Στην πυρά των θεσμικών ο ΟΤΕ!

Εντονότατες είναι οι ενστάσεις των ελλήνων και ξένων θεσμικών -και κυρίως της JP Morgan - για τον ΟΤΕ (-5,43%), οι οποίοι προχωρούν σε αναδιάταξη των χαρτοφυλακίων τους, ρευστοποιώντας μετοχές του οργανισμού. Για δεύτερη φορά στις τελευταίες 5 συνεδριάσεις υπήρξαν ενδείξεις sell off, καθώς η αγορά ”βλέπει” πλέον τις 1.500.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ψήφος διαμαρτυρίας της JP Morgan προς τον ΟΤΕ (και όχι μόνο) που δημοσιεύθηκε χθες από το euro2day.gr, καταγράφεται στις αθρόες ρευστοποιήσεις θεσμικών και λοιπών δυνάμεων.

Στις 1.570 μονάδες υποχώρησε η αγορά με συναλλαγές που οριακά ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Το –3,48% του τηλεπικοινωνιακού δείκτη και το –2,87% του τραπεζικού αποτυπώνει εύγλωττα το τι συνέβη σήμερα.

Ενδεικτική κλίματος τάσεων και διαθέσεων θεωρείται η συνολικότερα πτωτική κίνηση όλων ανεξαιρέτως των κλαδικών δεικτών. Το θέμα, το πρόβλημα, η εταιρία κλειδί τις τελευταίες ημέρες στη Σοφοκλέους είναι ο ΟΤΕ.

Η προσέγγιση της JP Morgan αποδίδει μέρος του ευρύτερου προβληματισμού που διακατέχει, ειδικά τους ξένους, οι οποίοι υποχρεώνονται - με αφορμή τους σχεδιασμούς του ΟΤΕ - να αναθεωρήσουν άρδην τη θέση τους απέναντί του.

Οι τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις του ΟΤΕ (και στη Ρουμανία), αλλά και η παραδοχή από πλευράς διοικήσεως, πως σταδιακά θα χάνει μερίδιο αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία, οδηγεί σε αναδιάταξη του οργανισμού, ως θέση στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών.

Πρακτικά, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αυτή τη περίοδο συμβαίνουν δύο τινά.

Το πρώτο αφορά στη μερισματική πολιτική του οργανισμού, σε συνδυασμό με το κόστος της επένδυσης στη Ρουμανία.

Το δεύτερο στην αναθεώρηση της προσέγγισης του ΟΤΕ (από αναπτυγμένος σε αναπτυσσόμενος όμιλος για τα ευρωπαϊκά δεδομένα).

Εξάλλου, ελάχιστες είναι οι μετοχές εταιριών που αντέδρασαν σήμερα με τους Μουριάδη, ΕΚΤΕΡ, Αττικές Εκδόσεις, Ιντερσατ και ελάχιστες ακόμη να διασώζουν την τιμή των όπλων.

Στον αντίποδα, πλειάδα μετοχών με απώλειες, 12-18% με τις Κεραμεία Αλλατίνη και Πλιάς κοντά στο απόλυτο limit down.

Όπως σημείωνε παραδοσιακό στέλεχος της αγοράς, με αφορμή τη βεβαιότητα της ένταξης κάποιων εταιριών στην επιτήρηση, σημειώνεται μια ευρύτερη ”γενικευμένη” εκποίηση.

”Θα φτάσουμε σε σημείο, να παρακαλάμε να τεθούν εταιρίες σε επιτήρηση, προκειμένου... να λυτρωθούν” σημειώνει το ίδιο στέλεχος, τονίζοντας ότι ”το δράμα θα είναι χειρότερο για εταιρίες, που θα μπουν σε μια διαδικασία επικοινωνίας, με τη χρηματιστηριακή αγορά, μέσω επιστολών, διευκρινήσεων, εξηγήσεων.”

Δεν είναι τυχαίο πως ενώ οι φήμες δεν αφορούν περισσότερες των 12 εταιριών, η βεβαιότητα επικεντρώνεται σε μόλις 2 σε πρώτη φάση, το sell off έχει διευρυνθεί για ομάδα 35-40 εισηγμένων.

Κατά συνέπεια το ενδεχόμενο της ένταξης είναι το πρόσχημα και η αφορμή.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε στα 10,54 ευρώ, παρασύρθηκε χαμηλότερα των 10 ευρώ η Eurobank και νέες σημαντικότατες ζημιές για την Εμπορική, αλλά ο προβληματικός ΟΤΕ υποχωρεί στα 9,4 ευρώ. Στην περίπτωση του Οργανισμού είναι προφανές ότι η επιλογή της σωστής χρονικής συγκυρίας, θα δώσει υπερκέρδη στους traders, κυρίως στους ξένους.

Σημαντικές οι ρευστοποιήσεις και στη μετοχή της ΔΕΗ, ο τίτλος της οποίας υποχώρησε στα 14,06 ευρώ, ενώ συγκριτικά αξιοπρεπέστερη ήταν σήμερα, η συμπεριφορά του ΟΠΑΠ.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Πλιάς (απώλειες 17,65%), της Βαλκάν Έξπορτ (απώλειες 8,33%), της Space Hellas (απώλειες 17,58%), της Σωληνουργεία Κορίνθου (απώλειες 16%), της Ιντεάλ κοινές (απώλειες 15,79%), της Logic Dis (απώλειες 16,67%), της Εβροφάρμα (απώλειες 14,41%), της Datamedia (απώλειες 16%), της Κλωστήρια Ναούσης (απώλειες 10,87%) και της Αλυσίδα (απώλειες 16,81%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Κεραμεία Αλλατίνη, της Πλιάς, της Βαλκάν Έξπορτ, της Space Hellas, της Σωληνουργεία Κορίνθου, της Ιντεάλ κοινές, της Logic Dis, της Αλυσίδα, της Ντεσπέκ και της Εβροφάρμα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 29,49% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 36,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε δύο πακέτα 4.005.180 και 5.089.510 μετοχών της Αττικές Εκδόσεις στα 3,38 ευρώ, και ένα πακέτο 60.000 μετοχών της Βωβός στα 16,32 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ έγινε ένα πακέτο 125.000 μετοχών στα 9,72 ευρώ, δύο πακέτα 125.000 μετοχών το καθένα στα 9,64 και 9,62 ευρώ και ένα πακέτο 150.000 μετοχών στα 9,64 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v