Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης

Η πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη, η ”κόντρα” μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστών για τις ανατιμήσεις, οι εισηγμένες που βάσει των αποτελεσμάτων του 2002 αναμένεται να τεθούν ”υπό επιτήρηση”, αλλά και η εικόνα του προϋπολογισμού, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης
Η πιθανή μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη, η ”κόντρα” μεταξύ κυβέρνησης και ασφαλιστών για τις ανατιμήσεις, οι εισηγμένες που βάσει των αποτελεσμάτων του 2002 αναμένεται να τεθούν ”υπό επιτήρηση”, αλλά και η εικόνα του προϋπολογισμού, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τρίτης.

ΕΚΤ - Επιτόκια: Στη σύνοδο του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο αναφέρεται η Οικονομική Ελευθεροτυπία παραθέτοντας τα σενάρια που κάνουν λόγο για μείωση των επιτοκίων από 0,25 – 0,50% με στόχο την ανάκαμψη.

Σύμφωνο Σταθερότητας: Στο 3% ανέρχεται το έλλειμμα της Γαλλίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα κινήσει τις διαδικασίες του Συμφώνου Σταθερότητας στις 17 Μαρτίου βάσει των ανακοινώσεων της Eurostat, αναφέρει η Ημερησία.

Προϋπολογισμός: Η μείωση των κερδών των εισηγμένων, οι οποίες συνεισφέρουν κατά 60% στο συνολικό φόρο των νομικών προσώπων και μείωση των εσόδων από τον τουρισμό λόγω του πολέμου στο Ιράκ δημιουργούν δυσμενείς προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με το Κέρδος.

Η Ναυτεμπορική αναφέρει πως η κάμψη των εσόδων του προϋπολογισμού έχει προκαλέσει προβληματισμό στο υπουργείο οικονομικών, παρά το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση 10%.

Σοφοκλέους: Στο κόκκινο βρίσκονται 15 μετοχές, τονίζει η Ημερησία, καθώς πληρούν τουλάχιστον ένα από τα τρία κριτήρια που έχουν τεθεί για την εισαγωγή τους σε ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης. Η Ναυτεμπορική σημειώνει πως οι υπηρεσίες του ΧΑ έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου από την περασμένη Παρασκευή ώστε να αποκρυπτογραφήσουν τα οικονομικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι εισηγμένες.

Η Εξπρές επισημαίνει πως αρκετές εισηγμένες απέφυγαν να επιβαρύνουν τα αποτελέσματά τους ή την καθαρά τους θέση το 2002, αυξάνοντας τον ”λογαριασμό των υποχρεώσεων του 2003”. Η χαμηλή κατανάλωση υπονομεύει τις εισηγμένες σύμφωνα με το Βήμα, καθώς εκτιμά πως οι πληγές της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται πίσω από τους ισολογισμούς.

Τουρκικό Χρηματιστήριο: ”Φτερά” έκαναν τα κέρδη δύο μηνών σε μια μόλις συνεδρίαση στο τουρκικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με την Ημερησία καθώς ο δείκτης σημείωσε χθες απώλειες 12,5%, ενώ η Εξπρές σημειώνει πως η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ για τη στάθμευση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράκ, έλαβε οικονομικές διαστάσεις.

Ασφάλιστρα: Για φρένο στις αυξήσεις των ασφαλίστρων κάνει λόγο η Ημερησία, συμπληρώνοντας πως δημιουργείται Επιτροπή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών που αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας τους. Σχετικά το Κέρδος αναφέρει πως οι ασφαλιστικές υποστηρίζουν πως οι αποζημιώσεις έχουν γίνει πολύ υψηλές, ενώ παράλληλα επισημαίνει και την κόντρα μεταξύ του υπουργού οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και του απερχόμενου προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστικών Εταιριών Δ. Κοντομηνά.

Η Καθημερινή αναφέρεται στην δήλωση του υπουργού οικονομικών προς τους ασφαλιστές βάσει της οποίας είναι λάθος να πουλάνε ακριβότερα σε μια ισχνή αγορά, ενώ η Ναυτεμπορική σχολιάζει την ανοικτή διαφωνία για το ζήτημα των ανατιμήσεων στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης που σημειώθηκε χθες μεταξύ του κ. Ν. Χριστοδουλάκη και του κ. Δ. Κοντομηνά.

Η Εξπρές τονίζει πως η κυβέρνηση ζητά έμμεσα από τους ασφαλιστές να ”παγώσουν τι αυξήσεις ώστε να λύσει τα θεσμικά τους θέματα”, ενώ το Χρηματιστήριο σημειώνει πως θα υπάρξει ανεξάρτητη εποπτική αρχή για την ασφαλιστική αγορά.

