Θετική αλλαγή κλίματος με μοχλό τον ΟΤΕ

Με μοχλό, και με μετοχή σηματωρό τον υπερπιεσμένο ΟΤΕ, στήνεται με σχετική ευκολία και χαμηλή ρευστότητα αντίδραση προς τις 1500 μονάδες, ανάλογη της χθεσινής υποχώρησης. Καλοδεχούμενη κάθε ανάσα και ένεση ρευστότητας, ενώ στο επίκεντρο των βραχυπρόθεσμων παικτών βρίσκονται οι μετοχές με υψηλό συντελεστή beta.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με οδηγό την υπερπιεσμένη μετοχή του ΟΤΕ συνεχίζεται και διευρύνεται η αντίδραση. Με συναλλαγές που παραπέμπουν στον χθεσινό τζίρο της πτωτικής συνεδρίασης, εξισορροπούν κατά κάποιο τρόπο τα ”χαμένα”.

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση το ποσοστό θετικής μεταβολής είναι σχετικά ισοδύναμο του χθεσινού, με ανάλογο τζίρο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μη γενόμενη η χθεσινή συνεδρίαση.

Πρακτικά αυτό ενισχύει κατά κάποιο τρόπο την ”στήριξη” της αγοράς, τη μεταφέρει έστω και βραχυπρόθεσμα από τις 1.465 προς τις 1.501 μονάδες.

Το ενθαρρυντικό είναι πως το έναυσμα του ΟΤΕ (με κέρδη περίπου 5% για τη μετοχή προς τα 9,20 ευρώ) ακολουθούν και στηρίζουν και οι πέντε βασικές τραπεζικές μετοχές.

Τεχνικά, κάτι ανάλογο ισχύει και στην περίπτωσή τους. Με κέρδη η μετοχή του ΟΠΑΠ, προς τα 12,6 ευρώ η Τρία Έψιλον, στα 5,22 ευρώ η Ελληνική Τεχνοδομική.

Η μετοχή της Εθνικής προς τα 9,9 ευρώ και της Eurobank προς τα 9,18 ευρώ προσφέρονται για όσους βραχυπρόθεσμα προσβλέπουν σε συνέχιση της αντίδρασης.

Κερδίζει το στοίχημα της ”στήριξης” η Intracom (στα 3,96 ευρώ η τιμή της μετοχής), ενώ μετοχές εταιριών όπως οι Κορασίδης, Φουρλής που ”φλέρταραν” επικίνδυνα με το 1 ευρώ, έστω και οριακά, το κερδίζουν σήμερα.

Οι συναλλαγές και οι πράξεις σε μετοχές εταιριών κυρίως χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης (από... Μουριάδη μέχρι... Μινωικές) και μεγάλης διακυμανσιμότητας συγκεντρώνουν μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού.

Καλοδεχούμενη η αντίδραση – ανάσα για την στεγνή από ρευστό αγορά, τη στιγμή που ενισχύεται η εκτίμηση ότι αυτή τη φορά η Σοφοκλέους θα ακολουθήσει.

Εάν συνεχίσουν προς τη Δευτέρα την αντίδρασή τους οι διεθνείς αγορές, οι σχετικοί συντελεστές β δείχνουν πως θα πρέπει να αναμένουμε την επανεμφάνιση ακραίων – θετικών αυτή τη φορά – διακυμάνσεων.

Έχει ξεκαθαριστεί βεβαίως πως η σημερινή αντίδραση για να έχει νόημα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον και αύριο (οπότε και οι ”παίκτες” θα έχουν στα χέρια τους την αποδοχή η όχι του αναθεωρημένου ψηφίσματος) και προς την Δευτέρα, μετά, βλέπουμε...

Αναμφίβολα οι γεωπολιτικές εξελίξεις του σαββατοκύριακου θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

ΣΗΜ. Εν κατακλείδι και σε σύνοψη, ο πρωθυπουργός της χώρας, ούτε λίγο ούτε πολύ μας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κρίση στην ελληνική οικονομία.

Ας τον ακολουθήσουν επενδυτικά, κατ’ αρχήν, οι ψηφοφόροι του και εμείς ερχόμαστε με τη δεύτερη φουρνιά αγοραστών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v