Η ”επιτήρηση” και το κύρος του Χ.Α

Ιστορική ευκαιρία θα έχει μέσα στις επόμενες μέρες το Δ.Σ. του ΧΑ, να αποδείξει ότι τώρα πια η διαφάνεια και η αυστηρότητα δεν είναι ”αφηρημένες έννοιες” στη Σοφοκλέους. Εάν δεν συμβεί αυτό, η ευθύνη τους βαραίνει ακέραια.

Η ”επιτήρηση” και το κύρος του Χ.Α
Του Γιώργου Παπανικολάου

Μέσα σε εξαιρετικά φορτισμένη συγκυρία, το υφιστάμενο διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, (το οποίο μάλιστα ενδέχεται να αποδειχθεί προσωρινό, εφόσον προχωρήσουν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΧΑΕ), καλείται υπο την ηγεσία του κ. Αλεξάκη, να λάβει εντός των ημερών αποφάσεις για το ποιες εταιρίες εκ των τουλάχιστον 15 υποψηφίων εταιριών θα ενταχθούν σε καθεστώς επιτήρησης.

Πρόκειται για μία απόφαση η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ”αγορά”, τους επαγγελματίες, αλλά και τους απλούς ιδιώτες επενδυτές, όχι τόσο προκειμένου να λάβουν ”επενδυτικές αποφάσεις” επι των ”υποψηφίων” ως σήμερα εταιριών, αλλά περισσότερο για να διαπιστώσουν εάν κάτι έχει αλλάξει, επί της ουσίας, στην παρεμβατική συμπεριφορά των αρχών, κατόπιν μιας κυριολεκτικά ολέθριας τριετίας.

Χρηματιστές και λοιποί παράγοντες της αγοράς έχουν παραδεχτεί δημοσίως, ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού αποτελεί ένα από πλέον αδύνατα σημεία της Σοφοκλέους, ενδεχομένως και το σημαντικότερο.

Ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης θα έχει πραγματοποιηθεί εάν το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. λάβει εντός των ημερών αποφάσεις οι οποίες θα ικανοποιούν το ”περί δικαίου αίσθημα” του επενδυτικού κοινού, διαφοροποιώντας με διαφάνεια και αυστηρότητα την ”ήρα από το στάρι”.

Εάν πάλι ληφθούν αποφάσεις οι οποίες να δημιουργούν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα τους, αποφάσεις εν κρυπτώ και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, μια ακόμη ευκαιρία για την ενίσχυση της διαφάνειας θα έχει χαθεί.

Σε κάποιες από τις περιπτώσεις που πρόκειται να εξεταστούν, η ύπαρξη πραγματικά έκτακτων γεγονότων και συνθηκών στοιχειοθετείται και ουδεμία έκπληξη θα δημιουργήσει στην αγορά.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τοποθέτηση σε καθεστώς επιτήρησης, απλά δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε μια εταιρία.

Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις όμως, η πορεία των εταιριών, όχι μόνο στο τρέχον αλλά και σε προηγούμενα έτη, η απομείωση των ιδίων κεφαλαίων τους και εν γένει οι τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τα όσα ”υπόσχονταν” ,έως πρότινος, σαφώς και απαιτούν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ μεταχείριση.

Διότι οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται, ιδίως όταν έχουν θεσπιστεί από αυτούς ακριβώς που καλούνται να τους εφαρμόσουν!!!

Εάν δεν συμβεί αυτό, ουδείς θα μπορεί να ψέξει όσους κάνουν συχνά λόγο για ”εξωθεσμικές πιέσεις” και ”άνιση μεταχείριση των ισχυρών” αμφιβάλλοντας για την δυνατότητα των αρχών να επιβάλλουν τους γραπτούς κανόνες του ”παιχνιδιού” στη Σοφοκλέους.

Κι έτσι, το κύρος του Χρηματιστηρίου θα έχει δεχτεί άλλο ένα ισχυρότατο πλήγμα, απομακρύνοντας ακόμη περισσότερο τον ”επενδυτή” που εναγωνίως ψάχνουν οι πάντες.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v