Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον κ. υπουργό οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και τα μέτρα που αποφασίστηκαν, το ποσοστό στο οποίο έχει διαμορφωθεί η ανεργία, αλλά και τα έργα του Γ’ ΚΠΣ απασχολούν, μεταξύ άλλων, τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον κ. υπουργό οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και τα μέτρα που αποφασίστηκαν, το ποσοστό στο οποίο έχει διαμορφωθεί η ανεργία, αλλά και τα έργα του Γ’ ΚΠΣ απασχολούν, μεταξύ άλλων, τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού τύπου της Τετάρτης.

Ελλάδα - Ανεργία: Έσπασε το φράγμα του 10% η ανεργία στην Ελλάδα, ενώ η Εξπρές τονίζει ότι υποχωρεί η ανεργία στο 9,9% το 2002. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ. Για το ίδιο θέμα η Ημερησία τονίζει το μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά μετά το 1998, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης για 39.000 θέσεις εργασίας.

Οικονομία: Συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης καλείται να λάβει το υπουργικό συμβούλιο σύμφωνα με την Ημερησία. Για σερί 6 συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό κάνει λόγο η Οικονομική Ελευθεροτυπία η οποία συμπληρώνει πως με αυτό τον τρόπο απαντάει η κυβέρνηση στην ”γκρίνια” κυβερνητικών στελεχών για το τρίπτυχο (πληθωρισμός, Χρηματιστήριο, Γ’ ΚΠΣ).

Σχετικά η Ναυτεμπορική αναφέρει πως στο φορολογικό τομέα με ενδεχόμενες μειώσεις των φόρων κατανάλωσης για τη συγκράτηση των τιμών θα καταφύγει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία από τον ενδεχόμενο πόλεμο στο Ιράκ. Η Εξπρές σημειώνει πως τα δύσκολα επικεντρώνονται στο ότι η κυβέρνηση που δήλωνε ότι η οικονομία μας είναι ”άτρωτη”, τώρα κατανοεί πως πρέπει να εξηγήσει γιατί χρειάζονται μέτρα, πολύ περισσότερο καθώς δεν υπάρχει κοινή εκτίμηση για την έκταση των παρεμβάσεων.

Επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρονται στο Βήμα, το οποίο επιπλέον αναφέρει πως η κυβέρνηση μέσα στην κρίση του πολέμου θα ακολουθήσει σταθερή πορεία στην οικονομία, χωρίς περικοπές κοινωνικών δαπανών και χωρίς παροχές. Σχετικά η Καθημερινή τονίζει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει αναχώματα στις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ με πιστή τήρηση του προϋπολογισμού, αλλά και μέτρα αντίστασης στον πληθωρισμό.

Σοφοκλέους: ”Μια ανάσα” πριν από τις 1.500 μονάδες βρέθηκε η Σοφοκλέους, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ η Εξπρές επισημαίνει πως οι 1.500 μονάδες αποτελούν crash test για τη Σοφοκλέους. Το Βήμα τονίζει πως οι ξένοι ξεπουλάνε και τη Σοφοκλέους, ενώ προσθέτει πως εισηγήσεις φθάνουν στο γραφείο του υπουργού οικονομίας και την ενίσχυση και τη στήριξη της Σοφοκλέους σε περίπτωση που εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα στις χρηματιστηριακές αγορές ενόψει του πολέμου στο Ιράκ. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε στα όρια του ”κραχ”, ενώ προσθέτει πως οι χρηματιστηριακές αρχές παίρνουν πρωτοβουλία εξυγίανσης με την επανεξέταση 35 ύποπτων ισολογισμών.

Γ’ ΚΠΣ: Στην κινητοποίηση των ιδιωτών που δείχνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στο Γ’ ΚΠΣ που επιδιώκει η κυβέρνηση, αναφέρεται το Βήμα. Επιχείρηση αφύπνισης προσπαθεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή, ώστε να ανατρέψει τις καθυστερήσεις και τη γραφειοκρατία που εμποδίζουν την ομαλή ροή των κοινοτικών πόρων.

Πετρέλαιο: Η Σ. Αραβία θα καλύψει το κενό του Ιράκ όπως τονίζει η Καθημερινή.

Τουρισμός: Δυο εβδομάδες πολέμου αντέχει ο τουρισμός σύμφωνα με την Οικονομική Ελευθεροτυπία, η οποία τονίζει ότι εάν ο πόλεμος διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες τότε οι συνέπειες για ολόκληρο το κύκλωμα της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι πιθανότητα αναστρέψιμες για τη φετινή χρονιά. Η Ελλάδα δε βρίσκεται μεταξύ των ασφαλών προορισμών, αναφορικά με τον επικείμενο πόλεμο, βάσει έρευνας του Stem αναφέρει η Εξπρές.

Ομόλογα: Ιδιαίτερα χαμηλό ως μηδενικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε χθες από ιδιώτες επενδυτές για αγορά αφορολογήτων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου κατά τη δημοπρασία τριετών τίτλων, τονίζει το Βήμα.

ΔΕΗ: Σημαντική αύξηση των ξένων στη ΔΕΗ, συμπεραίνει η Ημερησία, ενώ η Καθημερινή αναφέρει Αμερικανός φίλος με 5% στο μετοχολόγιο της ΔΕΗ.

ΔΕΠΑ: Τον Ιούνιο κληρώνει το 35% της ΔΕΠΑ, τονίζει το Χρηματιστήριο στην πρώτη σελίδα του, ενώ η Ημερησία αναφέρει ότι έως τον Ιούνιο ο στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΠΑ.

Τράπεζες: Στη λογιστική τους αξία διαπραγματεύονται οι τράπεζες στο ταμπλό, ενώ η μειωμένη κεφαλαιοποίηση αλλάζει τις ισορροπίες, επισημαίνει το Χρηματιστήριο.

Intralot: Στην αγορά ιδίων μετοχών προχωρά η Intralot, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Ημερησία.

McDonalds: Περισσότερα καταστήματα McDonalds θα λειτουργήσουν μέχρι το 2003, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Albio Holdings: Σε νέα εξαγορά προχώρησε η Albio Holdings σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, που προσθέτει πως η εταιρία αναμένει αυξημένα μεγέθη στο τέλος του 2003.

Lannet: Για ”άνοιγμα” της Lannet στα Βαλκάνια κάνει λόγο το Χρηματιστήριο, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν προβλέψεις για αύξηση του τζίρου της εταιρίας για το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v