Δεν βλέπουν κρίση Σημίτης - Γκαργκάνας (update 2)

Δεν χρειάζεται να ληφθούν έκτακτα μέτρα, δήλωσε ο Κ. Σημίτης, ο οποίος από κοινού με τον Ν. Γκαργκάνα ”δεν βλέπει να υπάρχει κρίση στην οικονομία”. Διαφορετικές απόψεις Χριστοδουλάκη - Γκαργκάνα για τον πληθωρισμό. Τι προβλέπει η έκθεση της ΤτΕ για πληθωρισμό- ανάπτυξη, αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πιθανό πόλεμο. Τι λέει η έκθεση της ICAP για τον δανεισμό των Ελλήνων.

Δεν βλέπουν κρίση Σημίτης - Γκαργκάνας (update 2)
του Ακη Χαραλαμπίδη

Δεν υπάρχει κρίση στην οικονομία δήλωσαν οι κ. κ. Γκαργκάνας και Σημίτης, ενώ ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν εκτιμά ως αναγκαία τη λήψη εκτάκτων μέτρων.

”Δεν θα παρασυρθούμε απ’όσους θέλουν να τροφοδοτήσουν ένα κλίμα κρίσεως και φοβίας και εκτάκτων μέτρων στην οικονομία”, είπε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Κ. Σημίτης, ενώ χαρακτήρισε ως βασική επιλογή την ”ανάπτυξη με σταθερότητα”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Ν. Χριστοδουλάκης, εξειδικεύοντας τα όσα αποφασίστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου στο Ιράκ, είπε πως η οικονομία έχει δείξει μεγάλες αντοχές και αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η αντιπληθωριστική προσπάθεια και η διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι δεν θα γίνει καμιά αύξηση στα τιμολόγια των μεταφορικών υπηρεσιών (εχθές απέρριψε σχετικό αίτημα των ακτοπλοϊκών εταιριών) και ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ θα είναι μικρότερες από τον πληθωρισμό.

Σε αντίθεση με τον διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα, ο οποίος προέβλεψε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει στο 3,6% φέτος, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι είναι εφικτός ο στόχος μείωσής του στο 3%, ενώ παραδέχθηκε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ελλάδα ευθύνεται για τη μείωση των εξαγωγών.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στον τουρισμό, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αντοχή που έδειξε ο τομέας σε αντίστοιχες κρίσεις στο παρελθόν, προσθέτοντας ότι αυτό είναι δυνατόν να συμβεί και τώρα.

Τέλος, έκανε λόγο για επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού και ένταση των αποκρατικοποιήσεων.

Την άποψη ότι δεν υπάρχει κρίση στην οικονομία εξέφρασε και ο κ. Γκαργκάνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε επ’ ευκαιρία της υποβολής της έκθεσης στη Βουλή και της σύνάντησής του με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Απ. Κακλαμάνη, ενώ σημείωσε ότι οι εξελίξεις των μακροοικονομικών μεγεθών είναι θετικές σε σχέση με άλλες χώρες.

Το πιο πιθανό σενάριο σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα είναι ότι σταδιακά θα εκλείψει η αβεβαιότητα από την παγκόσμια και τη διεθνή οικονομία μέσα στο 2003 και από το φθινόπωρο θα αρχίσουν οι ανακάμψεις των οικονομιών.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, είπε ότι πρέπει να μειωθεί στα επίπεδα της ευρωζώνης, ώστε να αποφευχθούν απώλειες στην ανταγωνιστικότητα, τον ρυθμό ανάπτυξης και την απασχόληση. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε αγορές υπηρεσιών και αγαθών, καθώς και να απελευθερωθεί περαιτέρω η αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών, δήλωσε ο Ν. Γκαργκάνας, αναφερόμενος στα συμπεράσματα της έρευνας που έκανε η ICAP σε συνεργασία με την ΤτΕ, τα οποία, όπως είπε, ήταν ”ευχάριστα”, καθώς δείχνουν ότι οι τράπεζες δεν δίνουν αλόγιστα δάνεια, αλλά και τα νοικοκυριά σκέφτονται την οικονομική τους κατάσταση πριν ανοιχθούν.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των δανείων που έχουν ληφθεί από τα νοικοκυριά είναι στεγαστικά, ενώ το 50% περίπου των νοικοκυριών δεν έχει πάρει κανένα δάνειο. Όσον αφορά στο ποσοστό των δανείων που δεν εξυπηρετούνται από τα νοικοκυριά, ο κ. Γκαργκάνας είπε ότι είναι λίγο υψηλότερο σε σχέση μ τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά στους περιορισμούς στα καταναλωτικά δάνεια, είπε ότι δεν έχουν πλέον νόημα ύπαρξης και η ΤτΕ θα σκεφτεί την άρση τους μετά τον Απρίλιο.

Σύμφωνα εξάλλου με το περιεχόμενο της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ *, ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του 2003, ενώ αντίθετα, ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει οριακά σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, που περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση έκθεσή της.

Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,7%, έναντι 4% το 2002, όπως αναφέρεται, δεν λαμβάνει υπόψη της τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης σοβαρής επιδείνωσης των εξωτερικών δεδομένων, ανάλογα με την έκβαση του πολέμου στο Ιράκ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδα πάνω από το 3,6% όπου ήταν το 2002 (τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει τις τιμές καυσίμων και γεωργικών προϊόντων).

Γενικά οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στο Ιράκ αναμένεται ότι θα είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, όσον αφορά στον πληθωρισμό και τον τουρισμό, αλλά μάλλον μικρότερες όσον αφορά στον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο περιορισμός των επιπτώσεων του πολέμου είναι δυνατός, αν η κυβέρνηση λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων και για την πρόληψη γενικότερων φαινομένων κερδοσκοπίας, καθώς και αν οι κοινωνικοί εταίροι (επιχειρήσεις, συνδικάτα) επιδιώξουν άμεση αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας με συγκρατημένη μισθολογική και τιμολογιακή πολιτική.

Στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που περιείχε η σημερινή ημέρα για το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται, εκτός από την κατάθεση της έκθεσης της Ττε στη Βουλή, τη συνάντηση Σημίτη- Γκαργκάνα και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και η συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη.

* Το πλήρες κείμενο της ενδιάμεσης έκθεσης της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v