Καλή... Σαρακοστή!

Η νηστεία... διαρκείας θα συνεχιστεί, όπως όλα δείχνουν, και στις διεθνείς αγορές. Αντιφατικές οι ενδείξεις στη Σοφοκλέους, καθώς οι εύθραυστες ισορροπίες στην οικονομία προκαλούν μέχρι και ενδοκυβερνητικές τριβές. Κορυφή του παγόβουνου ο ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καθαρή την... βγάλαμε χθες, εφόσον η αργία μάς προστάτευσε από τα χειρότερα των διεθνών αγορών. Ανάσα μιας ημέρας πήραμε, καθώς η εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και του αμερικανικού χρηματιστηρίου ήταν κάτι περισσότερο από ανησυχητική.

Στα καθ’ ημάς όμως, παρά τα σημαντικά θέματα που απασχολούν, και δικαιολογημένα, τον τόπο, η... φτώχια φέρνει γκρίνια (πρωτοσέλιδο της σημερινής Ελευθεροτυπίας).

Στα ενδότερα της Σοφοκλέους την περίοδο της... Σαρακοστής είναι προφανές πως διακυβεύονται πολλά και συμφέροντα. Από την κόντρα της Θεμελιοδομής με τη διοίκηση του χρηματιστηρίου (βλ. Χαμαιλέοντα) μέχρι τις γκρίνιες για τον ΟΤΕ, αλλά και τη γενικότερη αντίδραση για την αναποτελεσματική οικονομική πολιτική, όλα δείχνουν πως και στο πρώτο τρίμηνο η εικόνα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστα βελτιωμένη.

”Πολιτική ευθύνη” δεν υπάρχει μόνο στο θέμα κάποιων υπό επιτήρηση εταιριών, αλλά και (κυρίως) στο μείζον πρόβλημα του ΟΤΕ, όπως αυτό διογκούμενο απειλεί να συμπαρασύρει και άλλες εταιρίες του δημοσίου.

Θα εξαρτηθεί από τη μετοχή του Οργανισμού και όχι τόσο από τις τράπεζες, αν στις επόμενες ημέρες δούμε επιθετικές πωλήσεις από την πλευρά των ξένων στη μετοχή για παράδειγμα της ΔΕΗ ή του ΟΠΑΠ. Καλώς ή κακώς, η κόντρα ξένων και εγχώριων αρμόδιων διευρύνεται, εντείνεται.

Μετοχές σηματωροί για τη σημερινή συνεδρίαση, πέραν του ΟΤΕ, η Cosmote λόγω της απρόσμενα οικτρής συμπεριφοράς την Παρασκευή, οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, αλλά και η Intralot. Από κει και πέρα αποκτά ενδιαφέρον η συμπεριφορά ορισμένων τίτλων όπου υπάρχει παρασκήνιο (χαρακτηριστική η περίπτωση της Θεμελιοδομής, Sex Form και ορισμένων ακόμη).

Η αγορά θα προσπαθήσει να ισορροπήσει γύρω από τη μεσοπρόθεσμη πενταετούς διάρκειας περιοχή στήριξης. Σε αυτά τα επίπεδα, ακριβώς επειδή διακυβεύονται πολλά, πάρα πολλά, θα δοθεί μια από τις σκληρότερες μάχες.

ΣΗΜ. Από κάθε άποψη καθοριστική για τα εθνικά μας θέματα η χθεσινή ημέρα. Όμως μόνο η κρατική ΕΤ (προς τιμήν της) προσπάθησε να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή ενημέρωση για το τι συνέβαινε (και) στη Χάγη για το Κυπριακό. Μακριά από... χαριτωμενιές και... Λιβιεράτους.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v