Σε επιτήρηση τέθηκαν 15 εταιρίες - 3 εκπλήξεις!

Με μία δυναμική κίνηση το Δ.Σ του Χ.Α. πρόσθεσε 15 εταιρίες στη λίστα των εισηγμένων που θα διαπραγματεύονται εφεξής σε καθεστώς επιτήρησης. Δείτε την πλήρη λίστα (νέοι και παλαιοί), την αιτιολόγηση των αποφάσεων, αλλά και ποιοι... γλίτωσαν.

Σε επιτήρηση  τέθηκαν 15 εταιρίες - 3 εκπλήξεις!
Σε 15 ανέρχονται οι εισηγμένες εταιρίες που τίθενται σε επιτήρηση, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α.

Πρόκειται για τις εταιρίες Τασόγλου, Ideal, Plias, Κεραμεία Αλλατίνη, Αλυσίδα, Space, Σωληνουργεία Κορίνθου, LogicDis, Datamedia, Θεμελιοδομή, Καμπάς, Olympic Catering, Γκάλης, Κέκροψ και Βερνίκος.

Σημειώνεται ότι δεν εξετάσθηκαν οι εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι τράπεζες, οι επενδυτικές και οι ασφαλιστικές, καθώς εποπτεύονται από άλλους φορείς, ενώ όσον αφορά στις εταιρίες συμμετοχών ο έλεγχος έγινε με βάση τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Γλίτωσαν επίσης την επιτήρηση οι εταιρίες Λάμψα, Ιονική Ξενοδοχειακή, Ελλατέξ και Πετζετάκις, ενώ δεν εξετάσθηκαν οι 10 εταιρίες που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης, όπως και άλλες 10 που είναι σε καθεστώς επιτήρησης.

Οπερ σημαίνει ότι οι υπό επιτήρηση εταιρίες ανέρχονται αισίως στον αριθμό 25!!!

Για την περίπτωση της Stabilton, που μάλλον οδεύει σε αναστολή διαπραγμάτευσης, απαιτείται απόφαση του προέδρου.

Ηδη, υπό καθεστώς επιτήρησης βρίσκονται οι εταιρίες Κεράνης, Παρνασσός, Βιοσώλ, Μultirama, Εμπορικός Δεσμός, Μουριάδης, Ξιφίας, Stabilton, Τεχνοδομή και Ιντερσάτ.

Η ανακοίνωση του Χ.Α.

”Το διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ασχολήθηκε με τα συμπεράσματα του Τμήματος Παρακολούθησης Υποχρεώσεων Εταιριών που προέκυψαν από την εξέταση του συνόλου των λογιστικών καταστάσεων των εισηγμένων εταιρειών της 31.12.02.

Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι:

* 259 εταιρίες σημείωσαν κέρδη προ φόρων κατά τη χρήση 2002. Κέρδη προ φόρων άνω των 65 εκατ. ευρώ παρουσίασαν 19 εισηγμένες εταιρίες, ενώ 43 εταιρείες παρουσιάζουν κέρδη μεταξύ 65-10 εκατ. ευρώ. Τέλος, για 40 εταιρίες τα κέρδη προ φόρων κυμάνθηκαν μεταξύ 5 και 10 εκατ. ευρώ.

* 79 εταιρίες σημείωσαν ζημιές κατά τη χρήση 2002.

* 26 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών άνω των 500 εκατ. ευρώ, 57 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μεταξύ 100 και 500 εκατ. ευρώ, 48 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μεταξύ 50 και 100 εκ. ευρώ, 162 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μεταξύ 3 και 50 εκ. ευρώ και μόνο 20 εταιρίες είχαν κύκλο εργασιών μέχρι 3 εκ. ευρώ.

Με βάση την απόφαση 64/29.3.01 εξετάστηκε το σύνολο των εισηγμένων εκτός των εταιριών χρηματοδοτικής μίσθωσης, τραπεζών, εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και ασφαλιστικών, που εποπτεύονται από άλλους φορείς, καθώς και των 10 εταιριών που είναι ήδη σε καθεστώς αναστολής, όπως επίσης των 10 εταιριών που είναι σε καθεστώς επιτήρησης.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. επισημαίνει ότι η υπαγωγή εταιρειών σε καθεστώς επιτήρησης αποβλέπει στην επισήμανση προς το επενδυτικό κοινό της τρέχουσας οικονομικής τους κατάστασης όπως αποτυπώνεται στις πλέον πρόσφατες δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, χωρίς να προεξοφλεί τη μελλοντική πορεία τους.

Η αξιολόγηση του Δ.Σ. έγινε επί των εταιριών που στο κλείσιμο της τελευταίας χρήσης παρουσίαζαν είτε:

1. αρνητικά αποτελέσματα σε 3 συνεχείς χρήσεις,

2. αρνητικά αποτελέσματα κατά την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα κέρδη της χρήσεως που προηγήθηκε και σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

3. κύκλο εργασιών κάτω από 3 εκατ. ευρώ,

4. ζημιογόνα αποτελέσματα στις δύο τελευταίες χρήσεις, από τα οποία αυτά της τελευταίας χρήσης είναι μεγαλύτερα του 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Με βάση τα ανωτέρω το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε να τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης 15 εταιρίες για τους παρακάτω ειδικότερους λόγους:

* οι εταιρίες Καμπάς Α.Ε., Τασόγλου Α.Ε. - Delonghi τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης επειδή εμπίπτουν στο κριτήριο 1.2.α της απόφασης που αφορά ζημιογόνα αποτελέσματα σε 3 συνεχείς χρήσεις χωρίς ενδείξεις για σημαντική μείωση ζημιών και για ανάκαμψη της κερδοφορίας.

