Ενδοσκοπώντας τη Σοφοκλέους

Σειρά παραμέτρων, όπως το ενδεχόμενο ένταξης ορισμένων εταιριών σε καθεστώς επιτήρησης, τα νέα στοιχεία για το εύρος διακύμανσης, κυρίως όμως τα οικονομικά αποτελέσματα, διαμορφώνουν πρόσκαιρα – έστω – έναν εσωστρεφή χαρακτήρα για τη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πιθανότατο το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων την Πέμπτη, αλλά οι αγορές κινούνται σε μεγάλο βαθμό με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στη Σοφοκλέους, το γενικότερο διεθνές κλίμα προφανώς και μας επηρεάζει, αλλά αυτές τις μέρες έχουμε εσωκλειστεί στον μικρόκοσμό μας. Κατά την εκτίμησή μας, αυτή η εσωστρέφεια είναι δικαιολογημένη, καθώς πρόκειται για βραχυπρόθεσμη αναθεώρηση προτεραιοτήτων και στόχων.

Δικαιολογημένα επηρεάζουν τις επιλογές των ”παικτών”, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, τα στοιχεία για το εύρος διακύμανσης που παρουσίασε χθες το χρηματιστήριο και το ενδεχόμενο ένταξης σε καθεστώς επιτήρησης ορισμένων εταιριών και επιμέρους κινήσεις.

Βασική, κατά την εκτίμησή μας, επιμέρους κίνηση είναι αυτή που γίνεται μέσω αντικρουόμενων εκθέσεων προς τη μετοχή του ΟΤΕ. Το σίγουρο είναι ότι και οι δυο ξένοι οίκοι (θετική της Deutche Bank, αρνητική της JΡ Morgan) είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι να έχουν θέση στον ΟΤΕ.

Σύμφωνα με ισχυρότατο χρηματιστηριακό στέλεχος, ο καυγάς, οι πιέσεις τις τελευταίες ημέρες γίνονται για το... πάπλωμα, δηλαδή την τιμή της μετοχής.

Στην κορυφή των μετοχών με το μικρότερο εύρος διακύμανσης, η ΔΕΗ (0,19%), ακολουθούν Εθνική και ΟΤΕ (0,20%). Για τον τίτλο της πρώτης θετική εκτίμηση υπάρχει από την UBS (δίνει τιμή στόχο τα 16 ευρώ), με επίσης ανοδικό τεχνικό σχηματισμό, στοιχεία που δικαιολογούν τη χθεσινή αντίδραση.

Άλλωστε η ΔΕΗ με τις Cosmote, Vodafone, επιχειρήθηκε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των πιέσεων σε ΟΤΕ και τράπεζες.

Ο τραπεζικός κλάδος καλώς ή κακώς παραμένει σηματωρός της τάσης.

Στα αποτελέσματα χρήσης του 2002 βεβαιώνεται η εκτίμηση πως επιχειρείται αναδιάρθρωση, ξεκαθάρισμα χαρτοφυλακίων, πλην όμως επιφυλάξεις εκφράζονται και για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Επιφυλάξεις που ενδέχεται να κρατήσουν στο περιθώριο των θεσμικών επιλογών τον κλάδο, για τουλάχιστον ένα-ενάμιση μήνα.

Ελπιδοφόρες πάντως ήταν οι χθεσινές ενδείξεις, όπως καταγράφηκαν και χρηματιστηριακά, για μια σειρά υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε αυτές θα επιμείνουμε, για τη συνέχεια, καθώς στην πλειονότητά τους πρόκειται για μετοχές με μέσο P/E χαμηλότερο του 15.

Το ζητούμενο όμως, το θέμα συζητήσεων της εβδομάδας είναι το ενδεχόμενο ένταξης σε καθεστώς επιτήρησης. Δε γνωρίζουμε ποιος θα είναι τελικά ο αριθμός των εταιριών που θα τεθούν σε επιτήρηση, γνωρίζουμε όμως με βάση τα οικονομικά στοιχεία το πλήθος που θα εξεταστεί. Είναι τρεις συν δώδεκα συν δύο εταιρίες.

Ισχυροί χρηματιστηριακοί παράγοντες που ασκούν πίεση για να φανεί την Πέμπτη ότι ”γίνεται” κάτι, επιμένουν πως θα ληφθεί κατ’ αρχήν απόφαση για τουλάχιστον τρεις. Σημειώνουν δε, με νόημα πως υπάρχουν μέλη του δ.σ. του χρηματιστηρίου τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα φτάσουν μέχρι και σε... αρνησικυρία.

Για τη συνέχεια ας ακολουθήσει, όπως σημειώνουν, η διελκυστίνδα των ένθεν και ένθεν επιστολών. Ούτως ή άλλως, η διαδικασία περιθωριοποίησης πλειάδας εισηγμένων έχει δρομολογηθεί από τον Σεπτέμβριο και δεν είναι δυνατόν να ανακοπεί τώρα με διοικητικά ημίμετρα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v