Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Magna Trust: Αποτελέσματα και μερίσματα 2002

Τα τελικά αποτελέσματα 337 εισηγμένων (σε σύνολο 341), αλλά και τα μερίσματα που δίδουν, από την Magna Trust. Δείτε τα αποτελέσματα του 2002 σε απλή και ενοποιημένη μορφή, την πορεία των εταιριών στην τελευταία πενταετία και τις μερισματικές αποδόσεις, σε σύγκριση και με το 2001. Τρία συνοδευτικά αρχεία excel.

Magna Trust:  Αποτελέσματα και μερίσματα 2002
Τα τελικά αποτελέσματα 337 εισηγμένων (σε σύνολο 341) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Magna Trust. Οι σχετικοί πίνακες, που δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”, περιέχουν τα αποτελέσματα του 2002 σε απλή και ενοποιημένη μορφή, την πορεία των εταιριών στην τελευταία πενταετία καθώς και τις μερισματικές αποδόσεις.

Από τους πίνακες λείπουν οι εταιρίες ΜΕΑΓΑ, Καρδασιλάρης, Stabilton και Connection, οι οποίες δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τα αποτελέσματα του 2002.



Στο χαμηλότερο σημείο των τεσσάρων τριμήνων σε σχέση με πέρυσι διαμορφώθηκε η εταιρική κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑΑ, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Συγκεκριμένα η μείωση της κερδοφορίας των εισηγμένων διαμορφώθηκε στο -25% έναντι -20% του εννεαμήνου στα απλά αποτελέσματα και –22% στα ενοποιημένα έναντι -16%.

Στα συνολικά αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της ΔΕΗ η οποία δεν παρουσιάζει αντίστοιχη χρήση για το 2001 και επομένως δεν έχει αντίστοιχα αποτελέσματα. Η εικόνα των κλάδων δεν άλλαξε με τραπεζικές και ασφαλιστικές εταιρίες να εμφανίζουν μεγάλες απώλειες σε σχέση με την περυσινή χρήση και τις κατασκευαστικές να βρίσκονται στην αιχμή τόσο των πωλήσεων όσο και της κερδοφορίας τους. Ο κύκλος εργασιών των εισηγμένων αυξήθηκε κατά 9% σε απλό και 7% σε ενοποιημένο επίπεδο το οποίο προήλθε κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο και τον κλάδο τηλεπικοινωνιών. Το μέσο Ρ/Ε της αγοράς διαμορφώθηκε σε 12,7 και 15 με βάση τα ενοποιημένα αποτελέσματα.

Για ένα ακόμη τρίμηνο, προσθέτει ο κ. Χατζηδάκης, τροχοπέδη στην αύξηση των κερδών ήταν οι χρηματοοικονομικές εταιρίες. Στον τραπεζικό κλάδο υπήρξε σαφής προσανατολισμός αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων. Η μείωση της κερδοφορίας οφείλεται στην σημαντική συρρίκνωση των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις και προμήθειες (από 50% έως και 80% μείωση) ενώ αντίθετα παρατηρείται αύξηση των κερδών από τραπεζικές εργασίες και χορηγήσεις.

Από τον κλάδο ξεχώρισαν για την θετική επίδοση τους η Πειραιώς, η Eurobank και η Τρ. Αττικής. Ωστόσο οι συνδυασμένες κινήσεις της Alpha bank (μείωση προσωπικού, αύξηση επιτοκίων, εξαγορά μεριδίων σε συμμετοχές), η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της Εμπορικής και της Εθνικής δείχνουν ότι το 2003 πιθανότατα θα είναι έτος σταθεροποίησης της κερδοφορίας των τραπεζών. Σαν κλάδος δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η υποχώρηση των αποτιμήσεων η οποία έχει ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των χαμηλών P/E των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στους νικητές της φετινής χρήσης, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, συγκαταλέγονται κυρίως εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Από αυτές ξεχωρίζουμε τις Ακτωρ, Ηyatt, Τηλέτυπος, Αττικές Εκδόσεις, Elmec Sport, Καλπίνης Σίμος ως μετοχές με ελκυστικά θεμελιώδη και υψηλή ανάπτυξη καθώς και οι εταιρίες που έκαναν την μεγάλη επιστροφή από ζημιογόνο χρήση. Σε αυτές επισημαίνονται οι ΕΤΒΑ. Φοινιξ, Αλτεκ, ΔΟΛ, Τζιρακιάν, ΕTBA leasing, ΝΕΛ, Εμπ. Δεσμός ενώ αντίθετη πορεία είχαν οι ΕΧΑΕ, Σωληνουργία Kορίνθου, Γενική Τράπεζα, Αγροτική Ασφαλιστική, Datamedia, Κορασίδης, Εικόνα – Ήχος, Logicdis, Infoquest, Γρηγόρης και άλλες.

Η σημαντικότερη όμως παράμετρος των αποτελεσμάτων, επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, με βάση την κερδοφορία και τις πωλήσεις των εταιριών είναι ότι η αγορά δίκαια υποχώρησε προς το χαμηλότερο σημείο της κατά την 31 Δεκεμβρίου του 2002. Η τρίτη συνεχόμενη πτωτική χρονιά για την αγορά συνοδεύτηκε από παράλληλη μείωση της κερδοφορίας η οποία φωτογραφικά απεικόνισε την αδυναμία των εισηγμένων να αυξήσουν τα αποτελέσματα τους.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία και ξεφεύγοντας από την λογική του μέσου όρου (Γενικός Δείκτης) αυτή την στιγμή στην Ελληνική αγορά υπάρχουν μετοχές με ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και ελπιδοφόρα πορεία που μπορούν να συνεχίσουν την αυξητική πορεία των αποτελεσμάτων τους και να αποδώσουν ανεξαρτήτως χρηματιστηριακού κλίματος και το 2003, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Magna Trust.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v