Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Οι δηλώσεις του γνωστού επιχειρηματία W. Buffett για τα παράγωγα και τις μετοχές, η αύξηση στα ασφάλιστρα, το νομοσχέδιο που αφορά στην έκδοση των εταιρικών ομολόγων, αλλά και η εικόνα που παρουσιάζουν η Σοφοκλέους και τα οι διεθνείς αγορές, είναι ορισμένα από τα θέματα που επικεντρώνεται ο οικονομικός τύπος της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Οι δηλώσεις του γνωστού επιχειρηματία W. Buffett για τα παράγωγα και τις μετοχές, η αύξηση στα ασφάλιστρα, το νομοσχέδιο που αφορά στην έκδοση των εταιρικών ομολόγων, αλλά και η εικόνα που παρουσιάζουν η Σοφοκλέους και τα οι διεθνείς αγορές, είναι ορισμένα από τα θέματα που επικεντρώνεται ο οικονομικός τύπος της Τετάρτης.

Μπάφετ: Εξακολουθούν να μην είναι ελκυστικές οι τιμές των μετοχών παρά την τριετή χρήση, δηλώνει ο γκουρού της αγοράς, επισημαίνει η Ημερησία. Σύμφωνα με το Κέρδος ο κ. Μπάφετ θωρεί πως τα παράγωγα είναι όπλα καταστροφής και πως είναι ”θανατηφόρα” για το σύστημα.

Οικονομία: Συναγερμός φέρεται να χτυπάει στην κυβέρνηση σύμφωνα με την Ημερησία για αν αμβλυνθούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις από τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, ενώ ο τουρισμός θα είναι ο πρώτος κλάδος που θα πληγεί περισσότερο.

Σοφοκλέους: Αύριο θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΧΑ ώστε να αποφασιστεί η λίστα με τις 8-10 μετοχές που μπαίνουν σε επιτήρηση, τονίζει η Ημερησία, ενώ το Κέρδος σημειώνει πως ξένοι ρευστοποιούν πακέτα blue chips. Τη χθεσινή εικόνα της Σοφοκλέους σχολιάζει η Ναυτεμπορική καθώς ”κατέρρευσε και το ανάχωμα των 1.600 μονάδων”, ενώ εκφράζει και ”φόβο για χειρότερα”.

Η Εξπρές κάνει λόγο για χωρίς ανάσα βύθιση της Σοφοκλέους, ενώ το Βήμα αναφέρει πως στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι ισολογισμοί 50 εταιριών. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο επισημαίνει πως παρατηρήθηκε μπαράζ ρευστοποιήσεων απο μεγάλους ξένους θεσμικούς.

Ξένες αγορές: Σε νέες χαμηλές τιμές έχουν φτάσει τα διεθνή χρηματιστήρια, επισημαίνει μεταξύ άλλων το Κέρδος, ενώ η Εξπρές τονίζει πως εν αναμονή της επέμβασης στο Ιράκ παρατηρείται ”πόλεμος φθοράς” στις αγορές.

Γκαργκάνας: Επιδεινώθηκαν οι οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα ο οποίος εκτιμά ως αναπόφευκτη τη μείωση των επιτοκίων, επισημαίνει το Κέρδος. Όπως αναφέρει το Βήμα, σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα τα καταναλωτικά και τα προσωπικά δάνεια θα είναι ελεύθερα πριν το καλοκαίρι. Η Καθημερινή επισημαίνει πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώνει χειροτέρευση των προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Εταιρικά Ομόλογα: Για φθηνό χρήμα στις επιχειρήσεις με εταιρικά ομόλογα κάνει λόγο η Ημερησία, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά προβλέπεται η έκδοση ομολόγων έναντι απαιτήσεων (δάνεια, χρέη) και έναντι εσόδων από την εκμετάλλευση ακινήτων.

Σύμφωνα με το Κέρδος επέρχεται αλλαγή σκηνικού στην κεφαλαιαγορά και νέες τεράστιες δυνατότητες άμεσης άντλησης κεφαλαίων από επιχειρήσεις, τράπεζες αλλά και το Δημόσιο με σχέδιο νόμου που εισάγει και στην Ελλάδα την τιτλοποίηση απαιτήσεων αλλά και ακινήτων. Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του Νομοσχεδίου που αφορά στα έκδοση ομολογιακών δανείων από τις επιχείρησης και την τιτλοποίηση απαιτήσεων και ακινήτων το οποίο αποβλέπει στην ενίσχυση της ρευστότητας των νομικών προσώπων αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Η Εξπρές επισημαίνει πως περισσότερα από 45.000 κτίρια και εκτάσεις, καταγεγραμμένα στα μητρώα της ΚΕΔ, είναι υποψήφια να παραχωρηθούν για ”διαχείριση ή και πώληση” μέσω θεσμικού πλαισίου που προωθείται με νομοσχέδιο στη Βουλή. Το Βήμα σημειώνει πως σε δύο νέα προϊόντα, τα εταιρικά ομόλογα και τις τιτλοποιήσεις απαιτήσεων της ακίνητης περιουσίας τους, θα μπορούν να καταφύγουν σε λίγους μήνες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες.

