Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Η ενεργοποίηση για τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ, τα χαμηλά επίπεδα που έφτασαν χθες οι ευρωαγορές, η οικονομία τόσο της ευρωζώνης όσο και η εγχώρια, οι εξελίξεις στην αγορά παραγώγων, αλλά και στην ακτοπλοϊκή αγορά απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Η ενεργοποίηση για τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ, τα χαμηλά επίπεδα που έφτασαν χθες οι ευρωαγορές, η οικονομία τόσο της ευρωζώνης όσο και η εγχώρια, οι εξελίξεις στην αγορά παραγώγων, αλλά και στην ακτοπλοϊκή αγορά απασχολούν μεταξύ άλλων τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.



Σοφοκλέους - Παράγωγα: Μέσα στον εφιάλτη που ζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των παραγώγων εν όψει του πολέμου στο Ιράκ, επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό του το Βήμα. Σύμφωνα με την Ημερησία η αγορά παραγώγων τίθεται ”υπό επιτήρηση”, ενώ επισημαίνει πως οι ανοικτές πωλήσεις είναι ακριβότερες αλλά και πως μεγαλώνουν τα margins και στενεύουν τα όρια θέσεις στα παράγωγα.

Το Κέρδος σημειώνει πως εξετάζονται έκτακτα μέτρα πολέμου όσον αφορά στη Σοφοκλέους, ενώ σύμφωνα με την Εξπρές εξετάζονται αυστηρά κριτήρια διαγραφής εισηγμένων. Η Καθημερινή επισημαίνει πως η διοίκηση του ΧΑ ετοιμάζεται να δείξει σε αρκετές εταιρίες την πόρτα της εξόδου. Η εφημερίδα Χρηματιστήριο αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές αγορές έφτασαν στα χαμηλά 8ετιας και πως η πολεμική αβεβαιότητα κλυδωνίζει τα χρηματιστήρια.

Οικονομία: Βαθαίνει ανησυχητικά η ύφεση της οικονομίας και αυτό αντανακλάται πλέον στην ιδιωτική κατανάλωση η οποία παρουσιάζει και σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης, όπως επισημαίνει το Κέρδος.

Ευρωαγορές: Κατάσταση πανικού επικράτησε χθες στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπως επισημαίνει η Καθημερινή, με τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών να υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα έως και 8ετιας. Για τρομοκρατία πολέμου πάνω από τις αγορές κάνει λόγο η Οικονομική Ελευθεροτυπία, με τις ευρωπαϊκές αγορές να χάνουν χθες μέχρι και 5%, ενώ η Wall είχε μικρότερες απώλειες. Σύμφωνα με την Εξπρές η αβεβαιότητα για τις συνέπειες του πολέμου στο Ιράκ έχει προστεθεί πλέον στις διαρκώς αυξανόμενες αρνητικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή Οικονομία: Ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ αναμένεται ότι θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως σημειώνει το Βήμα.

Γ’ ΚΠΣ: Η αγορά πλήρωσε με 1,5 δισ. ευρώ τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ σύμφωνα με το Βήμα. Για χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων στα προγράμματα Ανταγωνιστικότητας, Υγείας και Πληροφορικής κάνει λόγο η Ημερησία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη δέσμευση των υπουργών για την ενεργοποίηση των πόρων, ως ύστατη προσπάθεια αφύπνισης του ΚΠΣ, ενώ η Εξπρές κάνει λόγο για μεταφορές κονδυλίων με στόχο τη διάσωση του Γ’ ΚΠΣ.

Πληθωρισμός: Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά και σε άλλα είδη ευρείας κατανάλωσης, μεταξύ άλλων οδηγούν τον πληθωρισμό σε επίπεδα που προσεγγίζουν και ενδεχομένως υπερβαίνουν το 5% τον τρέχοντα μήνα, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

Τουρισμός: Τις προβλέψεις του υπουργού Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου για μειώσεις 10% - 20% των κρατήσεων με την έναρξη της φετινής, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας των επικείμενων πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ, τονίζει η Ναυτεμπορική.

ΕΒΕΑ: Αυστηρή κριτική στην ακολουθούμενη οικονομική πολτική άσκησε χθες το ΕΒΕΑ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Εξπρές σύμφωνα με την οποία το ΕΒΕΑ ζήτησε αλλαγές στην οικονομική πολιτική, ενώ σύμφωνα με το Κέρδος ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δ. Φουντουκάκος τόνισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των επιμελητηρίων ”παράγουμε ακριβότερα και εξάγουμε λιγότερο”.

Ρυθμός Ανάπτυξης: Προτεραιότητα στη διατήρηση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, υποσχέθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας ο οποίος όπως επισημαίνει η Καθημερινή δήλωσε πως τα υπόλοιπα διαρθρωτικά προβλήματα, ακόμη και ο πληθωρισμός έπονται. Σχετικά το Βήμα αναφέρει πως η κυβέρνηση δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ανάπτυξη.

Ακτοπλοΐα: ”Παγώνουν” τα εισιτήρια, όπως τονίζει το Βήμα, καθώς ο υπουργός Οικονομίας απέρριψε χθες το αίτημα των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας. Ένα ”ναι” και ένα ”όχι” έλαβαν χθες οι Έλληνες εφοπλιστές σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία προσθέτει πως ο υπουργός Ναυτιλία Γ. Ανωμερίτης και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης συζητούν σήμερα το δεύτερο πακέτο μέτρων για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου στα ποντοπόρα, ενώ η Καθημερινή επισημαίνει πως ζητούνται μέτρα για το εθνικό νηολόγιο.

Olivetti: Την απορρόφηση της Telecom Italia ανακοίνωση η μητρική της εταιρία Olivetti σύμφωνα με την Εξπρές.

Motor Oil: Επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει η Motor Oil την ερχόμενη τριετία σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ το Χρηματιστήριο συμπληρώνει πως στόχος της εταιρίας είναι η αύξηση της παραγωγής τα επόμενα χρόνια.



Δέλτα Παγωτού: Τα Βαλκάνια ενισχύουν τη Δέλτα Παγωτού καθώς έχει σημαντικά έσοδα από Σερβία και Ρουμανία, επισημαίνει το Χρηματιστήριο.

Expert Hellas: Την τρίτη θέση στον κλάδο κατέλαβε η Expert Hellas σύμφωνα με την Καθημερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v