ΧΑ-λαρά!!!

Αν και η ”πυροσβεστική παρέμβαση” απέτρεψε το κλείσιμο της αγοράς κάτω από τις 1.500 μονάδες, ωστόσο, η πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη (και) προς τις 1.400 μονάδες μπορεί να αποδειχθεί ”μονόδρομος”, στην περίπτωση που αποτύχουν να αντιδράσουν οι Εθνική και Alpha από τα 10 ευρώ και οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ από τα 9 ευρώ, όπου πλησιάζουν.

Πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, και δη στις 1.501,90, με απώλειες 2,52%, έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης τιμών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι ως προς τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Με άλλα λόγια, οι 1.500 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο σημείο στήριξης που να μπορεί να εκληφθεί ως σημείο αναφοράς, καθότι η αγορά βρίσκεται σε φάση εκκαθάρισης – το έχουμε επισημάνει πολλάκις άλλωστε – και θα παραμείνει έτσι έως ότου διεθνώς η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Τα βασικά σημεία αναφοράς είναι τα εξής: Ο ΟΤΕ, όπως διατείνεται ο Διευθύνων Σύμβουλος του, είναι ”φθηνός” στα 10 ευρώ, πλην, όμως δεν είναι, διότι αν ήταν δεν θα βρίσκονταν τώρα στα πρόθυρα του να διασπάσει καθοδικά τα 9 ευρώ, με όγκο τεμαχίων που προσεγγίζει τα 2 εκ. Με άλλα λόγια, όπως και παλαιότερα στην Εμπορική, οι έχοντες την πρόθεση αποχώρησης – και δεν είναι λίγοι – βρίσκουν το buy-back του ΟΤΕ προκειμένου να ξεπουλήσουν, εξέλιξη που θεωρείται ευτυχής.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς ο ΟΤΕ, μειώνοντας τα ίδια κεφάλαια του προκειμένου να επαναγοράσει ίδιες μετοχές, θα πείσει μελλοντικά ως προς την πιστοληπτική του ικανότητα. Αυτά, τα τιμολογεί η αγορά.

Το δεύτερο σημείο αναφοράς είναι η διαρκής και αδυσώπητη πτωτική κίνηση των τραπεζών (-2,95%). Οι αποτιμήσεις των τίτλων που παρακολουθεί η UBS έχουν ”πάει” πλέον στις τιμές-στόχους που είχαν τεθεί, οπότε από εδώ και πέρα θεωρητικά περνάμε στα όρια της υπερβολής. Καθοδικής γαρ.

Τρίτο σημείο αναφοράς. Εθνική, Alpha, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πλησιάζουν τεχνικά σημεία ήσσονος σημασίας. Τα 10 ευρώ για τις δύο πρώτες, τα 9 για τις δύο δεύτερες. Ενδεχόμενη αποτυχία αντίδρασης στη συγκεκριμένη περιοχή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και η πτωτική κίνηση έως τις 1.400 είναι κυριολεκτικά μονόδρομος.

Τέταρτο σημείο αναφοράς. Είχαμε νέα ενίσχυση του τζίρου σε πτωτική συνεδρίαση (78,6 εκ. με 3,2 εκ. σε πακέτα), κάτι που δείχνει πως η δυνητική προσφορά καλά κρατεί. Συνυπολογίστε και την ύπαρξη μόλις 21 ανοδικών τίτλων (4 ενδοσυνεδριακά), και αντιλαμβάνεστε πως η μόνη ροή κεφαλαίων που υπάρχει είναι από την αγορά κινητών αξιών, προς τα ομόλογα και το ρευστό. Στην άκρη, έξω από τη διαρκή χασούρα.

Τέλος, η τιμολόγηση των υποτιμήσεων στα Παράγωγα δεν προδιαθέτει σε περαιτέρω πτώση, καθότι ουσιαστικά η πτώση είναι αυτοτροφοδοτούμενη και μόνο για αντιστάθμιση χρησιμοποιούνται σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Με άλλα λόγια, η υποκείμενη αγορά ”πάει” χαμηλότερα τα ΣΜΕ, και όχι τα ΣΜΕ την αγορά.

Θα συνεχιστεί αυτή η τάση; Δεν βλέπουμε γιατί να μην συνεχιστεί….

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Info Quest, Nτεσπέκ Ελλάς, Ευρωσυμμετοχές Κεφαλαίου και Επενδύσεων, Νηρέας, ΑΤΤΙ – ΚΑΤ, Sea Farm Ionian, Kεραμεία Αλλατίνη, Μπουτάρης (κοινές), Alfa Alfa Συμμετοχές και Προοδευτική.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές: Info Quest, Ντεσπέκ Ελλάς, Νηρέας, Sea Farm Ionian, Νίκος Γκάλης, Ευκλείδης, Αλυσίδα (κοινές), ΑΛΤΕ και Nexans Eλλάς.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 69,5% έναντι της συνεδρίασης της Παρασκευής) εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 1.800.350 τεμαχίων της Sanyo στην τιμή των 0,36 ευρώ και ένα πακέτο 78.910 τεμαχίων της Folli Follie στην τιμή των 10,60 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο πακέτα (100.000, 96.756 τεμαχίων) του ΟΤΕ στην τιμή των 9,16 και 9,12 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v