Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τα υψηλά επίπεδα που βρέθηκε χθες το ευρώ, η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς και η συνεδρίαση του δ.σ. του ΧΑ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι περιπτώσεις των εταιριών που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις τις επιτήρησης, απασχολούν κυρίως τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας, τα υψηλά επίπεδα που βρέθηκε χθες το ευρώ, η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς και η συνεδρίαση του δ.σ. του ΧΑ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι περιπτώσεις των εταιριών που εμπίπτουν στις προϋποθέσεις τις επιτήρησης, απασχολούν κυρίως τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Ελληνική Οικονομία: Ακραία φαινόμενα φέρονται να απειλούν την ελληνική οικονομία σύμφωνα με το Βήμα, τα οποία εκδηλώνονται με ην άνοδο του πληθωρισμού πάνω από 4%, την πτώση της Σοφοκλέους στο ναδίρ πενταετίας, την ”άπνοια” στον τουρισμού και την κάμψη στην αγορά των ακινήτων.

”Δεν είναι άτρωτη η ελληνική οικονομία και επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις” δήλωσε χθες ο υπουργός οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, επισημαίνει η Καθημερινή. Η Εξπρές κάνει λόγο για συνεχή επιβάρυνση του οικονομικού κλίματος, ενώ όπως αναφέρει το Κέρδος, ο υπουργός οικονομίας δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να οδηγηθεί κάτω από την αρνητική διεθνή συγκυρία σε βιαστικές αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Ευρώ: Διέσπασε προς τα πάνω τα σημαντικά τεχνικά και ψυχολογικά επίπεδα των 1,10 δολαρίων το ευρώ, σε επίπεδα υψηλότερα από τον Μάριο του 1999, ύστερα από δηλώσεις του υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει το Βήμα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η εκτίναξη του ευρώ πάνω από τα επίπεδα των 1,10 δολαρίων φοβίζει Γερμανούς και Γάλλους, ενώ συμπληρώνει πως θετικά σχόλια έκαναν ο Βέλγος και ο Ισπανός ομόλογός του.

Για ”πόλεμο” νομισμάτων κάνει λόγο η Εξπρές, με στόχο την ανταγωνιστικότητα, ενώ σύμφωνα με το Κέρδος το πολεμικό κλίμα και οι δηλώσεις του κ. Σνόου ότι δεν προβληματίζεται για το εξασθενημένο δολάριο ώθησαν το ευρώ. Η Ημερησία τονίζει πως το ισχυρό ευρώ μειώνει την άνοδο του δολαρίου.

Επιτόκια – ΕΚΤ: Στην κρίσιμη συνεδρίαση σήμερα του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία θα αποφασιστεί εάν θα μειωθούν ή όχι τα επιτόκια στην Ευρωζώνη, αναφέρεται η Καθημερινή, η οποία επισημαίνει πως η αγορά προεξοφλεί μείωση και πως οι ελληνικές τράπεζες αγωνιούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο οι ελληνικές τράπεζες κινούνται κόντρα στην ΕΚΤ και κατ’ αρχήν διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια.

ΔΝΤ: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% μας δίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέτος σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως το ΔΝΤ, συμφωνεί με την πρόβλεψη της κυβέρνησης και ανεβάζει τον πήχη για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σοφοκλέους: Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. του ΧΑ, καθώς θα συζητηθούν οι περιπτώσεις των 15 εταιριών που εμπίπτουν σε μια τουλάχιστον από τις τρεις προϋποθέσεις για να τεθεί μια μετοχή σε καθεστώς επιτήρησης, τονίζει το Βήμα.

Σύμφωνα με την Εξπρές θα συζητηθούν οι παρατηρήσεις της διοίκησης του ΧΑ και οι απαντήσεις που έχουν στείλει οι εταιρίες που κινδυνεύουν να βρεθούν υπό επιτήρηση, ενώ συμπληρώνει πως στο φάκελο συμπεριλαμβάνονται 14 και πως υπάρχουν σημειώσεις για άλλες 48. Το Κέρδος τονίζει πως η σημερινή μέρα είναι κρίσιμη για τις ”κόκκινες εισηγμένες”, ενώ σύμφωνα με την Ημερησία, οργιάζουν οι φήμες για τη λίστα των μετοχών υπό επιτήρηση.

