Συγχαρητήρια...

Τη στιγμή που η αβεβαιότητα τρομοκρατεί τις ευρωπαϊκές αγορές καθιστώντας τις ουσιαστικά ομήρους της αμερικανικής επικυριαρχίας, κάτι φαίνεται να αλλάζει στη Σοφοκλέους. Μεσοπρόθεσμα, η επιτήρηση θα επιδράσει λυτρωτικά για την αγορά. Επί προσωπικού, τα εύσημα στον Παναγιώτη Αλεξάκη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παρά τα όσα σημαντικά διαδραματίζονται διεθνώς, θα επιμείνουμε και σήμερα ενδοσκοπώντας. Η χθεσινή κίνηση των χρηματιστηριακών αρχών, που ο γράφων την πιστώνει προσωπικά στον Παναγιώτη Αλεξάκη – αποδίδοντας τα εύσημα – αποτελεί κατά την εκτίμησή μας, κεφαλαιώδους σημασίας κίνηση.

Υποδηλώνει συναίνεση, ουσιαστική διάθεση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών –όπως κι αν εννοούνται αυτοί –και σαφές μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.

Επειδή αυτή η κίνηση προφανώς έχει την αμέριστη στήριξη των ισχυρών χρηματιστηριακών παραγόντων, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το καλό δηλαδή της αγοράς.

Παραπέμπει σε ετεροχρονισμένη, πλην όμως αναγκαία προσπάθεια εξιλέωσης αρχών, παραγόντων, ημών όλων όσων εν πάση περιπτώσει, ευθυνόμαστε για την... κατάντια της αγοράς.

Θα επιμείνουμε πως η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μεθοδικά και συντονισμένα για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας, θα αποδώσει καρπούς.

Αυτήν την επιβεβλημένη κίνηση κάθαρσης, την συνεκτιμούμε με τα θετικά αποτελέσματα αρκετών εταιριών, τις ενθαρρυντικές ενδείξεις που δίνονται από πλειάδα 70 – 80 εισηγμένων, και των αντανακλαστικών του Χρηματιστηρίου.

Σε επίπεδο εξαετίας, η περιοχή των 1.500 – 1.560 μονάδων διαθέτει και ιστορικότητα και ισχυρές στηρίξεις. Αυτό κατά τη γνώμη μας δικαιολογεί και την επιφυλακτικότητα των ”υποτιμητών” να πουλήσουν ακόμη χαμηλότερα τον FTSE– 20, παρά το αβέβαιο που επικρατεί διεθνώς.

Μετοχή κλειδί και για σήμερα ο ΟΤΕ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να διακυβεύει πολλά στην προσπάθεια στήριξης, τη ΔΕΗ που θα πρέπει να ”κρατήσει” οπωσδήποτε τα 14 ευρώ. Από Εθνική και Eurobank οι αγοραστές– πωλητές είναι μοιρασμένοι και δεν περιμένουμε θεαματικές μεταβολές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Εμπορική και το κατά πόσον μπορεί να αντιδράσει επί της ουσίας ο όμιλος.

Το ενδιαφέρον όμως παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές υγιών εταοριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Και σήμερα θα επιμένουμε στη Hi-tech και βεβαίως στην αντίδραση εκείνων που εντάσσονται σε καθεστώς επιτήρησης ειδικότερα των Καμπά, τις Αττικές Εκδόσεις που ομιλούν πλέον και ιταλικά, της ΕΧΑΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κίνηση με αυξημένο εμπορευσιμότητα μετοχών όπως για παράδειγμα του Α-Β Βασιλόπουλου, της Δυναμική Ζωή αλλά και της ΕΚΤΕΡ που ”πιάνει” και πάλι τα 2 ευρώ.

ΣΗΜ. Διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν την ύβριν του Θουκυδίδη οι Αμερικάνοι, αλλά μέχρι στιγμής μάλλον δεν καταλήγουν σε σωστές αποφάσεις. Επίκαιρη όσο ποτέ η ”Θεωρία του Πολέμου” του Παναγιώτη Κονδύλη.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v