”Ψήφος δυσπιστίας” από JP Morgan για ΟΤΕ

Εντονη κριτική τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο γενικότερης στρατηγικής ασκεί report της JP Morgan στον ΟΤΕ (03/03), χαμηλώνοντας και τη δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή του οργανισμού. Εξάλλου, χαμηλότερα τοποθετεί τη δίκαιη αποτίμηση του ΟΤΕ (στα 15,37 από 17,55 ευρώ) και η Bleichroeder.

”Ψήφος δυσπιστίας” από JP Morgan για ΟΤΕ
Σε μείωση της τιμής που θεωρεί ”δίκαιη αποτίμηση” (στα 11,1 από 12,5 ευρώ) για τη μετοχή του ΟΤΕ προχωρά η JP Morgan σε καυστική έκθεσή της με ημερομηνία 3 Μαρτίου. Στην έκθεση περιέχεται η εκτίμηση ότι ο τίτλος θα εμφανίσει απόδοση κατώτερη από αυτή της αγοράς (underweight), ενώ σχολιάζονται τα αποτελέσματα έτους.

Η περικοπή στο επίπεδο της δίκαιης αποτίμησης είναι, όπως επισημαίνει η έκθεση, αποτέλεσμα των χειρότερων πλέον προβλέψεων για τις δραστηριότητες σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και της χαμηλότερης αποτίμησης της RomTelecom. Επίσης, ο ΟΤΕ, αναφέρει η JP Morgan, ”δεν δείχνει ”ελκυστικός”, έναντι του κλάδου από πλευράς ταμειακών ροών”.

Η JP Morgan επισημαίνει ότι η υποχώρηση των EBITDA που δεν μπορεί να εξηγηθεί από μείωση εσόδων, πρέπει να αποδοθεί στην έλλειψη ικανότητα τιθάσευσης του κόστους. ”Αυτό μας κάνει εξαιρετικά ανήσυχους για το τι θα συμβεί στο επίπεδο των EBITDA, όταν τα περιβάλλον της σταθερής τηλεφωνίας επιδεινωθεί για τον ΟΤΕ, είτε λόγω του ανταγωνισμού είτε λόγω ρυθμιστικών παρεμβάσεων”.

Η έκθεση τονίζει ότι η μείωση εσόδων στο δ΄ τρίμηνο του 2002 ίσως να σημαίνει ότι το 2003 ”θα είναι σκληρότερη χρονιά απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί” και ”ότι οι υπολογισμοί που έχει κάνει ο ΟΤΕ θα δεχτούν πίεση”.

Αναφορικά με το κόστος, επισημαίνεται ότι είναι ενθαρρυντική η μικρή μείωση του στο τελευταίο τρίμηνο του 2002, αν και ”είμαστε επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα του οργανισμού να περικόψει επιθετικά το κόστος”.

Η JP Morgan σε άλλο σημείο του report και με τον πλαγιότιτλο ”Το μυστήριο των ”άλλων δραστηριοτήτων”, επικρίνεται το αντίστοιχο τμήμα του ισολογισμού του ΟΤΕ, αφού αναφέρεται ότι ”είναι πολύ ασαφές το τι αυτό περιλαμβάνει”.

Αναφορικά με τη διεθνή στρατηγική του οργανισμού, η έκθεση επισημαίνει ότι χρειάζεται ”αποσαφήνιση”, καθώς πέρα από τη RomTelecom, οι στρατηγικές προτεραιότητες του ΟΤΕ δεν είναι ξεκάθαρες, ενώ εκτιμάται ως πιθανό ο ΟΤΕ να καταβάλει μεγαλύτερα του απαιτούμενου ποσά σε επενδύσεις στη Βαλκανική.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η εκδηλωθείσα πρόθεση του ΟΤΕ να αποκτήσει μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρίες κινητής στη Ρουμανία θα του στοιχίσει 750 εκατ. ευρώ-1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, γράφει η JP Morgan, υπολογίζεται ότι τυχόν έλεγχος της Telekom Srbija θα κοστίσει 200-250 εκατ. ευρώ.

”Πάντα πιστεύαμε”, αναφέρεται, ”ότι τόσο το μέρισμα του ΟΤΕ όσο και η πιστοληπτική του ικανότητα είναι δύο ”δυνατά σημεία” του. Παρόλα αυτά, η στρατηγική επέκτασης μας κάνει να αναρωτιόμαστε για την ασφάλεια και των δύο”.

Για το 2003, η JP Morgan εκτιμά ότι τα έσοδα του ΟΤΕ θα διαμορφωθούν στα 3,336 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA στα 1,12 δισ. ευρώ. Αναφορικά με το P/E, τονίζεται ότι για το 2003 βρίσκεται στο 10,5, για το 2004 αναμένεται να ανέλθει στο 10,8, ενώ το 2005 να υποχωρήσει στο 9,9.

Μειωμένες είναι όμως οι εκτιμήσεις και της Natexis Bleichroeder για τον ΟΤΕ, αφού και αυτή θεωρεί ως δίκαιη αποτίμηση για τη μετοχή του ΟΤΕ τα 15,37 ευρώ (από τα 17,55 ευρώ).

Σε σχετική έκθεσή της με ημερομηνία 28/02/2003 επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα του οργανισμού σε λειτουργικό επίπεδο διαμορφώθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις, ενώ τονίζεται ότι η CosmΟΤΕ αποτελεί τη λοκομοτίβα του ομίλου σε όρους αύξησης της κερδοφορίας.

Παράλληλα, η Natexis Bleichroeder επισημαίνει τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει ο οργανισμός στην προσπάθειά του να περικόψει τα κόστη, αφού δεν έχει την ευκαίρια να προχωρήσει σε περικοπές προσωπικού, παρά μόνο περιορισμένου μεγέθους, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Natexis Bleichroeder αναφέρει ότι ο οργανισμός προβλέπεται να χάσει ένα 13% του μεριδίου της εγχώριας αγοράς το 2003, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού που θα αντιμετωπίσει.

Αναφορικά με τις διεθνείς δραστηριότητες του οργανισμού επισημαίνεται ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έχει υιοθετήσει μια ιδιαιτέρως συντηρητική προσέγγιση, δεδομένο που η Natexis Bleichroeder θεωρεί ως ”αρνητικό”.

Για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι τα έσοδα του ΟΤΕ θα διαμορφωθούν στα 5.312 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA (αξία επιχείρησης/ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 4,4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v