Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Τι ”βλέπει” για 16 ελληνικές μετοχές (update)

Ψήφο εμπιστοσύνης στη ”στροφή προς την ποιότητα” που επιχειρείται στη Σοφοκλέους δίνει η UBS, σε έκθεσή της (10/3) με βασικό τίτλο ”Μεταβλητότητα = Ευκαιρίες”. Οι τιμές-στόχοι για 16 ελληνικές μετοχές, οι συστάσεις και η γνώμη των αναλυτών του διεθνούς οίκου για τους Έλληνες θεσμικούς.

UBS: Τι ”βλέπει” για 16 ελληνικές μετοχές (update)
Με 16 ελληνικές μετοχές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 82% του δείκτη MSCI Greece και το 74% του Γενικού Δείκτη ασχολείται εκτενής έκθεση της UBS (10 Μαρτίου 2003) με τίτλο ”Αστάθεια = ευκαιρίες”.

Όπως αναφέρεται, η κάλυψη της UBS επικεντρώνεται στις μετοχές με τη ”μεγαλύτερη ρευστότητα”.

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου παρατηρούν ”τάσεις στροφής προς την ποιότητα” στη Σοφοκλέους, επικαλούμενοι τόσο το ”ξεκαθάρισμα” που επιχειρείται στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, όσο και το ότι ”οι Έλληνες θεσμικοί φαίνεται να γίνονται πιο απαιτητικοί”.

Οι επενδυτές στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, συνειδητοποιούν ότι μερικοί τίτλοι μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι υποτιμημένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, ενώ ξεκαθαρίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους από μετοχές με αμφίβολες λειτουργικές επιδόσεις.

Αντίστοιχα, οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, όπως επισημαίνει η UBS, αναγνωρίζουν τώρα την προσπάθεια που καταβάλλουν ορισμένες εταιρίες στον τομέα της επικοινωνιακής πολιτικής (investors relations), ώστε ο τρόπος που αυτή ασκείται να αναβαθμιστεί από το επίπεδο ”οικογενειακής επιχείρησης” σε αυτό μιας ”σύγχρονης εταιρικής δομής”.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, οι Έλληνες θεσμικοί δείχνουν να εντοπίζουν τις εταιρίες εκείνες που οι διοικήσεις τους λαμβάνουν αποφάσεις θεωρώντας ότι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε περιβάλλον ”αναδυόμενης αγοράς”, μην έχοντας ακόμη εγκλιματιστεί.



Η UBS συνιστά ”αγορά” για τους τίτλους των Τιτάν, ΟΠΑΠ, Coca-Cola 3E, Panafon, Cosmote, Μαΐλλης, Folli Follie και Stet Hellas, ενώ η σύσταση ”neutral” αφορά στις μετοχές των Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Γερμανός.

Σύσταση για ”μείωση θέσεων” διατυπώνεται για την Alpha Bank και την Εμπορική Τράπεζα.

top picks της UBS από τις ελληνικές μετοχές είναι οι Cosmote, Panafon, ΟΠΑΠ, Coca-Cola, Τιτάνας και Folli Follie.

Η τιμή-στόχος από τη UBS για τις 15 εταιρίες που είναι εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι: ΔΕΗ- 16 ευρώ, Τιτάν- 41 ευρώ, Πειραιώς- 5,5 ευρώ, Panafon- 6,7 ευρώ, OTE- 11,7 ευρώ, OΠΑΠ- 12 ευρώ, Εθνική- 12,8 ευρώ, Μαΐλλης- 4,3 ευρώ, Γερμανός- 12,4 ευρώ, Folli Follie- 18,5 ευρώ, EFG Eurobank- 10,5 ευρώ, Cosmote- 11,7 ευρώ, Εμπορική- 9,3 ευρώ, 3Ε- 19 ευρώ, Alpha Bank- 9,3 ευρώ.

Για τη Stet Hellas η τιμή-στόχος είναι στα 8,5 δολ.

Για την κίνηση της ελληνικής αγοράς στο 2003, η έκθεση επισημαίνει ότι μέχρι τώρα ”κράτησε σχετικά καλά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές” και πως παρά το ότι χρειάζεται ”προσοχή, δημιουργήθηκαν αγοραστικές ευκαιρίες”.

