Νέα δραματική υποχώρηση στη Σοφοκλέους

Με σημαντικές απώλειες 1,72% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και την αναλογία ανοδικών προς πτωτικές στο 1/5 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους μετά τα σκληρά μέτρα της διοίκησης του ΧΑ για εταιρίες που παρουσιάζουν προβληματική λειτουργία.

Άθλια η σημερινή εικόνα στη Σοφοκλέους, και αυτό χωρίς καμία διάθεση ή πρόθεση υπερβολής.

Το γεγονός ότι 51 μετοχές κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος αποτελεί ενδεχομένως από τη φύση του ένα μικρό ”θαύμα”, καθότι με τις συνθήκες πλεονάζουσας προσφοράς, στο βαθμό που να γίνεται δυνητική, θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ χειρότερα φαινόμενα.

Και πάλι όμως, οι απώλειες 1,72% του Γενικού Δείκτη, με τις τράπεζες (-2,06) να συνεχίζουν στον ίδιο βαρετό μονόδρομο, και την Cosmote (-5,1%) να προστίθεται στις υπό - εκποίηση μετοχές, δημιουργεί την εικόνα μιας αγοράς που απλά πέφτει αναζητώντας έναν πάτο, τον οποίο έως ότου βρει, απλά θα συνεχίσει να πέφτει.

Με 46,3 εκ. ευρώ τζίρο (1,4 εκ. σε πακέτα), δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κι αλλοιώς αφού σειρά τίτλων της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν με μηδαμινό όγκο, αλλά ελλείψει αγοραστών, λογική η εξέλιξη.

Όσο δε για τις τράπεζες, η Εμπορική μεσοσταθμικά και μόνο έκλεισε πάνω από τα 10 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 4,2%, ενώ και η Eurobank (-2,4%) έδειξε να εγκαταλείπει οριστικά τα 10 ευρώ, κινούμενη αντ΄ αυτού προς τα 9,5 ευρώ.

Που θα πάνε οι τράπεζες; Αν έχει δίκιο η UBS, και είναι ο μόνος οίκος που έχει προβλέψει αυτή τη κίνηση, τότε ένα 5% ακόμα υπάρχει ως περιθώριο πτώσης. Μετά, βλέπουμε...



Συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι η αγορά δεν πιέζεται από τον ΟΤΕ μόνο λόγο ύπαρξης του προγράμματος επαναγοράς μετοχών, το οποίο αν δεν υπήρχε φαντάζεται κανείς ότι θα οδηγούσε σε ακόμα οξύτερες πιέσεις, είναι προφανές πως η πραγματική αγορά, είναι ακόμα χαμηλότερα σε απόλυτα επίπεδα τιμών από αυτά που εκφράζει ο Γενικός Δείκτης.

Οσον αφορά το ΧΠΑ, συνεχίζεται η τιμολόγηση περαιτέρω πτώσης, όπως άλλωστε και στο εξωτερικό. Ουδείς ξέρει που θα ”βαλτώσει” η αγορά, που θα βρει σημείο αναφοράς.

Οι 1.400 – σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση – απολύτως εφικτές, γιατί εμείς να αντισταθούμε στο πειρασμό να τις αναφέρουμε; Εδώ, οι εμπλεκόμενοι, δεν διστάζουν να μειώσουν σε αυτές τις τιμές. Γιατί όχι και χαμηλότερα...

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Χαϊδεμένος (απώλειες 13,4%), της Γκάλης (απώλειες 11,88%), της Βαράγκης (απώλειες 5,81%), της Ξιφίας προνόμιο (απώλειες 10,87%), της Ιντεάλ κοινές (απώλειες 10%), της ΓΕΝΕΡ (απώλειες 11,32%), της Nexans (απώλειες 11,26%) και της Ντεσπέκ (απώλειες 12,79%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Χαϊδεμένος, της Μπουτάρης, της Γκάλης, της Εμπορικός Δεσμός, της Βαράγκης, της Κεραμεία Αλλατίνη, της Ξιφίας προνόμιο, της Ελφίκο, της Ιντεάλ κοινές και της ΓΕΝΕΡ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Βασιλόπουλος στα 10,04 ευρώ και με άνοδο σε ποσοστό 3,51%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 2,13%σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 1,49 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 100 μετοχών της Καλπίνης-Σίμος στα 2,82 ευρώ, ένα πακέτο 135.000 μετοχών της Τηλέτυπος στα 5,92 ευρώ, ένα πακέτο 2.080 μετοχών της 3 Ε στα 13,16 ευρώ και ένα πακέτο 20.000 μετοχών της Τιτάν στα 33,1 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v