Ελλειμμα διαφάνειας βλέπει η M. Stanley στον ΟΤΕ

Την έλλειψη διαφάνειας εκ μέρους του ΟΤΕ σε θέματα στρατηγικής και επενδύσεων περιγράφει σε όλους τους τόνους έκθεση της Morgan Stanley για τη μετοχή του Οργανισμού (6/3/2003). Ως αποτέλεσμα, περικόπτεται η τιμή-στόχος για τη μετοχή στα 14 ευρώ.

Ελλειμμα διαφάνειας βλέπει η M. Stanley στον ΟΤΕ
Την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ από τα 14,5 στα 14 ευρώ περικόπτει η Morgan Stanley, διατηρώντας την πρόβλεψη για απόδοση του τίτλου καλύτερη από αυτή της αγοράς (outperform), σε έκθεσή της με ημερομηνία 6 Μαρτίου.

Παρά τη διατήρηση της πρόβλεψης, η έκθεση επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ αφαιρέθηκε από τη λίστα των τριών ”top picks” της, η οποία πλέον αποτελείται από τις Telefonica, Telecom Italia και KPN.

Κατά την άποψη του οίκου, οι δυνατές επιδόσεις της μετοχής του ΟΤΕ στο ξεκίνημα του 2003 εξαφανίστηκαν, λόγω της έλλειψης διαφάνειας αναφορικά με τις επενδύσεις του στη ρουμανική αγορά.

Μάλιστα, το θέμα των επενδύσεων στη Ρουμανία είναι κάτι στο οποίο στέκεται ιδιαίτερα η έκθεση, τονίζοντας ότι αν και δεν πιστεύει πως μακροπρόθεσμα η συγκεκριμένη κίνηση θα ήταν επιβλαβής για τον Οργανισμό, επισημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει ”σε λογική τιμή”.

Οι μέτοχοι του ΟΤΕ, τονίζεται, πιστεύεται ότι πιθανόν ”δεν θα επιδείξουν θετική ανταπόκριση στην ανάληψη πρόσθετου ρίσκου από τον Οργανισμό στη Βαλκανική, ειδικά αν αυτό συνοδευτεί από έλλειψη διαφάνειας”. Εκφράζεται επίσης η εκτίμηση ότι η επίδοση της μετοχής στο ταμπλό ήδη επηρεάζεται από τις ρουμανικές επενδύσεις.

Η διοίκηση, αναφέρεται, είναι σε θέση να πυροδοτήσει ανάκαμψη της μετοχής, ”απλώς και μόνο ξεκαθαρίζοντας συγκεκριμένα θέματα στρατηγικής και αποκαθιστώντας την επενδυτική εμπιστοσύνη”. Η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι ”η αγορά ξαφνιάστηκε από την αλλαγή σχεδιασμού που εμφανίστηκε μετά την αύξηση κεφαλαίου στη RomTelecom”. ”Στην πραγματικότητα”, αναφέρεται, ”ενώ η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου ήταν σε εξέλιξη, το μοναδικό πράγμα που η διοίκηση ανακοίνωνε ήταν ότι παγώνει τις επενδύσεις της στην Cosmorom”.

Αναφορικά με την προσφάτως εξαγγελθείσα επαναγορά ιδίων μετοχών, η έκθεση αναφέρει πως παρά την εξουσιοδότηση για αγορά μέχρι και του 7,6%, η διοίκηση θα προχωρήσει σε επαναγορά μόνο μέχρι το ποσοστό του 2%.

Τα ρίσκα που η Morgan Stanley συνδέει με την αποτίμηση της μετοχής του ΟΤΕ εντοπίζονται στον εντονότερο του αναμενόμενου εγχώριο ανταγωνισμό, στα πιο αδύναμα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της RomTelecom, αλλά και στην περαιτέρω έλλειψη διαφάνειας σε ό,τι αφορά μελλοντικές τοποθετήσεις στη Ρουμανία.

Σχετικά με το μέλλον και για τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ΟΤΕ (συμπεριλαμβανομένων των Cosmote, RomTelecom και άλλων), η έκθεση εκτιμά πως τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 5,461 δισ. ευρώ το 2003, στα 5,555 δισ. ευρώ το 2004 και στα 5,655 δισ. ευρώ το 2005.

Τα κέρδη προ φόρων αναμένονται στα 953 εκατ. ευρώ για το 2002, στα 1,055 δισ. ευρώ το 2004 και στο 1,132 δισ. ευρώ το 2005.

Δημήτρης Γλύστρας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v