Επιλεκτικές αγορές με ποιοτικά κριτήρια

Ξεκαθαρίζει η ”μαγιά” εκείνων των εταιριών, από κάθε κατηγορία, κεφαλαιοποίηση και κλάδο, όπου σταδιακά θα συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρότερων ”παικτών”. Θα πρέπει να επιβραβευθούν και αγοραστικά οι υγιείς επιχειρήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κίνηση καλής θελήσεως των Ιρακινών και το ”όχι” τον Τούρκων, πυροδοτούν μια ακόμη τεχνικής φύσεως βραχυπρόθεσμη αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές. Βέβαια, η τάση έχει και οικονομικές παραμέτρους, καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η βελτίωση του αμερικανικού ΑΕΠ.

Στα καθ’ ημάς, έχουμε λάβει από την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικότερα από Πέμπτη- Παρασκευή το μήνυμα. Θα πορευτούμε μεσοπρόθεσμα, θέλουμε δε θέλουμε, με τη μια στις τέσσερις εισηγμένες.

Είναι προφανές που στη περίπτωση που δε συμμορφώνεται το επενδυτικό κοινό, μηνύματα θα δίνονται πλέον και μέσω των χρηματιστηριακών αρχών.

Το πρώτο, αφού γι’ αυτό πιέζεται η ίδια χρηματιστηριακή αρχή, θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα η εξέταση φακέλων, προβληματικών εταιριών, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ισχυρότατοι χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν νωρίς το πρωί, μετά βεβαιότητας πως προς το φιλοθεάμον κοινό της Σοφοκλέους, θα δοθούν εξιλαστήρια, προς ένταξη σε επιτήρηση, θύματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλυση της Eurobank EFG, η μέση μείωση των αποτελεσμάτων των ΚΠΦ για τη χρήση του 2002 διαμορφώνεται στο 16,6% χαμηλότερα. Παράλληλα, εμφανίζεται κατά 5,2% ενισχυμένος ο τζίρος.

Το δυσάρεστο τεχνικά στοιχείο είναι πως με βάση τα αποτελέσματα δε θα βάζαμε το χέρι μας στη φωτιά για τον ρόλο που συνολικά θα μπορούσε να διαδραματίσει ο τραπεζικός κλάδος. Οριακές οι μεταβολές μεγεθών τους και το μόνο στο οποίο προσβλέπουμε είναι η συνέχιση της διαδικασίας διαμόρφωσης ηγετικού προφίλ από πλευράς Eurobank.

Αμέτοχη δε θα μείνει ούτε η Alpha, καθώς από τη χαμηλή τιμή της Πέμπτης αγοράζεται συστηματικά από τέσσερις– πέντε ισχυρές χρηματιστηριακές. Βεβαίως και από τις χρηματιστηριακές των Eurobank και Εθνικής.

Το ερώτημα για το πρώτο τρίμηνο, κατά την εκτίμησή μας, είναι ο ρυθμός μείωσης των αποτελεσμάτων της Εθνικής και αυτό γιατί η ενδεχόμενη αντίδραση του τραπεζικού δείκτη απαιτεί απαραιτήτως και τη συνδρομή της Εθνικής.

Με τις προβληματικές επιχειρήσεις ας ασχοληθεί το δ. σ. του χρηματιστηρίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού το θεσμικό πλαίσιο τους παρέχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν - τύποις- τη διαδικασία ξεκαθαρίσματος που εδώ και τέσσερις – πέντε μήνες έχει αρχίσει στη Σοφοκλέους.

Οι κατασκευές μπορεί να κάνουν μεσοπρόθεσμα τη διαφορά, κάτι που θα δικαιολογούσε και την επιμονή δύο– τριών διορατικών συγκεκριμένων θεσμικών που λαμβάνουν θέση σε μετοχές του κλάδου από τα μέσα Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο της αντίδρασης, θα πρέπει απαραιτήτως να βγουν σήμερα αγοραστές στα 10,1 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς κυρίως ξένοι θεσμικοί έχουν λόγο να... περιλάβουν τον Οργανισμό από τα χαμηλά, για μια κίνηση προς τα 11... και βλέπουμε, αλλά και ισχυρό κίνητρο την υψηλή του ”μερισματαπόδοση”.

Χαρτί που προσπερνά τα κόκκινα η Cosmote, θα πρέπει κάποια στιγμή να πείσει πως μπορεί στο πρώτο τρίμηνο να υπερβεί και πάλι τα 10 ευρώ.

Θα επιμείνουμε όμως σε ποιοτικές επιλογές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, όπου φαίνεται ότι και ενόψει της κατηγοριοποίησης θα επικεντρωθεί το μεσοπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Το ”δωδεκάρι” της Παρασκευής για τη Σιδενόρ, ήταν ενδεικτικό για το τι μπορεί να συμβεί όταν η πλειονότητα των επενδυτών ανακαλύπτει εκ των υστέρων ένα... διαμαντάκι, στη σκόνη της Σοφοκλέους. Προφανώς και η Σιδενόρ δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Μας αρέσουν, πάντα με βάση τα αποτελέσματα, πολύ ο Καλπίνης, η Έμπεδος, το Πλαίσιο, ο Λαζαρίδης, το Folli Follie αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, η Hi-tech, ο Κανάκης και άλλες περίπου είκοσι – εικοσιπέντε εταιρίες αυτού του μεγέθους.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων ”μαγιά για να τοποθετηθούμε επενδυτικά φέτος υπάρχει. Βέβαια δεδομένης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί διεθνώς θα πρέπει ο επενδυτικός προσανατολισμός μας να έχει επιλεκτικές προδιαγραφές και ορίζοντα τουλάχιστον προς τα μέσα Απριλίου. Προφανώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η οποιαδήποτε τάση, προτού ξεκαθαριστεί το τι θα γίνει στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή”.

Σημειώναμε στο σχόλιό μας του Σαββάτου πως σημασία δεν έχει αν θα αντιδράσει προς τις 1.650 ή αν θα υποχωρήσει προς τις 1.580 μονάδες ο Δείκτης. Σημασία έχουν οι επιλογές μας, στο νέο επενδυτικό τοπίο, όπως ξεκαθαρίζεται στη Σοφοκλέους.

Τεχνικά πάντως, θα θέλαμε σήμερα να γευτούμε μια ανοδική αντίδραση, στηριγμένη στην επιβράβευση και αναγνώριση των αποτελεσμάτων υγιών επιχειρήσεων και εταιριών.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v