Η ταν ή επί... ΟΤΕ

Φαίνεται πως ”παίζονται” πολλά με επίκεντρο τον ΟΤΕ. Οι ξένοι, περισσότερο αυτοί που ”φορτώθηκαν” την περσινή μετοχοποίηση στα 16 ευρώ, είναι έξαλλοι και ελάχιστα απέχουν από το να φτάσουν μέχρι και σε αποκλεισμό από επόμενες μετοχοποιήσεις του ΥΠΕΘΟ. Γιατί αποτελεί κοινό τόπο, πως τώρα, δεν παίζεται η καρέκλα του ΟΤΕ, αλλά η επόμενη μετοχοποίηση των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καθοριστική, λόγω ΟΤΕ, η σημερινή συνεδρίαση. Θα φανεί κατά πόσο στην αγορά παραμένουν ενεργές αντίρροπες δυνάμεις, ικανές να δημιουργήσουν, έστω τεχνικής φύσεως, αντιδράσεις και διακυμάνσεις.

Από τεχνικής πλευράς, είναι αδιανόητο μια αγορά να υποχωρεί συνεχώς, χωρίς ενδιάμεσες εκλάμψεις, που προσφέρουν ευκαιρίες ρευστοποίησης σε τιμές υψηλότερες, προτού ακολουθήσει η επόμενη διόρθωση. Δε διευκολύνεται, πάντα από τεχνικής πλευράς μιλώντας, ούτε καν το ”κλείσιμο” θέσεων στην αγορά παραγώγων.

Επιμένουμε στην τεχνικότητα της αγοράς, όσο κι αν αυτό διαβάζεται παράδοξο, παράλογο τέτοιες ώρες κατάρρευσης και απαξίωσης.

Για όποιον παρακολουθεί τη διόρθωση από το τέλος του Σεπτέμβρη του 1999, είναι εύκολο να διαπιστώσει πως αν μη τι άλλο δεν έχει χαθεί, μέχρι στιγμής η τεχνικότητα, σε ό,τι αφορά την καθοδική κίνηση.

Αναμφίβολα το ”κλειδί”της τάσης, όπως από την περασμένη Τετάρτη αναφέρεται, είναι και παραμένει ο ΟΤΕ.

Έχουμε βεβαίως ξεκαθαρίσει τη θέση μας αναφορικά με τις προσδοκίες μας από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς θεωρούμε ότι ούτε το πρώτο τρίμηνο θα είναι θετικό για τον χώρο.

Παίζει μέχρι και το ”κεφάλι της” η διοίκηση του ΟΤΕ αυτές τις μέρες, με παρενέργειες παράπλευρες που φτάνουν και ψηλότερα. Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα της Αριστέας Μπουγάτσου (ΟΤΕ: Διοικητικοί τριγμοί μετά την κατρακύλα της μετοχής). Ο Οργανισμός προχωρά σε επανεργοποίηση ουσιαστικά σχετικής διαδικασίας αγοράς ιδίων μετοχών. Δε θα αναλωθούμε σε ενστάσεις και επιφυλάξεις ούτε για το εύρος (1 – 30 ευρώ), ούτε για την οικονομική συγκυρία.

Γνωρίζουμε απλά πως όσα θα συμβούν σήμερα – αύριο ξεπερνούν κατά πολύ τις ταπεινές μας δυνατότητες. Κοντολογίς, το ”παιχνίδι” είναι χοντρό και φτάνει μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Γύρω από τον ΟΤΕ, και το πώς θα προχωρήσει η ”υπερασπιστική” τακτική των διοικούντων θα διαμορφωθεί, όσο κι αν διαβάζεται παράξενο, ανάλογη γραμμή άμυνας στην καυτή ζώνη των υποψηφίων εταιριών για επιτήρηση.

Σε ό,τι αφορά την επιτήρηση, συνυπογράφουμε το περιεχόμενο του σημερινού κειμένου (Η επιτήρηση είναι το κύρος του ΧΑ), καθώς από πέρσι υπεραμυνόμαστε των ξεκάθαρων λύσεων. Δεν είναι βεβαίως του παρόντος να θυμίσουμε πως όταν πέρυσι τέτοια εποχή θέταμε, με βάση την ισχύουσα χρηματιστηριακή νομοθεσία, πρόβλημα επιτήρησης για δυο – τρεις εταιρίες είχαμε λοιδωρηθεί και προσωπικά και επαγγελματικά. Αλλά τα εν οίκω μας, μη εν δήμω.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν τώρα, τόσο ο πρόεδρος του ΧΑ, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι τα λεπτά θέμα της αξιοπιστίας, εμπιστοσύνης, και του ίσως τελευταίου στοιχήματος που θα πρέπει να κερδηθεί.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v