Χρωστάει αντίδραση η Σοφοκλέους

Το άσχημο κλίμα στις διεθνείς αγορές επέτεινε την πτωτική κίνηση της Σοφοκλέους προς νέα χαμηλά επίπεδα, καθώς η δυνητική προσφορά σε δεικτοβαρείς μετοχές ήταν κάτι παραπάνω από προφανής. Ωστόσο, σε συνδυασμό με το ”γύρισμα” των Παραγώγων και το ”μάζεμα” στο κλείσιμο δεν αποκλείεται να υπάρξει προσεχώς μία ανοδική εκτόνωση στην αγορά.

Αναμενόμενη η πτώση όχι όμως και η τιμολόγηση βραχυχρόνιας αντίδρασης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στις τιμές των ΣΜΕ επί του δείκτη FTSE – 20 προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, καθώς η τιμή του συγκεκριμένου ΣΜΕ λήξης Μαρτίου ”γκέλαρε” από τις 707 στις 717 μονάδες, εξαλείφοντας ουσιαστικά το discount παρά το γεγονός ότι η υποκείμενη αγορά ”μάζεψε” μόλις στο τελευταίο πεντάλεπτο.

Ωστόσο, με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο εύρος της αγοράς να ανέρχεται στο 4 προς 1 υπέρ των πρώτων και τις τράπεζες προεξαρχόντων των Εθνική και Alpha Bank (απώλειες μεγαλύτερες του 2,5%) να συνεχίζουν την αδυσώπητη πτωτική τους κίνηση καθίσταται προφανές πως τουλάχιστον η ελληνική αγορά – όπως άλλωστε και οι ευρωαγορές – δεν έχει ακόμη φτάσει στο σημείο να εκτιμηθεί ότι ”ξύνει τον πάτο”.

Επιπροσθέτως, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να ανέρχεται στα 52,1 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 1,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές, η ύπαρξη δυνητικής προσφοράς στο εύρος της αγοράς ήταν κάτι παραπάνω από προφανής δεδομένου ότι περί το 65% του τζίρου αφορούσε σε συναλλαγές επί πέντε μετοχών και δη των ΟΤΕ, Εθνική, Alpha, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Αν εξέλειπε και η φωτεινή εξαίρεση της Coca – Cola HBC (0,5%) από τον FTSE – 20 τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα μπορούσε να είχε αντιδράσει προς το κλείσιμο το οποίο τον βρήκε να υποχωρεί κατά 1,6% στις 1.477,91 μονάδες.

Η τάση εκποίησης κινητών αξιών και η διακράτηση ρευστότητας, ή τοποθέτηση αυτής σε βραχυχρόνιες ομολογιακές σειρές που πλέον επιβάλλεται καταδεικνύει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο την έλλειψη εμπιστοσύνης στον ίδιο τον θεσμό του χρηματιστηρίου αφού η έννοια της επένδυσης συνάδει πλέον με την έννοια της καταγραφής υποαξιών.

Έως ότου υπάρξει πραγματική μεταστροφή κεφαλαίων, οφθαλμοφανής ροή αν θέλετε, οι όποιες ανοδικές συνεδριάσεις θα έρχονται μόνο ως απόρροια της εκτόνωσης από κατάσταση υπερπίεσης και τίποτ’ άλλο.

Απλά, θα πάρουμε το ρίσκο να πούμε ότι σε μια από τις δυο συνεδριάσεις που απομένουν αυτή την εβδομάδα η Σοφοκλέους θα δώσει μια αντίδραση.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων οι μετοχές της Τεχνικές Εκδόσεις (απώλειες 16,98%), της Βαρβαρέσος (απώλειες 17,05%), της Γκάλης (απώλειες 12%), της Aspis Bank (απώλειες 6,9%), της ΑΛΤΕΡ (απώλειες 3%), της Ξιφίας προνόμιο (απώλειες 9,76%), της AS Company (απώλειες 9,47%) και της Ντεσπέκ (απώλειες 1,61%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ελφίκο, της Ατέρμων, της ΓΕΚΕ, της Τεχνικές Εκδόσεις, της Βαρβαρέσος, της ΑΛΤΕΚ, της Γκάλης, της Infoquest, της ΕΛΒΕ και της Aspis Bank.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 34,2% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 1,75 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 67.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 9 ευρώ, ένα πακέτο 470 μετοχών της Alpha Trust Asset Management στα 2,55 ευρώ και ένα πακέτο 118.765 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στα 9,72 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v