Επιτόκια: Την ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες, όπως αναφέρει το Βήμα, καθώς το ύψος της μείωσης των επιτοκίων θα καθορίσει την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Δάνεια: ”Οι πλούσιοι δανείζονται περισσότερο και οι φτωχοί λιγότερο” είναι το συμπέρασμα που καταλήγει η Τράπεζα της Ελλάδος ύστερα από την επεξεργασία στοιχείων ειδικής έρευνας που πραγματοποίησε η ICAP, σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία.

ΚΠΣ: Σήμερα θα εγκρίνει η Κομισιόν την πρόταση του Επιτρόπου Σρέγερ για τη σύσταση έξι ομάδων εργασίας για το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σημειώνει η Ημερησία. Το Κέρδος αναφέρει πως σύμφωνα με την άποψη που εξέφρασε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας, η περιφέρεια της Αττικής θα συμπεριληφθεί σε αυτές που θα τύχουν οικονομικής ενίσχυσης από το Δ’ ΚΠΣ.

Ασφαλιστικές: Αυξήσεις έως 20% σχεδιάζουν οι Ασφαλιστικές, σημειώνει η Ημερησία, ενώ η Οικονομική Ελευθεροτυπία κάνει λόγο για αδυναμία αντασφαλιστών. Το Κέρδος συμπληρώνει πως αυξάνουν και τα ασφάλιστρα για βιομηχανίες, εμπορικά, κατοικίες, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρεται στα σχέδια των εταιριών όσον αφορά στον κλάδο των ακινήτων. Η Εξπρές τονίζει πως οι ισολογισμοί των ασφαλιστικών εταιριών κατέδειξαν αυξημένη ”ανασφάλεια”.

Ακτοπλοΐα: Διαγωνισμό για τη μακροχρόνια δρομολόγηση 8-10 πλοίων θα προκηρύξει το δημόσιο, σύμφωνα με την Ημερησία.

Τρόφιμα: Μεγάλωσε η πίτα των τροφίμων, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, καθώς αυξήθηκαν οι πωλήσεις των 40 εισηγμένων επιχειρήσεων τροφίμων – ποτών, κατά 19%.

ΟΤΕ: Για διοικητικούς τριγμούς στον Οργανισμό κάνει λόγο η Καθημερινή, μετά την κατρακύλα της μετοχής, ενώ το Χρηματιστήριο προσθέτει πως ο ΟΤΕ προχωράει σε επαναγορά ιδιών μετοχών ως ανάχωμα στην αρνητική συγκυρία.

Alpha Trust: Δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 60,4% της Alpha Trust Asset Management Fund υπέβαλε η Alpha Trust στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως τονίζει το Κέρδος.

Stet Hellas: Αύξηση των εσόδων κατά 32% και αύξηση στα κέρδη προ φόρων κατά 69% παρουσίασε η Stet Hellas για το 2002, σύμφωνα με το Κέρδος, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 113,3%.

Ελαϊς: Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η κερδοφορία της εταιρίας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Φουρλής: Σε ανάλυση των δεδομένων της επιβαρημένης χρήσης του 2002 προχώρησε η διοίκηση του ομίλου, παραθέτοντας θετικές προβλέψεις για το 2003, σύμφωνα με την Εξπρές.

Πετζετάκις: Στις φήμες που συνδέουν τη μετοχή της εταιρίας με υπό επιτήρηση μετοχές, απαντά η διοίκηση της Πετζετάκις με μακροσκελή επιστολή της προς το ΧΑ, σημειώνει η Καθημερινή.

ΕΤΜΑ – Ελλατέξ: Η καταστροφή που υπέστησαν τα αποθέματα της Ελλατέξ από τις πλημμύρες του Ιουλίου, οδήγησε στη δημιουργία ζημιών το 2002 τόσο για την Ελλατέξ όσο και για την ΕΤΜΑ, επισημαίνει η Εξπρές.

Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες: Μέρισμα ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η εταιρία, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Κατσέλης: Σε νέα επένδυση προχωράει η αρτοβιομηχανία, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v