ΔΟΥ: Η μεταβίβαση των ακινήτων με μια επίσκεψη στον συμβολαιογράφο, η πληρωμή κλήσεων στα ΕΛΤΑ και οι συναλλαγές για οχήματα στις νομαρχίες είναι τα τρία επόμενα μέτρα εξυπηρέτησης φορολογούμενων, όπως επισημαίνει η Οικονομική Ελευθεροτυπία. Το Κέρδος τονίζει πως για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας οι λογιστικές μεταβολές των εταιριών θα αποστέλνονται με fax.

Ακίνητα - Offshore: Περίοδο χάριτος δίνεται για τις offshore μέχρι τον Ιούλιο, ώστε να μεταβιβασθούν τα ακίνητα, επισημαίνει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή αναφέρει πως αρχίζει η εφαρμογή της ρύθμισης που επιτρέπει τη μεταβίβαση ακινήτων που εμφανίζονται ως ιδιοκτησία των offshore εταιριών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους. Το Κέρδος συμπληρώνει πως οι μεταβιβάσεις θα πραγματοποιούνται με φόρο 50%.

ΔΕΚΟ: Εξειδικευμένοι ελεγκτές θα εποπτεύουν τις ΔΕΚΟ, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ενώ η Ημερησία σχετικά σημειώνει πως οι ΔΕΚΟ θα μπουν στο μικροσκόπιο των λογιστικών εταιριών. Το Κέρδος κάνει λόγο για φρένο στην κακοδιαχείριση και στην ανεξέλεγκτη δανειακή πολιτική των ΔΕΚΟ μέσω ανάθεσης των ελέγχων σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς οίκους.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Εισροές ύψους 1 δισ. ευρώ σημειώθηκαν στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων τον Φεβρουάριου, αναφέρει το Βήμα, ενώ η Καθημερινή συμπληρώνει πως το σύνολο των ενεργητικών παρουσίασε αύξηση κατά 2,77% κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και διαμορφώθηκε στα 24,45 δισ. ευρώ.

Ναυτιλία: Συμφωνήθηκαν οι εκπτώσεις στην ακτοπλοΐα, τονίζει το Κέρδος καθώς βρέθηκε συμβιβαστική λύση στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρει πως το ΥΕΝ εξασφάλισε επιδότηση ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός - Ξενοδόχοι: Για καθυστέρηση στην απόφαση εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων Β’ κατηγορίας καταγγέλλει η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την Εξπρές, ενώ το Κέρδος επισημαίνει πως αντί οι συναρμόδιοι υπουργοί να προχωρήσουν σε επιθετική διαφημιστική προβολή του τουρισμού στο εξωτερικό, όπως ζητούν οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να τροποποιούν ”αενάως” το νόμο για τις ενισχύσεις ξενοδοχείων β΄ κατηγορίας.

Τιτάν: Τα 200 εκατ. ευρώ προσεγγίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ελληνική Τεχνοδομική: Στη συγκρότηση ενός νέου φορέα ο οποίος θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ενεργειακών και περιβαλλοντικών έργων προχωρεί ο κατασκευαστικός όμιλος, όπως αναφέρει η Εξπρές.

ΔΕΗ: Ενδιαφέρον για την αγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου δύο εταιριών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, έχει εκδηλώσει η ΔΕΗ, τονίζει η Εξπρές.

ΟΤΕ: Μειώνει την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ η CSFB ενώ χαρακτηρίζει τη μετοχή του Οργανισμού ”υψηλού ρίσκου”, επισημαίνει το Χρηματιστήριο.

Ικτίνος: Αυξημένα μεγέθη αναμένει η Ικτίνος για το 2003, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, το οποίο συμπληρώνει πως η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

Carrefour: Κέρδη ύψους 30,89 εκατ. ευρώ παρουσίασε το 2002 η Carrefour – Μαρινόπουλος, έναντι ζημιών 15,41 εκατ. ευρώ του 2001, σημειώνει το Κέρδος, ενώ η Ημερησία συμπληρώνει πως ο τζίρος της εταιρίας έφτασε στα 13,1 δισ. ευρώ.

Avanti: Έσοδα 15 εκατ. ευρώ αναμένει για εφέτος η Avanti Financial Services, σύμφωνα με το Κέρδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v