Warren Buffett: ”Ωρολογιακή βόμβα τα Παράγωγα”

”Ωρολογιακές βόμβες” και ”όπλα μαζικής καταστροφής” που ενδέχεται να αποδειχθούν θανατηφόρα για τις αγορές, χαρακτήρισε ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett τα Παράγωγα, τονίζοντας επίσης οτι ακόμη και ύστερα από τρία χρόνια πτώσης δεν βρίσκει ελκυστικές μετοχές!!

Warren Buffett: ”Ωρολογιακή βόμβα τα Παράγωγα”
”Ωρολογιακή βόμβα”, χαρακτηρίζει ο παγκοσμίου φήμης μακροπρόθεσμος επενδυτής (και ένας απο τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου) Warren Buffett τα χρηματοοικονομικά παράγωγα προϊόντα, στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρίας συμμετοχών της οποίας ηγείται επι δεκαετίες, της Berkshire Hathaway. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην βρίσκει ελκυστικές μετοχές, έπειτα από τρία χρόνια πτώσης.

Tμήμα της επιστολής προδημοσίευσε χθες το περιοδικό ”Fortune”. Ο κ. Buffett δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τα Παράγωγα ως ”χρηματοοικονομικά όπλα μαζικής καταστροφής”, τονίζοντας ότι είναι ”εν δυνάμει θανατηφόρα” για το οικονομικό σύστημα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Charlie Munger θεωρούν ότι ”η μακρο-εικόνα των Παραγώγων είναι ήδη επικίνδυνη και γίνεται ολοένα περισσότερο, καθώς οι πιστωτικοί κίνδυνοι συγκεντρώνονται μέσω αυτών σε ολιγάριθμους dealers”.

Πρόκειται για θέσεις που θα συζητηθούν και θα προβληματίσουν ιδιαίτερα, αναφέρουν οι ”Financial Times”, όχι μόνο λόγω του κύρους του κ. Buffett, που θεωρείται ο πλέον επιτυχημένος ”επενδυτής” των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και λόγω της άμεσης εμπλοκής του στην αντασφαλιστική εταιρία General Re, που έκανε αυξημένη χρήση παραγώγων προϊόντων.

Ιδιαίτερη επίδραση δεν αποκλείεται, πάντως, να ασκήσει και η άποψη που διατυπώνει ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής για τις μετοχές.

Όπως αναφέρει στην ίδια επιστολή, η Berkshire δεν προτίθεται να αυξήσει τις θέσεις της σε αμερικανικές μετοχές τις οποίες διαθέτει (μεταξύ άλλων διαθέτει σημαντικά ποσοστά σε κολοσσούς όπως η Coca-Cola, η American Express και η Gillette).

”Ακόμη και έπειτα από τρία χρόνια πτώσης των τιμών, που κατέστησαν ελκυστικότερες τις αποτιμήσεις, πολύ σπάνια βρίσκουμε μετοχές που να μας κινούν έστω και λίγο το ενδιαφέρον”, αναφέρει ο κ. Buffett, προσθέτοντας ότι ”σε ορισμένες περιόδους επιτυχής επενδυτική τακτική είναι να μένεις... αδρανής”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v