδίων μετοχών.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, οι μικρές πιέσεις ήταν αναμενόμενες, για εκείνους που γνώριζαν και το μέρισμα των 0,67 ευρώ, αλλά και τη μικρή υποχώρηση των αποτελεσμάτων. Τεχνικά, η μετοχή έχει περιθώρια υποχώρησης προς τα 8,6 ευρώ.

Με σχετικά αυξημένες συναλλαγές αντιδρούν οι μετοχές των Μουριάδη, Albio, Κλωνατέξ Π, Εβροφάρμα, Γρηγόρης, Δέλτα Συμμετοχών, Marfin Classic, Elmec Sport, Πετζετάκις, αλλά και Altec, Μπριτάννια, Γενέρ, Εθνική Ασφαλιστική, MLS.

Καθαρά δηλαδή περιφερειακού χαρακτήρα κινήσεις με... τεχνικών προδιαγραφών αντίδραση. Πρακτικά επιχειρείται σε ορισμένες τιμές η διαμόρφωση τιμής υψηλότερης, είτε των 0,20 ευρώ (ενδεικτική η περίπτωση της Μουριάδης), είτε των 0,50 ευρώ (Κλωνατέξ, Altec, Micromedia, Παντεχνική).

Με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιευθέντα αποτελέσματα και εξαιρώντας τις 4-5 μεγάλες επιχειρήσεις, ομίλους, διαπιστώνεται περαιτέρω επιβάρυνση, συγκριτικά με τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Φαίνεται ότι οι διοικήσεις πολλών εισηγμένων εμφάνιζαν μέχρι και το τρίτο τρίμηνο αποτελέσματα μη αντιπροσωπευτικά της συνολικής, για το 2002, δραστηριότητας της εταιρίας.

Επειδή οι περιπτώσεις είναι πολλές και ενδεχομένως σε ορισμένες από αυτές να μπορεί να καταλογιστεί δόλος θα επανέλθουμε εμπεριστατωμένα από τη Δευτέρα.

Είμαστε βέβαιοι ότι κυρίως σε αυτά τα στοιχεία θα βασιστούν οι χρηματιστηριακές αρχές για να αποφασίσουν επιτέλους την ένταξή των πιο ακραία προβληματικών επιχειρήσεων, τουλάχιστον σε καθεστώς επιτήρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v