Οι ξένοι κάνουν παιχνίδι...

Στις μετοχές των τριών τηλεπικοινωνιακών επικεντρώνουν την προσοχή τους οι (κυρίως) ξένοι αγοραστές, δίνοντας νέα ανοδική ώθηση στη Σοφοκλέους, σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στις διεθνείς αγορές. Το front running δημιουργεί, σε μεγάλο βαθμό, βάθος και, θα ”τραβήξει” όσο συντηρείται η έξωθεν θετική αφορμή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με πρωταγωνιστές συγκεκριμένη ομάδα ξένων ”παικτώ픨που με αιχμή τις μετοχές και των τριών τηλεπικοινωνιακών εταιριών επιχειρούν την καταγραφή υπεραξιών, συνεχίζεται η αντίδραση του ΓΔ προς τις 1.535 μονάδες.

Παρακολουθώντας προσεκτικά τις κινήσεις, όσων είχαν καλύψει προχθές τις 10 μονάδες- από τις 707, στα συμβόλαια του FTSE 20, διαπιστώνεται η διάθεσή τους να συνεχίσουν το παιχνίδι. Αγόρασαν χθες γύρω στις 729 μονάδες και οδηγούν τον FTSE 20 προς τις 745.

Η βραχυπρόθεσμη τακτική τους εξαρτάται τα μέγιστα από τη συμπεριφορά της Νέας Υόρκης και τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, γι’ αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σημείο που θα κλείσουν μέρος των θέσεών τους προκειμένου να κατοχυρώσουν κέρδη περίπου 30 μονάδων (μέσα σε μόλις 2 συνεδριάσεις).

Καλώς ή κακώς, η αυξημένη εμπορευσιμότητα σε τεμάχια (κάτι που παρατηρήθηκε και χθες) επιβεβαιώνει το ριψοκίνδυνο της αντίδραση κυρίως όμως τις... προτιμήσεις των βραχυπρόθεσμων. Ένα μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους παραμένει επικεντρωμένο σε μετοχές εταιριών μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης ακόμη και προβληματικών εταιριών, τίτλων υπό επιτήρηση, καθώς επιχειρούν την μερική έστω επαναφορά.

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής πέριξ των 240 μετοχές (αγεληδόν και πάλι- αλλά τι να κάνουμε;) αντιδρούν ανοδικά φανερώνει τόσο το βραχυπρόθεσμο των κινήσεων, όσο και τον χαρακτήρα μας. Ας μην έχουμε όμως απαιτήσεις τη στιγμή που δείκτες μεγέθους ενός DAX κυμαίνονται σε εύρος 10 ποσοστιαίων μονάδων, όπως συνέβη χθες.

Το συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης του DAX- για να κατανοήσουμε το μέγεθος του τζόγου που παίχθηκε χθες- είναι περίπου μισό ελληνικό ΑΕΠ.

Από τις μετοχές που αντιδρούν, η τάση με συναλλαγές ενισχύεται στις Νηρέα, ΑΛΤΕ, Ντεσπέκ, Alfa Alfa Συμμετοχές, Κούμπας, Στρίντζης, Logic Dis, Μοχλός, Altec, αλλά και Εμπεδος, ΑΕΓΕΚ, Μουζάκης, Χαλκόρ, Ευρωσύμβουλοι, Ατερμων, όπως επίσης και σε Chipita, ΜΕΤΚΑ, Εθνική Ακινήτων, Cosmote, ΕΛΓΕΚΑ και άλλες.

Σε απόλυτο συγχρονισμό με την τάση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινείται η Σοφοκλέους, ενώ είναι προφανές ότι θα επιδιωχθεί η μεγιστοποίηση των πρόσκαιρων έστω ωφελειών που προσφέρει η αντίδραση διεθνώς.

Η ανάγκη για ρευστότητα και η υψηλότερη τιμολόγηση χαρτοφυλακίων ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένους σε ακραίες κινήσεις.

Υπάρχει όμως πραγματικό πρόβλημα κα μέρους του θα επιδιωχθεί να επιλυθεί- επουλωθεί, όσο προσφέρουν αφορμές οι Αγγλοσάξωνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v