Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Στις 15 εταιρίες που τέθηκαν υπό καθεστώς επιτήρησης, στη χθεσινή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ, στις δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρωζώνη, επικεντρώνεται κυρίως ο οικονομικός τύπος της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Στις 15 εταιρίες που τέθηκαν υπό καθεστώς επιτήρησης, στη χθεσινή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ, στις δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρωζώνη, επικεντρώνεται ο οικονομικός τύπος της Παρασκευής.

Εταιρίες υπό επιτήρηση: Ομαδικώς σε επιτήρηση τέθηκαν 15 μετοχές εταιρειών όπως τονίζει η Ημερησία η οποία προσθέτει πως το Χρηματιστήριο Αθηνών θα ζητήσει αναμόρφωση των ισολογισμών ορισμένων εταιριών, καθώς και πως 79 εισηγμένες έκλεισαν με ζημιές το 2002. Σχετικά η Εξπρές επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εταιριών είναι υψηλός και αυξάνει τον συνολικό αριθμό των υπό επιτήρηση εταιριών στις 25, η αγορά ζητεί να δοθούν διευκρινίσεις και να εκδώσουν αναμορφωμένους ισολογισμούς χρήσης 2002.

Σύμφωνα με το Κέρδος για πρώτη φορά στην ιστορία του το δ.σ. του ΧΑ έπειτα από τετράωρη σύσκεψη έθεσε μαζικά σε καθεστώς επιτήρησης 15 μετοχές, ενώ η Ναυτεμπορική συμπληρώνει πως εντός των επόμενων ημερών ενδέχεται το δ.σ. του ΧΑ να προβεί και σε άλλες ενέργειες. Το Βήμα τονίζει πως η διοίκηση του ΧΑ επιχειρεί εξυγίανση της αγοράς, και πως αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου για 80 εταιρείες.

ΕΚΤ: Για περιθώρια νέας μείωσης στα επιτόκια κάνει λόγο η Ημερησία η οποία σχετικά με την χθεσινή μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ σχολιάζει πως υιοθετήθηκε στο συντηρητικό σενάριο, ενώ συμπληρώνει πως δεν αλλάζει το σκηνικό για τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της εφημερίδας Εξπρές, η οποία τονίζει πως η μείωση των επιτοκίων δεν ”φθάνει” στην Ελλάδα.

Το Κέρδος σχολιάζει πως οι τράπεζες ”απογοητεύτηκαν” από τη μείωση της ΕΚΤ, ενώ άγνωστο είναι το τι θα κάνει η κάθε μια. Η Ναυτεμπορική σχολιάζει σχετικά πως η ευρωτράπεζα απογοήτευσε με τη μικρή μείωση των επιτοκίων, με την Οικονομική Ελευθεροτυπία να συμπληρώνει πως αφενός η αγορά προσδοκούσε σε δυναμικότερη απάντηση στην ύφεση αφού του –0,25% δεν ικανοποιεί κανέναν και αφετέρου πως μόνο μια τράπεζα κι αυτή πολυεθνική – η HSBC – έσπευσε να ”απαντήσει” στην κίνηση της ΕΚΤ.

”Μικρή” χαρακτηρίζει τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ το Βήμα, ενώ η Καθημερινή αναφέρει πως οι τράπεζες ανακουφίστηκαν από την απόφαση της ΕΚΤ.

Ευρωζώνη: Μόλις στο 0,2% προβλέπεται η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, ενώ της γαλλικής και της ιταλικής εκτιμάται στο 0,3%, επισημαίνει η Ημερησία. Σύμφωνα με την Εξπρές, η ευρωπαϊκή οικονομία συγκέντρωσε τα πυρά αρνητικών προβλέψεων για το 2003.

Το Κέρδος συμπληρώνει πως αδιάσειστη απόδειξη των προαναφερθέντων είναι η εκτόξευση της ανεργίας στο 11,3%. Η Καθημερινή τονίζει πως η Κομισιόν περιμένει καλύτερες μέρες μόνο από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ecofin: Ανησυχεί το Ecofin για τις επιπτώσεις του πολέμου, σύμφωνα με η Ναυτεμπορική.

Τιμάριθμος: Στο 4,1% εκτινάχθηκε ο τιμάριθμος τον Φεβρουάριο, από 31,%τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Βήμα.