* Οι παρακάτω εταιρίες τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης επειδή εμπίπτουν στο κριτήριο 1.2.β που αφορά τις περιπτώσεις με αρνητικά αποτελέσματα την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα κέρδη της χρήσεως που προηγήθηκε και σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρίας:

- Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε.

- Θεμελιοδομή Α.Ε.

- Datamedia A.E.

- Logic Data Information Systems A.E.

- Space Hellas A.E.

- Κεραμεία Αλλατίνη ΑΒΕΤΕ

- Plias ABEE Καταναλωτικών Αγαθών

* Οι εταιρίες Όμιλος Ιντεάλ ΑΒΕΕ, Αλυσίδα ΑΒΕΕ τίθενται σε καθεστώς επιτήρησης επειδή στη χρήση 2002 παρουσιάζουν ζημιογόνα αποτελέσματα μεγαλύτερα από αυτά της προηγούμενης χρήσης και άνω του 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας χωρίς να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ανάκαμψης.

Ειδικά για την εταιρία Όμιλος Ιντεάλ Α.Ε. το Χ.Α. έκρινε επιπροσθέτως ότι πρέπει να τεθεί στο καθεστώς επιτήρησης διότι από τις σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών προκύπτει ότι αν ληφθούν υπ’ όψιν οι παρατηρήσεις τους υπ’ αριθμ. 4 και 5, οι ζημίες της εταιρίας θα έπρεπε να παρουσιασθούν αυξημένες κατά 3,6 εκατ. ευρώ.

Η δε εταιρεία Olympic Catering Α.Ε. τίθεται σε καθεστώς επιτήρησης επειδή στη χρήση 2002 παρουσιάζει ζημιογόνα αποτελέσματα μεγαλύτερα από αυτά της προηγούμενης χρήσης και άνω του 20% του κύκλου εργασιών της εταιρίας, ενώ παράλληλα η εταιρία έχει επιβαρημένο δείκτη ξένων προς ίδια κεφάλαια και συντρέχει λόγος εφαρμογής του άρθρου 47 του ν.2190/20 χωρίς η εταιρεία να έχει προγραμματίσει αύξηση με καταβολή μετρητών.

* Οι εταιρίες Ν.Γκάλης Α.Ε., Κέκροψ Α.Ε., Βερνίκος Κότερα Ν.Σ. Α.Ε. διότι εμπίπτουν στο κριτήριο της χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας (1.2.γ) και παρουσιάζουν κύκλο εργασιών μικρότερο των 3 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο κριτήριο εμπίπτουν και οι εταιρίες Κεραμεία Αλλατίνη Α.Ε. και Τασόγλου Α.Ε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε να μην τεθούν σε καθεστώς επιτήρησης οι εταιρίες:

* Λάμψα Α.Ε. και Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. διότι ανέστειλαν την παραγωγική δραστηριότητα για λόγους επισκευής των ξενοδοχειακών τους μονάδων, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

* Ελλατέξ Α.Ε. διότι τα αρνητικά αποτελέσματα της τελευταίας χρήσης κυρίως οφείλονται σε έκτακτο γεγονός που οφείλεται σε φυσική καταστροφή (πλημμύρα).

* Πετζετάκις Α.Ε. διότι λόγω της διάρθρωσης του ομίλου συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι οι ζημίες σε ενοποιημένη βάση αποτελούν μόνο το 5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ενώ σύμφωνα με την εταιρεία υλοποιείται ήδη πρόγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησαν τις ζημιές.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρίες συμμετοχών, το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώνει ότι για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών όπως προβλέπεται από την Απόφαση 64, ο έλεγχος έγινε με βάση τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

Το Δ.Σ. ενημερώθηκε για τον έλεγχο που διενεργείται σε ό,τι αφορά την πληρότητα των πληροφοριών που παρατίθενται στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων σε θέματα που εγείρονται κυρίως από τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών.

Μέχρι στιγμής έχουν σταλεί 82 επιστολές σε εισηγμένες εταιρίες, με διευκρινιστικές ερωτήσεις και έχουν απαντηθεί 66 από αυτές.

Οι σχετικές απαντήσεις δημοσιεύονται στο site του Χ.Α. και στο Η.Δ.Τ. Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη, ενώ δεν πρέπει να θεωρεί το επενδυτικό κοινό ότι το σύνολο των παραπάνω εταιριών έχει υποπέσει σε κάποιας μορφής λογιστική παρατυπία.



Επιπροσθέτως, αναφέρεται ότι η εταιρία Καρδασιλάρης Α.Ε. δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη Ισολογισμό της χρήσης 2002 για τεχνικούς λόγους που προέκυψαν με την καταστροφή του εργοστασίου της Αθήνας λόγω της πυρκαγιάς. Η εταιρία έχει ζητήσει και έχει λάβει από την Ε.Κ. παράταση ενός μηνός στον χρόνο υποβολής των καταστάσεων αυτών.



Τέλος το Δ.Σ. αποφάσισε να αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου για 80 εταιρείες που σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις έχουν ανέλεγκτες χρήσεις πριν από το 1998”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v