Τουριστική Αγορά: ”Παγωμένη” είναι η τουριστική αγορά σύμφωνα με την Καθημερινή, καθώς η κρίση στο Ιράκ φαίνεται να μεταθέτει την έναρξη της σεζόν.

Δείκτης Χονδρικής: Κατά 0,5% αυξήθηκε ο δείκτης χονδρικής τον Ιανουάριο, όπως σημειώνει το Κέρδος, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως ο δείκτης της χονδρικής καταδεικνύει πληθωριστικές πιέσεις και τους επόμενους μήνες αν και μικρότερες σε σχέση με πέρυσι.

Πετρέλαιο: Θέμα ημερών είναι ο πόλεμος στο Ιράκ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρώην υπουργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Σεΐχη Γιαμανί για τις επιπτώσεις του οποίου ο ίδιος παραθέτει τρία σενάρια, σύμφωνα με το Κέρδος. Μεγάλη πτώση σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξαιτίας της άρνησης του τουρκικού κοινοβουλίου να παράσχει τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που ζήτηση η Ουάσιγκτον αναφέρει το Βήμα.

Ανατιμήσεις: Κατά 2,5% αυξάνει από την 1η Απριλίου η ΕΥΔΑΠ τις τιμές του νερού στην οικιακή κατανάλωση, αναφέρει το Κέρδος, ενώ το Βήμα τονίζει πως η ΕΥΔΑΠ ανοίγει νέο κύκλο ανατιμήσεων.

ΚΠΣ - Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Στους λόγους για τους οποίους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν απορροφούν τα κοινοτικά κονδύλια αναφέρεται η Εξπρές, παραθέτοντας σχετικά τι λένε οι θεσμικοί φορείς, οι επιχειρηματίες, οι τράπεζες και οι υπουργοί.

Δανεισμός: Αναβάλλεται η αύξηση των ορίων στα καταναλωτικά δάνεια, καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζεται επιφυλακτική, λόγω της οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου θα εξετάσει το θέμα το δεύτερο εξάμηνο του 2003, επισημαίνει η Ημερησία. Η Καθημερινή αναφέρει πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα επανεξετάσει το θέμα το φθινόπωρο αφού πρώτα υπάρξουν σαφείς ενδείξεις για την άρση της αβεβαιότητας στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον.

Φάρμακα: Στις αποφάσεις του υπουργείου ανάπτυξης για αυξήσεις μέχρι και 19% σε 175 φάρμακα και για μειώσεις μέχρι και 67,5% σε 82, αναφέρεται το Κέρδος, ενώ η Ναυτεμπορική προσθέτει πως το υπουργείο ανάπτυξης όρισε τις τιμές σε 101 νέα φάρμακα.

ΦΠΑ: Οι αυξημένες αποδόσεις από το ΦΠΑ φαίνεται να σώζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του έτους, σχολιάζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Τράπεζα της Ελλάδος: Διατηρεί τις επιδόσεις η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, καθώς το 2002 σημειώθηκε οριακή μείωση των μεγεθών της.

ΕΤΒΑ: Στην κερδοφορία επέστρεψε η ΕΤΒΑ, σύμφωνα με την Ημερησία, καθώς η Τράπεζα εμφάνισε το 2002 κέρδη ύψους 36 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 18,8 εκατ. ευρώ του 2001.

Δέλτα Γάλακτος: Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας μονάδας γάλακτος που κατασκεύασε η Δέλτα ση ΒΙΠΕ Σίνδου, αναφέρει η Ημερησία, προσθέτοντας πως η γαλακτοβιομηχανία αύξησε τα κέρδη της το 2002 κατά 30%, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως ο διπλασιασμός των πωλήσεων στη Β. Ελλάδα στην επόμενη τριετία είναι ένας εκ των βασικών στόχων της διοίκησης της Δέλτα Γάλακτος. Η Καθημερινή τονίζει πως η ηγεσία της Δέλτα εξαπέλυσε βολές κατά της ΑΤΕ για ”υποτιθέμενη εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ”.

Folli – Follie: Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε πωλήσεις εμφανίζει η Folli Follie σύμφωνα με την Εξπρές.

Τεχνική Ολυμπιακή: Εξαγορά στην Αμερική πραγματοποίησε η Technical Olympic, έναντι 30 εκατ. δολαρίων, αναφέρει το Χρηματιστήριο.

Olympic Catering: Κέρδη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αναμένει η Olympic Catering το 2003, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v