Κι όμως δεν είναι όλα (τόσο) μαύρα!

Θα μπορούσε να ακολουθήσει την τεχνικής μορφής αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών η Σοφοκλέους. Μέσα στην υπερβολή της απαξίας, διαπιστώνουμε πως μεμονωμένες αλλά ικανές στον αριθμό περιπτώσεις μετοχών, κρατούν και ανθίστανται. Ας μην περνούν απαρατήρητες οι επιλεκτικές και χωρίς βιασύνη αγορές ξένων σε ορισμένους τίτλους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε καθαρά τεχνικής φύσεως αντίδραση παραπέμπει η προσπάθεια των ”παικτών” να κινήσουν ανοδικά τις ευρωπαϊκές αγορές. Με κοινή όμως την εκτίμηση πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα ακόμη βήμα προς την καταγραφή και νέων χαμηλών τιμών.

Το πρόβλημα των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αποτιμάται ως πολύ σοβαρότερο από ότι μέχρι στιγμής είχε αποτιμηθεί.

Καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και στη Σοφοκλέους, καθώς έχουν υπερπουληθεί μετοχές ακόμα και υγιών επιχειρήσεων.

Είναι προφανές, πως οι ξένοι οίκοι που επανεξετάζουν θετικά τα αποτελέσματα του Τιτάνα και δίνουν τιμές– στόχους σαφώς υψηλότερους, δε θα παραμείνουν επί μακρόν αμέτοχοι στην τρέχουσα ”χαμηλή” τιμή των 31,16 ευρώ. Η περίπτωση του Τιτάνα είναι ενδεικτική όσο και αντιπροσωπευτική μιας γενικευμένης απαξίωσης και ”των χλωρών που καίγονται πλέον με τα ξερά”.

Επισημαίνουμε παράλληλα, από χθες, πως συγκεκριμένες ισχυρές χρηματιστηριακές πραγματοποιούν για λογαριασμό ξένων πελατών τους αγορές κυρίως στις μετοχές των Cosmote, Vodafone κάτι που δικαιολογεί τη σχετική σταθερότητά τους τις τελευταίες δυο συνεδριάσεις.

Δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια να επιχειρήσουν ένα πέρασμα από συγκεκριμένες ελληνικές μετοχές, με κύριο χαρακτηριστικό τους τη ρευστότητα, την ταμειακή ευρωστία και το υψηλό μέρισμα. Κάτι τέτοιο άλλωστε εννοούσε ξεκάθαρα η UBS στην τελευταία της έκθεση (10/03/2003).

Το όλο παιχνίδι πάντως, παραμένει επικεντρωμένο γύρω από τον ΟΤΕ, καθώς οι ξένοι δεν πείθονται πλέον– και εν μέρει δικαιολογημένα – πως ο Οργανισμός μπορεί να τους προσφέρει και την επόμενη χρήση, υψηλή μερισματική απόδοση. Δικαιολογημένα από την υψηλή τιμή των 11,6 ευρώ έχουν αναθεωρήσει την εκτίμησή τους για τον Οργανισμό, θέτοντας τιμή στόχο γύρω από τα 9 ευρώ.

Βέβαια τα όσα συμβαίνουν στον Οργανισμό φτάνουν μέχρι την κορυφή, την πλατείας Συντάγματος. Είναι σίγουρο πως τα αποτελέσματα της προσπάθειας στήριξης θα φτάσουν, ειδικά σήμερα, μέχρι το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Εύλογα, καθώς ο ΥΠΕΘΟ βάλλεται από τους συντρόφους του.

Για τις μετοχές των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ υπάρχει σε γενικές γραμμές σαφώς καλύτερη εκτίμηση, καθώς για την κυβέρνηση αυτοί οι δύο οργανισμοί αποτελούν το ”οξυγόνο” ρευστότητας για το δημόσιο ταμείο. Μια επόμενη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ, αποτελεί βάλσαμο για το δημόσιο ταμείο.

Προβληματικός παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, που καθώς πλησιάζει στις τιμές που εδώ και ένα μήνα έχει θέσει η UBS, περιμένουμε να δούμε την αντίδρασή του ή την επόμενη έκθεση του διεθνούς οίκου.

Θα πρέπει να σημειωθεί όμως πως ορισμένοι παίκτες, γνώστες του παρασκηνίου οι οποίοι δανείζονται ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τιμών μετοχές των Εθνικής και Alpha εκτιμούν πως και οι δύο έχουν περιθώρια υποχώρησης.

Οι πιο ακραίοι από αυτούς κάνουν λόγο για τιμή στόχο τα 9 ευρώ για την Εθνική και τα… 7 για την Alpha. Όχι βέβαια πως ψυχολογικά και τεχνικά είναι καλύτερη η συμπεριφορά των Eurobank και Πειραιώς.

Στον αντίποδα και στο ερώτημα ”τι επιτέλους ξεχωρίζει” διαπιστώνουμε όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι ότι παρά το γενικευμένο κλίμα απαξίωσης υπάρχει ζωτικός χώρος για τον Παπαστράτο, τον Βασιλόπουλο, τον Νίκα αλλά και τους μικρότερους Δομική Κρήτης, Κορδέλλου, Έλτον.

Υπάρχουν μετοχές που για τον έναν ή τον άλλον λόγο ανθίστανται αυτές τις μέρες σε βαθμό που κρατούν σημαντικό μέρος των κερδών που καταγράφουν από την αρχή του έτους. Προφανώς και η Fidelity γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα γιατί έχει θέση στον Γερμανό, οι μέτοχοι δεν πωλούν στη Hyatt, υπάρχουν αχτίδες φωτός και αισιοδοξίας.

ΣΗΜ. Η κατάρρευση (και) της Σοφοκλέους θυμίζει, και αυτό μας ευχαριστεί, σε αρκετούς συναδέλφους το 1453, τη χρονιά άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Αντιγράφοντας από την στήλη του Κερδοσκόπου πέραν της αλώσεως σημειώνεται πως ”το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που γίνεται σήμερα τηρουμένων των αναλογιών, μάλλον θα μοιάζει με τις συνεδρίες που συγκαλούσε στη Βασιλεύουσα ο Κ. Παλαιολόγος όταν έξω από τα τείχη της Πόλης είχε στρατοπεδεύσει ο Μωάμεθ ο Κατακτητής”.

Από τα ωραία, που αν μη τι άλλο κρατούν ψηλά το φρόνημα.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v