Εισηγμένες: Πίσω από την κουρτίνα των εξαιρετικά δυσμενών αποτελεσμάτων για το 2002 κρύβεται σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, η πολύ κακή πορεία των εισηγμένων εταιριών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος, η οποία συμπληρώνει πως ο φόβος για χειρότερα φέρνει επιχειρηματικές ανακατατάξεις, ενώ παραθέτει και τα αποτελέσματα της χρήσης του 2002 υπό το ”πρίσμα” των αναλυτών”.

Δ’ ΚΠΣ: Για κίνδυνο όσον αφορά στα κονδύλια του Δ’ ΚΠΣ κάνει λόγο το Βήμα επισημαίνοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει να ανατραπεί άρδην η διαρθρωτική πολιτική της ΕΕ μετά το 2006, μετά την πρόταση – βόμβα της Βρετανίας να εξαιρεθούν από τη χρηματοδότηση τα υφιστάμενα κράτη – μέλη, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή η Βρετανία προτείνει την ”εθνικοποίηση” των ΚΠΣ.

Κατανάλωση: Αύξηση 5,52% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις το 2002, με πρωταθλητές τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, αναφέρει η Ημερησία. Στο υψηλότερο σκαλί της τελευταίας πενταετίας εκτινάχθηκε για το σύνολο του 2002 ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων και πολυκαταστημάτων της χώρας, επισημαίνει η Εξπρές, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων περιορίστηκε αισθητά τους τελευταίους μήνες του 2002.

Ομόλογα: Νέα σειρά τριετών ομολόγων με σταθερό επιτόκιο 2,75% και λήξης 21 Ιουνίου 2006 θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο, με περίοδο εγγραφής για τους ιδιώτες το διάστημα μεταξύ 7-12 Μαρτίου.

Τουρισμός: Σε κατάσταση ”κώματος” περιέρχεται, για περίπου δύο μήνες ο ελληνικός τουρισμός σύμφωνα με την Εξπρές, όσον αφορά στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση από τις μεγάλες τροφοδότριες αγορές του.

Ασφάλιστρα: Ακριβότερη θα είναι η ασφάλιση σπιτιών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Ημερησία.

Ναυτιλία: 231 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν φέτος για τόκους οι 4 εισηγμένες ακτοπλοϊκές, σημειώνει η Ημερησία.

ΜΜΕ: Ραγδαίες ανακατατάξεις προμηνύονται στον εκδοτικό χώρο με σπουδαία deals που βρίσκονται σε εξέλιξη, επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος.

Τράπεζες: Οι ελληνικές τράπεζες ξεπερνούν με επιτυχία την εισαγόμενη ύφεση καθ επαυξάνουν τα λειτουργικά τους κέρδη επισημάνθηκε από το βήμα του 8ου Banking Forum, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Τρόφιμα: ”Απολογείται” ο κλάδος των τροφίμων, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο, καθώς είναι ”υπόλογες” τέσσερις εταιρίες του κλάδου.

Ολυμπιακή: Αυξάνει τα ναύλα η Ολυμπιακή Αεροπορία λόγω πετρελαίου, σύμφωνα με το Κέρδος.

Chipita: Θέμα χρόνου είναι η πώληση της καραμελοποιίας Olympic, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή.

Intracom – Motorola: Για ολυμπιακό ”δώρο” ύψους 7,1 εκατ. ευρώ στις δυο εταιρίες, κάνει λόγο η Καθημερινή.

Unilever: Υψηλές επενδύσεις προγραμματίζει στον τομέα του παγωτού η Unilever, μέσω της Algida κατά την προσεχή τριετία, όπως αναφέρει η Εξπρές, ενώ το Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως θα επενδύσει 5 δισ. ευρώ στον συγκεκριμένο χώρο.

Zachs: Αναπόφευκτο θεωρείται πλέον το κλείσιμο της Zachs μετά τη δηλωμένη πρόθεση της BOC Ventures να την οδηγήσει σε πτώχευση, τονίζει το Κέρδος.

Τιτάν: Θετικές εκτιμήσεις για τον Τιτάνα πραγματοποίησαν οι Marfin και Εγνατία, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, δίνοντας τιμή στόχο τα 44 και 42,5 ευρώ αντίστοιχα.

ΕΛΒΟ: Σύμβαση με τον ΟΑΣΘ σύναψε η ΕΛΒΟ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, για την κατασκευή 54 λεωφορείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v