Εκτονώθηκε η Σοφοκλέους!!!

Οι τηλεπικοινωνίες και δη ο ΟΤΕ (+6,11%) οδήγησαν το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.500 μονάδες, εν μέσω, όμως, χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, που υποδεικνύει ότι η σημερινή συνεδρίαση πρέπει να εκληφθεί ως μια ημέρα εκτόνωσης της πίεσης και διακριτικής απόσυρσης των πωλητών.

Αντίδραση και πάλι αντίδραση στη Σοφοκλέους, και ίσως μόνο αντίδραση στην κατάσταση υπερπώλησης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί στον απόηχο της πρόσφατης έντονα πτωτικής κίνησης.

Οι τηλεπικοινωνίες και δη ο ΟΤΕ (+6,11%) οδηγούν την επαναφορά του γενικού δείκτη πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων (1506,43 με κέρδη 1,93%) εν μέσω όμως χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, κάτι που δείχνει ότι ουσιαστική επανατοποθέτηση ρευστότητας δεν υπήρχε, και ότι απλά οι πωλητές έκαναν πρόσκαιρα πίσω.

Η αδυναμία μετοχών σηματωρών, όπως της Εθνικής και της Alpha Bank, να διασπάσουν ανοδικά τα επίπεδα αντίστασης στα 10 ευρώ με όγκο, η ”αναιμική” Εμπορική (+0,43%) και η ύπαρξη 46 πτωτικών μετοχών σε μια ημέρα σαν τη σημερινή, αναμφίβολα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως αυτή η καθεαυτή η σημερινή συνεδρίαση πρέπει να εκληφθεί ως μια ημέρα εκτόνωσης της πίεσης και διακριτικής απόσυρσης των πωλητών.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αναλύσει κανείς τα τεκταινόμενα στη διεθνή και εγχώρια αγορά σήμερα. Ο πρώτος τρόπος και ο ευκολότερος ίσως στην υιοθέτηση, είναι να πιστέψει κανείς πως οι αγορές δύναται για μια περίοδο πέντε έως δέκα ημερών, να ανακτήσουν υψηλότερα επίπεδα, εάν δεν αλλάξει κάτι στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και τιμολογηθεί ένας βραχυχρόνιος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με ευνοϊκή εξέλιξη και περιορισμένες παράπλευρες απώλειες, στον οποίο θα συμμετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι ”συμμαχικές” δυνάμεις.

Ο δεύτερος τρόπος αξιολόγησης της σημερινής κίνησης είναι μέσα από το πρίσμα της μονοήμερης εκτόνωσης. Με άλλα λόγια, η σημερινή κίνηση είναι απλά μια φωτοβολίδα, μπορεί αύριο να έχουμε μια απόπειρα συσσώρευσης στις 1500 μονάδες, αλλά στο τέλος της εβδομάδας, της ερχόμενης πιθανότατα, ο δείκτης θα είναι χαμηλότερα από εκεί που ξεκίνησε τη σημερινή ημέρα.

Προκειμένου να πεισθούμε ότι το πρώτο σενάριο είναι εφικτό, θα πρέπει να βρούμε την ύπαρξη πραγματικής ροής κεφαλαίων προς τις χρηματιστηριακές αγορές, κάτι που δεν είδαμε σήμερα και είναι απαραίτητο να δούμε προκειμένου να πιστέψουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή επενδυτών σε αυτή την αγορά.

Διότι σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να θεωρήσουμε ότι η ανακυκλούμενη ρευστότητα της Σοφοκλέους διέπεται από το συνήθη της κερδοσκοπικό χαρακτήρα, και ότι στο πρώτο πισωγύρισμα θα έχουμε εκ νέου μαζικοποίηση των ρευστοποιήσεων.

Τέλος, όσον αφορά στην κρίση της αγοράς Παραγώγων, τα οποία σημειωτέον χθες μας είχαν προϊδεάσει στο να εμφανιστούμε αισιόδοξοι στο απογευματινό μας σχόλιο, η απροθυμία τιμολόγησης περαιτέρω αντίδρασης ναι μεν είναι φυσιολογική και αναμενόμενη, αλλά στον ίδιο βαθμό καταδεικνύει και την ανάγκη και επιθυμία των εμπλεκομένων να επενδύουν με όσο το δυνατό μικρότερο ρίσκο τοποθέτησης.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, οι μετοχές της Βαρβαρέσος (απώλειες 17,8%), της Κλωστήρια Ναούσης (απώλειες 12,8%), της Τεχνικές Εκδόσεις (απώλειες 9,85%), της Γκάλης (απώλειες 6,36%) και της Εγνατία προνόμιο (απώλειες 1,23%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων οι μετοχές της Βαρβαρέσος, της Κλωνατέξ κοινές και προνομιούχες, της Κλωστήρια Ναούσης, των Τεχνικές Εκδόσεων και της Γκάλης.

Σήμερα ήταν και η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της Σαραντής που έκλεισε στα 0,76 ευρώ καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστο 27,62%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 30,77% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 4,48 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 900 μετοχών της Ευκλείδης στα 0,67 ευρώ, ένα πακέτο 100.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,3 ευρώ και ένα πακέτο 250.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,3 ευρώ. Επίσης στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 125.000 μετοχών της 3Ε στα 12,6 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v