Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αλλαγές στο short selling που αποφάσισε το ΧΑ

Μεταβολές στο κανονιστικό πλαίσιο που αφορούν τους κανόνες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης των προϊόντων δανεισμού τίτλων (Stock Repo, Stock Reverse Repo και Repurchase Agreement), ανακοίνωσε το Δ.Σ. του ΧΑ. Δείτε το πλήρες αρχείο.

Οι αλλαγές στο short selling που αποφάσισε το ΧΑ
Μεταβολές στο κανονιστικό πλαίσιο που αφορούν τους κανόνες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης των προϊόντων δανεισμού τίτλων (Stock Repo, Stock Reverse Repo και Repurchase Agreement), ανακοίνωσε το Δ.Σ. του ΧΑ.

Οι μεταβολές αυτές, όπως επισημαίνεται, επέρχονται κάτω από την τρέχουσα κατάσταση στις αγορές και την περίοδο της αυξημένης αστάθειας που παρατηρείται.

Συγκεκριμένα, αποφασίζονται:

1. Η άμεση αλλαγή του ”Αλγόριθμου Ποσοστών Διάθεσης και Επιτοκίων”, ώστε

* το κεντρικό επιτόκιο δανεισμού μετοχών που υπολογίζεται για το προϊόν Stock Reverse Repo να είναι μην είναι μικρότερο από το εκάστοτε 3-μηνιαίο Euribor.

* το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού μετοχών στο προϊόν Stock Reverse Repo να προσδιορίζεται με βάση το εκάστοτε 3-μηνιαίο Euribor και μία παράμετρο απόκλισής του από αυτό. Ως αρχική απόκλιση προτείνεται το – 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο αλγόριθμος υπολογίζει καθημερινά, με βάση τη προσφορά και τη ζήτηση (συνάρτηση των διαθέσιμων μετοχών και του ύψους του open interest των δύο προϊόντων δανεισμού), το κεντρικό επιτόκιο καθώς και τις προσφερόμενες προς δανεισμό ποσότητες.

Το κεντρικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο στο οποίο διατίθεται συνήθως από την ΕΤΕΣΕΠ η μεγαλύτερη ποσότητα, ενώ οι λοιπές προς διάθεση ποσότητες κατανέμονται από τον αλγόριθμο σε επιτόκια γύρω από το κεντρικό με ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού το 1,90% και ανώτερο το 10%.

2. Η άμεση αύξηση του αποθέματος μετοχών, που η ΕΤ.Ε.Σ.Ε.Π. δεν δανείζει, από 20% σε 25%. Προκύπτει, έτσι, ότι ο μέγιστος αριθμός δανεισμένων μετοχών θα διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% = (5% x 0,75%).

3. Αύξηση του ημερήσιου ορίου ανά επενδυτή, το οποίο προβλέπεται στα χαρακτηριστικά του προϊόντος, για την άσκηση του δικαιώματος επαναγοράς σε Stock Repo, από 0,025% σε 0,03% του συνολικού αριθμού των εισηγμένων μετοχών της εκδότριας.

4. Αύξηση των προμηθειών, από την Τρίτη 11/3/2003, που καταβάλλονται σε συναλλαγές στα προϊόντα Stock Reverse Repo και Repurchase Agreement από 0,015% σε 0,03% επί της αξίας συναλλαγής. Η αύξηση αυτή δεν θα ισχύει για τους Ειδικούς Διαπραγματευτές τύπου Β

5. Σταδιακή αύξηση του περιθωρίου ασφάλισης που απαιτεί η ΕΤΕΣΕΠ για θέσεις σε Stock Reverse Repo, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα (Βλέπε: Δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό)

Οι αλλαγές στα περιθώρια ασφάλισης θα ισχύουν για τις θέσεις που θα προκύπτουν μετά το πέρας των συνεδριάσεων των παραπάνω ημερομηνιών.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η ΕΤΕΣΕΠ διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα αναπροσαρμογής του ύψους των περιθωρίων ασφάλισης λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

* Το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v