Εναντι των ευρωπαϊκών αγορών, όπως επισημαίνεται, η ελληνική εμφανίζει μικρό discount, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχουν ”μικρά περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης από τα τρέχοντα επίπεδα”.

”Η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς”, τονίζεται, ”ίσως να μην είναι γρήγορη, καθώς μάλιστα οι δεικτοβαρείς ελληνικές τράπεζες παραμένουν ακριβές και αρκετές δημόσιες προσφορές μέσα στο 2003 είναι δυνατόν να αντλήσουν ρευστότητα”.

Η UBS αναφέρει ότι τα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσαν οι ελληνικές εταιρίες ήταν σε γενικές γραμμές χειρότερα του αναμενομένου (για τις τράπεζες και για ορισμένα blue chips, όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ), παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται (μαζί με την πορεία των ευρωαγορών) για τη νέα υποχώρηση της αγοράς.

Σε κλαδικό επίπεδο, η έκθεση ξεχωρίζει τις τηλεπικοινωνίες, ενώ για τον τραπεζικό τομέα εκτιμά ότι θα εμφανίσει απόδοση κατώτερη από αυτή της αγοράς.

Όσον αφορά στον τραπεζικό κλάδο, η UBS σχολιάζει ότι επιλογές της παραμένουν η Εθνική και η EFG Eurobank, με την τελευταία να παραμένει ο κυρίαρχος στην ”πολλά υποσχόμενη ελληνική τραπεζική λιανική αγορά”.

Εξηγώντας την πρόβλεψη ”underperform” για τον κλάδο, η έκθεση αναφέρει τέσσερις λόγους: το premium 11% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, το χαμηλό ROE, το υψηλό κόστος και το πιθανό ρίσκο που εμπεριέχει πιθανή νέα περικοπή των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων στην οποία προχώρησε η Alpha Bank, επισημαίνεται ότι οι υπόλοιποι είναι πιθανό να ακολουθήσουν, ”αν και όχι σύντομα”.

Αναλυτικά, η UBS θέτει τιμή-στόχο τα 9,3 ευρώ για την Εμπορική Τράπεζα, με τη σύσταση reduce 2, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στους επόμενους έξι μήνες τα στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της τιμής της μετοχής της είναι μια περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τα 10,5 ευρώ βλέπει ως τιμή-στόχο για τη μετοχή της EFG Eurobank η UBS Warburg, δίνοντας σύσταση neutral 2, για την οποία μάλιστα επισημαίνει ότι σε μια πιθανή περαιτέρω μείωση των επιτοκίων η EFG θα επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Στα 12,8 ευρώ διαμορφώνεται η εκτίμηση της UBS Warburg για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με τη σύσταση neutral 2. Τα 5,5 ευρώ δίνονται ως τιμή-στόχος για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με τη σύσταση neutral 2, επισημαίνοντας παράλληλα ότι περαιτέρω πτώση της αγοράς είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη της κερδοφορίας.

Εξάλλου, ”μείωση θέσεων” συνιστά για τον τίτλο της Alpha Bank, ενώ θέτει την τιμή-στόχο στα 9,3 ευρώ. Τόσο για τη σύσταση όσο και για την τιμή-στόχο, η έκθεση επισημαίνει ότι βρίσκονται ”υπό αναθεώρηση”.



Αναφορικά με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, αναφέρεται ότι ο βαθμός διείσδυσης στην ελληνική αγορά είναι περιορισμένος και ότι, αν και τυπικά εμφανίζεται εξαιρετικά ανταγωνιστική, δεν παρουσιάζει τέτοια χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την ελληνική οικονομία συνολικότερα, η UBS εντοπίζει μια ήπια βελτίωση, αν και επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερες δομικές αλλαγές. Η ελληνική οικονομία, τονίζεται, φαίνεται ”μονωμένη” από την παγκόσμια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αφού το ΑΕΠ της ”τρέχει” με 4%. ”Χρειάζεται ωστόσο”, προσθέτει, ”προσοχή, αφού πολλές εταιρίες δεν μπορούν να μετατρέψουν τα μεγέθη αυτά σε βελτίωση της κερδοφορίας τους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v