Περιμένουν στο ακουστικό τους...

Καταλύτης εξελίξεων, με συνέπειες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την κορυφή, θεωρείται η προσπάθεια στήριξης του ΟΤΕ. Με το αρνητικό της πρόσωπο αυτή τη φορά, η οικονομία επανέρχεται στο προσκήνιο. Στη Σοφοκλέους, παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα... νευρικής κρίσης μεταξύ θεσμικών, που ρευστοποιούν αφειδώς μετοχές και υγιών εταιριών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η επανεμφάνιση της οικονομίας, αρνητικά αυτή τη φορά, στο προσκήνιο είναι η παράμετρος που θα κάνει τη διαφορά- όχι μόνο στα της Σοφοκλέους.

Προφανώς οι εσπευσμένες συναντήσεις των οικονομικών επιτελών, οι απέλπιδές τους προσπάθειες να επεξεργαστούν εναλλακτικές λύσεις, διεξόδους, η εύκολη επίκληση των διεθνών αρνητικών εξελίξεων προκειμένου να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, οι επιθέσεις από σημαντική μερίδα (κυρίως) του φιλοκυβερνητικού Τύπου, αναδεικνύουν το πρόβλημα.

Ξεφεύγει πλέον από την περιθωριακή αυλή της Σοφοκλέους, καθώς εδώ και καιρό διατρέχει κάθε κομμάτι του κοινωνικού ιστού, κατατρώγοντας οτιδήποτε στην εξάπλωση του. Πως αλήθεια περιμένουμε και έχουμε την απαίτηση να ελεγχθούν, να περιοριστούν, τα κακώς κείμενα της Σοφοκλέους, όταν η γενικότερη εικόνα από το μέτωπο (και της οικονομίας) φαντάζει πλέον ανεξέλεγκτη.

Αιωρείται στον αέρα η αίσθηση του χαμένου, του ανήμπορου, του προβληματικού, αυτού που σκέφτεται να εγκαταλείψει τη μάχη.

Στηρίζουν (και) αυτές τις μέρες για πολλοστή φορά τη μετοχή του ΟΤΕ, οι ίδιοι που για καθαρά εισπρακτικούς λόγους μετοχοποιούσαν το τελευταίο φιλέτο του Οργανισμού πέρυσι, έναντι 16,5 ευρώ ανά μετοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως επί των ημερών της τελευταίας προεδρίας, η μετοχή του Οργανισμού από τα 18 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 9 ευρώ.

Περίπου 1,5 τρισ. δρχ. έβαλε το δημόσιο, στα ταμεία του, από τον Απρίλιο του 1996 μέσω των αλλεπάλληλων μετοχοποιήσεων του ΟΤΕ. Τώρα μοιάζει με ”στυμμένη λεμονόκουπα” και εγκαταλείπεται από φίλους και εχθρούς που ζητούν ”κάποιο κεφάλι στο πιάτο” και διαμαρτύρονται εντόνως για την προσπάθεια στήριξης που κατατρώγει το ρευστό του ομίλου.

Η ύστατη προσπάθεια στήριξης που μειώνει τα ίδια κεφάλαια του ΟΤΕ, ενδέχεται να είναι καταδικαστική, για αρκετούς, καταλύτης εξελίξεων για περισσότερους στην περίπτωση που δεν τελεσφορήσει.

Δικαιολογημένα ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί, αναλυτές επισημαίνουν πως όλα τα λεφτά είναι ο ΟΤΕ. Και όχι τόσο οι τράπεζες, καθώς δεν αναμένουν σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματά τους του πρώτου τριμήνου.

Διαγράφεται όμως και ένας επιπλέον κίνδυνος, που αλυσιδωτά πλήττει τις τελευταίες δυο ημέρες μετοχές και υγιών επιχειρήσεων. Προφανώς, η κατά 8,5% υποχώρηση της μετοχής του Τιτάνα, με αυξανόμενες συναλλαγές που χθες έφτασαν στα 105.000 τεμάχια, η πίεση στη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής, είναι απότοκο της αδυναμίας των θεσμικών να ελέγξουν τον ΟΤΕ.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v