Πολεμικό ράλι ή ”παγίδα ρευστότητας”;

Το χθεσινό ”πάρτι” στις ξένες αγορές δημιουργεί τώρα προσδοκίες για την συνέχιση της ανόδου. Πόσο θα διαρκέσει όμως αυτή η τάση, εάν και εφόσον εκδηλωθεί; Σε τι διαφέρει τελικά για τον επενδυτή μια ανοδική εκτόνωση περιορισμένου εύρους, από μια ”παγίδα ρευστότητας”;

Πολεμικό ράλι ή ”παγίδα ρευστότητας”;
του Γιώργου Παπανικολάου

Το απότομο χθεσινό ράλι στις ξένες αγορές, βίαιο και με μεγάλους όγκους συναλλαγών, ιδίως στις ΗΠΑ, επανέφερε μια σειρά από βασικούς δείκτες (π.χ. S&P 500 και S&P 100, Philadelphia Banking Index, DJ Transportation) ΟΡΙΑΚΑ πάνω από τα σημεία στήριξης τα οποία πρόσφατα είχαν διασπάσει, αλλά και πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 10 και 20 ημερών που παρακολουθούνται στενά από τους traders (π.χ. DJ-30 και NASDAQ).

Ειδικά στην περίπτωση του NASDAQ είχαμε χθες και 90% ανοδικό όγκο συναλλαγών ένα χαρακτηριστικό δείγμα ”ταύρων” που εκδηλώνονται.

Εκ πρώτης όψεως η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που περιμένουν ένα ”ράλι” εκτόνωσης” που θα φέρει τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς δείκτες, αρκετά υψηλότερα.

Ευχής έργον και για τη Σοφοκλέους, που υπέστη σοβαρότατες απώλειες το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, ακόμη κι αν η απότομη άνοδος των αγορών έχει συνέχεια, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα εύκολα.

Ορισμένοι δείκτες που συνήθως σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός ”μεσοχρόνιου χαμηλού”, όπως ο δείκτης VIX των αμερικανικών options, δεν έχουν δώσει αντίστοιχα σήματα.

Εν τούτοις, οι αμερικανικές αγορές εμφανίζονται έτοιμες είτε να υποδεχτούν την έναρξη των επιχειρήσεων με ένα ράλι ”υπέρ πίστεως και πατρίδος”, είτε να εκδηλώσουν ανακούφιση στο ενδεχόμενο να επικρατήσει η άποψη των ευρωπαίων για ”πίστωση χρόνου στο Σαντάμ”!!!

Κοινώς, ”μονά ζυγά δικά τους”!! Γιατί όχι άλλωστε, αφού με ευκολία παραμέρισαν χθες τα άκρως δυσάρεστα στοιχεία για την κατανάλωση.

Ομοίως και στις ευρωπαικές αγορές, ιδίως στην περίπτωση του DAX, οι δείκτες διολίσθησαν έντονα αγγίζοντας σημαντικές περιοχές μακροχρόνιας στήριξης, από τις οποίες και αντέδρασαν, χθες με ιδιαίτερη ένταση κατόπιν και του ”μηνύματος” για την ετοιμότητα της ΕΚΤ να μειώσει ξανά τα επιτόκια, ”εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες”.

Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για τους traders και τους ”γρήγορους”, ιδίως εάν η άνοδος συνεχιστεί και σήμερα, πράγμα ιδιαιτέρως πιθανό για τη Σοφοκλέους που δεν πρόλαβε να ”γιορτάσει” αρκούντως μαζί με τις ξένες αγορές.

Για πόσο θα διαρκέσει η... γιορτή; Η απάντηση είναι άγνωστη, ακόμη και βραχυχρόνια αφού από τεχνικής απόψεως ακόμη και μια σχετικά μικρή διόρθωση στις αμερικανικές αγορές σήμερα θα επαναφέρει σειρά δεικτών στην ”επικίνδυνη περιοχή”.

Σε μεσοχρόνιο ορίζοντα πάντως, η απάντηση δεν αφορά μόνον την (σχετική ή απόλυτη) επιτυχία των αμερικανικών επιχειρήσεων κατάληψης του Ιράκ, αλλά το τι θα επακολουθήσει.

Διορατικοί αναλυτές σημειώνουν ήδη την ύπαρξη του ”θέματος” της Βορείου Κορέας στον... ορίζοντα, ενώ τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει στην Ευρώπη και μάλλον εντείνονται στην Ιαπωνία έχουν απλά περάσει σε δεύτερη μοίρα, λόγω της ”πολεμικής ανησυχίας”.

Τώρα. Διότι στη συνέχεια θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους στο προσκήνιο.

Εντός των ΗΠΑ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που φωνάζουν για το μεγάλο έλλειμμα, για την μείωση της κατανάλωσης, για τα χρεωμένα νοικοκυριά. θα δώσει άραγε λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα ο ”πακτωλός” του φθηνού πετρελαίου που ευαγγελίζονται ορισμένοι άλλοι συνάδελφοί τους;

Τα βάσανα των ξένων αγορών σίγουρα δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους. Το ίδιο ισχύει και για τη Σοφοκλέους η οποία υποφέρει από τα ιδιόμορφα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεών της.

Ακόμη λοιπόν κι αν εκδηλωθεί άμεσα ένα ράλι, είτε ”υπέρ” του πολέμου στο Ιράκ, είτε υπέρ της πίστωσης χρόνου από τον ΟΗΕ, γεγονός ούτως ή άλλως αναμενόμενο από την εμπειρία του παρελθόντος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στον κίνδυνο να εξελιχθεί αυτό το ράλι σε μία ακόμη ”παγίδα ρευστότητας”.

Οπου παγίδα ρευστότητας είναι το ”ψεύτικο ράλι” που απλά εγκλωβίζει γρήγορα πολύτιμα κεφάλαια σε μια πτωτική αγορά. Στη Σοφοκλέους έχουμε ζήσει αρκετές.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v