Συνωστισμός στα... γκισέ του ΟΤΕ!!!

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκε και σήμερα ο ΟΤΕ, η διοίκηση του οποίου επανεργοποίησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με αποτέλεσμα η μετοχή να πραγματοποιήσει το 30% του συνολικού τζίρου. Ωστόσο, η αγορά έκλεισε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, λόγω των τραπεζών.

Αντίδραση μηδέν, αν και φαντάζεται κανείς ότι δεν έχει έρθει ακόμα και η ώρα μηδέν, αφού η Σοφοκλέους παρά τις αδυσώπητες πιέσεις που δέχθηκε χθες μόνο χαρακτήρα δεν έδειξε σήμερα.

Μάλιστα, το να βρίσκει κανείς 116 ανοδικές μετοχές εκ των οποίων μόλις 20 με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, όταν χθες 30 υποχώρησαν κατά 10% ή περισσότερο, μόνο επίτευγμα δεν μπορεί να θεωρείται, και προπάντων δεν εμπνέει καμία αισιοδοξία.

Καταρχήν, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί παρά την ενεργοποίηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών, το οποίο αν δεν υπήρχε φαντάζεται κανείς ότι θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερες πιέσεις, και ταυτόχρονα να πραγματοποιεί το 30% του συνολικού τζίρου της αγοράς (2 εκ. τεμάχια), ο Δείκτης ήταν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να αντλήσει δυνάμεις από κάπου αλλού, και δη τις τράπεζες.

Αυτό δεν συνέβη, αφού με την Εμπορική (-4,2%) να διατηρείται σε φάση εκποίησης και τις Εθνική και Eurobank να μην σηκώνουν κεφάλι, απλά προστέθηκε άλλο ένα ”βαρίδι” στην αγορά, με μόνες τις Alpha Bank (0,2%) και ΟΠΑΠ (0,7%) να επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, ενώ ούτε η συνήθως αξιόπιστη ΔΕΗ (-1,1%) δεν μπόρεσε να δαιτηρηθεί σε θετική τροχιά.

Ο Γενικός Δείκτης αφέθηκε λοιπόν να κλείσει με απώλειες 0,35% και δη στις 1.564,49 μονάδες, με το τζίρο να εμφανίζει αξιοσημείωτη υποχώρηση σε σχέση με χθες, διαμορφούμενος στα 64,2 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,7 εκ. αφορούσαν τα η διακίνηση προσυμφωνημένων συναλλαγών, με την αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1,1 προς 1,7 υπέρ των δεύτερων.

Δεν έχουμε να επισημάνουμε κάποια ειδοποιό διαφορά σε σχέση με τη πρόσφατη τάση, χωρίς όμως να αγνοούμε το γεγονός ότι από τη στιγμή που δεν υπήρξε αντίδραση στην προσέγγιση των 1.600 μονάδων χθες, ασχέτως του εάν η αγορά διαθέτει στηρίξεις χαμηλότερα, η αγορά δείχνει να βρίσκεται σε μια μετέωρη κατάσταση, η οποία περιπλέκεται από τις αδυναμίες μεμονωμένων τίτλων όπως του ΟΤΕ και της Εμπορικής, με ένα επενδυτικό κοινό που απλά, καθημερινά, αντιλαμβάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό πως δεν υπάρχει γενικώς αξιοπιστία.

Και προπάντων προοπτικές.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Πλιάς (απώλειες 11,9%), της Ελλατέξ (απώλειες 5,41%), της Αλυσίδα (απώλειες 2,13%), της Veterin (απώλειες 7,34%) και της Αλυσίδα προνόμιο (απώλειες 6,98%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Κεραμεία Αλλατίνη, της Πλιάς, της Ελλατέξ, της ΑΕΓΕΚ προνόμιο, της Πειραιώς Επενδυτική και της Αλυσίδα κοινές.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 36,63 %σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,72 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 120.000 μετοχών της Τηλέτυπος στα 5,74 ευρώ καθώς επίσης και ένα πακέτο 200 μετοχών του Υγεία στα 1,68 ευρώ, ένα πακέτο 50 μετοχών της ΕΥΔΑΠ στα 3,3 ευρώ και ένα πακέτο 40 μετοχών της Ιντρακόμ Κατασκευές στο 1,35 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε επίσης ένα πακέτο 150.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,55 ευρώ και ένα πακέτο 185.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 9,45 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v