Να είστε εκεί κύριε Μπάφετ…

Ο Γουώρεν Μπάφετ χαρακτήρισε την αγορά παραγώγων όπλο μαζικής καταστροφής. Κάτι σαν τα βιολογικά όπλα του Σαντάμ Χουσείν ή τις πυρηνικές βόμβες της Βορείου Κορέας. Αν τις ίδιες απόψεις είχε εκφράσει ένας Έλληνας, θα είχε χλευαστεί από τους εγχώριους γκουρού της νέας χρηματιστηριακής θρησκείας…

Να είστε εκεί κύριε Μπάφετ…
Ο Γουώρεν Μπάφετ χαρακτήρισε την αγορά παραγώγων όπλο μαζικής καταστροφής. Κάτι σαν τα βιολογικά όπλα του Σαντάμ Χουσείν ή τις πυρηνικές βόμβες της Βορείου Κορέας. Αν τις ίδιες απόψεις είχε εκφράσει ένας έλληνας, θα είχε χλευαστεί από τους εγχώριους γκουρού της νέας χρηματιστηριακής θρησκείας…

Ο κ. Μπάφετ είχε όμως την ευτυχία να ζει στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα. Αν ζούσε στην Ελλάδα δεν θα ήταν ο Μπάφετ. Θα ήταν κάτι άλλο, ίσως ο τρελός του χωριού.

Ο κ. Μπάφετ είπε δυνατά αυτό που σκέφτονται εκατομμύρια επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Ότι το καζίνο των παραγώγων απειλεί το σύστημα. Αν δεν το είχε πει αυτό ο Μπάφετ και σας το λέγαμε εμείς σήμερα, θα λέγατε ότι σας λέμε βλακείες.

Θα μπορούσατε να φανταστείτε έναν κόσμο δίχως παράγωγα; Αδύνατον, λένε πολλοί! Κι όμως! Ο κόσμος εξακολουθούσε την πορεία του και την εποχή που δεν υπήρχαν αυτά τα νέα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Αν δεχτούμε τον παραλληλισμό του κ. Μπάφετ, των παραγώγων με τα όπλα μαζικής καταστροφής, θα πρέπει αντίστοιχα να αναρωτηθούμε αν θα μπορούσαμε να φανταστούμε έναν κόσμο δίχως πυρηνικά. Ασφαλώς και μπορούμε, μόνο που δεν βλέπουμε κάποιον διατεθειμένο να απολέσει την ισχύ που τους δίνει η κατοχή των όπλων.

Τα παράγωγα προϊόντα δίνουν κι αυτά με την σειρά τους απίστευτη δύναμη σε τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρίες. Είναι μία μηχανή που ”κόβει” τίτλους. Δηλαδή χρήμα! Παράγει κανείς πλούτο από το μηδέν. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν αγοραστές αυτών των τίτλων που θα χάνουν κάθε φορά το στοίχημα για να το κερδίζουν αντίστοιχα κάποιοι άλλοι.

Τα παράγωγα είναι προϊόντα υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Οι οπαδοί του σπορ ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλά και μόνο για αντιστάθμιση κινδύνου. Ο υπογράφων θα συμφωνούσε μαζί τους αν αυτή ήταν πράγματι η κυρίαρχη αντίληψη. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Τα περί αντιστάθμισης κινδύνου είναι ένα πολύ βολικό ψέμα.

Τι θα συμβεί; Το σπουδαίο είναι ότι άνοιξε ο διάλογος και μάλιστα από έναν άνθρωπο όπως ο Γουώρεν Μπάφετ. Πιστεύουμε ότι όπως και στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας το ζήτημα θα επικεντρωθεί αργά ή γρήγορα στο ποιος θα ελέγχει τελικά αυτό το τρομερό όπλο μαζικής καταστροφής.

Το ερώτημα είναι αν ο κ. Μπάφετ και όλοι εμείς θα είμαστε εκεί, όταν οι αγορές αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μία τέτοια αυτορύθμιση…

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v