Άνεμος πραγματικής ”κάθαρσης” στη Σοφοκλέους

Κι όμως η ένταξη 15 εταιριών σε καθεστώς επιτήρησης είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στην αγορά υπό τις τρέχουσες δυσοίωνες συνθήκες. Αλλωστε η ”κάθαρση” είναι αναπόσπαστο στοιχείο της τελικής φάσης μιας ελληνικής τραγωδίας.

Άνεμος πραγματικής ”κάθαρσης” στη Σοφοκλέους
του Γιώργου Παπανικολάου

Κίνηση σταθμός για την πρόσφατη ιστορία του Χρηματιστηρίου πρέπει να θεωρηθεί η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου να φερθεί με απόλυτη αυστηρότητα, τηρώντας πιστά τα κριτήρια που το ίδιο έθεσε.

Ανάμεσα στις εταιρίες που τέθηκαν χθες σε καθεστώς επιτήρησης περιλαμβάνονται κάποιες οι οποίες ανήκουν σε συμφέροντα ιδιαιτέρως ισχυρών ομίλων και επιχειρηματιών, με αδιαμφισβήτητη επιρροή στον πολιτικό- και κυβερνητικό- χώρο.

Το γεγονός αυτό, κατά την άποψη του υπογράφοντος συνιστά την πρώτη πραγματικά θετική εξέλιξη στο χρηματιστηριακό τοπίο, εδώ και πολύ καιρό. Ιδίως αν ληφθούν υπ όψιν οι πληροφορίες ότι το σύνολο των μελών του Δ.Σ. συντάχθηκε, χωρίς διαφοροποιήσεις, με αυτή τη ”σκληρή στάση”!

Σε αντίθεση με το παρελθόν, κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη φορά ότι ”την πάτησαν” μικρές, περιθωριακές εταιρίες με ανίσχυρους συγκριτικά μεγαλομετόχους και ”τη γλίτωσαν” οι ισχυροί.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ενα ακόμη είναι η κίνηση των αρμοδίων υπηρεσιών να ”βομβαρδίσουν” με επιστολές εκείνες τις εταιρίες που παρουσίασαν επιδείνωση της θέσης τους.

Οπως ορθή ήταν και η κίνηση της κατηγοριοποίησης με βάση το spread, αλλά και η δημιουργία ομάδας μετοχών με υψηλή... ”κυκλοφοριακή ταχύτητα”.

Αρκεί να υπάρξει συνέχεια, όπου, όποτε και με όποιο τρόπο απαιτείται.

Ότιδήποτε αυξάνει το αίσθημα εμπιστοσύνης του απλού – αλλά και του επαγγελματία- επενδυτή, ό,τι του προσφέρει περισσότερη πληροφόρηση και διαφάνεια για στοιχεία που πολλές εταιρίες θα ήθελαν να κρατήσουν στα… συρτάρια τους, είναι ”υπέρ της αγοράς”.

Για να ξεχωρίσουν επιτέλους τα χλωρά από τα ξερά. Διότι η αγορά είναι ψυχολογία και εμπιστοσύνη. ”Πίστη”. Αν αυτή επιστρέψει όλα –σταδιακά- θα βελτιωθούν.

Η ”πίστη” όμως επέρχεται μόνον με την πειστική ”κάθαρση”, η οποία με πολλούς τρόπους, έχει μπει εδω και μήνες στην τελική ευθεία.

Υπομονή. Για το δείκτη και τις τιμές των περισσοτέρων μετοχών, όπως λένε και οι αγγλοσάξονες ” τα πράγματα ίσως γίνουν χειρότερα, πρωτού γίνουν καλύτερα”


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v