Η παράταση φέρνει αισιοδοξία...

Μικροπαρατάσεις δίνονται από τις ΗΠΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί πλήρως στα μέτρα τους το γεωπολιτικό σκηνικό. Αναβολές, αφορμή για τη διαμόρφωση έντονων διακυμάνσεων και ακραίων τάσεων με το ρευστό διεθνώς- να μεταφέρεται στα παράγωγα. Μετοχή- σηματωρός και σήμερα ο ΟΤΕ.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι έντονες διακυμάνσεις δεικτών και σύνθετων προϊόντων αποτελούν το… βούτυρο στο ψωμί κάθε παίκτη, διεθνώς.

Αν μη τι άλλο από προχθές, σε Ν. Υόρκη και Ευρώπη οι διακυμάνσεις έχουν και πάλι την τιμητική τους. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τις τελευταίες 2 μέρες γυρίζουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αφού μέχρι και ο FTSE 100 πρόσφερε εύρος περίπου 14% σε 2 μέρες.

Αυτό εξηγεί και την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών επί παράγωγων προϊόντων που χθες το βράδυ έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα στη Φρανκφούρτη. Τόσο στα συμβόλαια επί δεικτών και μετοχών, όσο και στα συμβόλαια επί ομολόγων, με πρωτοφανείς τζίρους να τζογάρονται.

Είναι εντυπωσιακό, σημείωναν στελέχη της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, πως μέχρι και στο συμβόλαιο του δεκαετούς ομολόγου γίνονταν χθες πολλά χτυπήματα. Έχουν την γεωπολιτική μορφής αφορμή που θέλουν οι παίκτες και προφανώς θα τραβήξουν όσο μπορούν τους δείκτες με την.. συνδρομή της νέας μικρής παράτασης που δίνουν οι αμερικανοί.

Άλλωστε, η προφανής επιδίωξή τους είναι η απομόνωση της Γαλλίας, η περιθωριοποίηση και αποδυνάμωση του δικαιώματος αρνησικυρίας. Στη Σοφοκλέους το παράδοξο θα ήταν να έχουν γράψει υπεραξίες οι εγχώριοι θεσμικοί. Για μία ακόμη φορά, κυρίως ξένοι επιδόθηκαν σε ένα άγριο κυνηγητό του ΟΤΕ, έχοντας λάβει το έναυσμα μία– δύο μέρες προηγουμένως, κυρίως από την UBS.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε τιμές υψηλότερες των 9,1 ευρώ, αρκετοί έλληνες θεσμικοί ρευστοποιούσαν μετοχές του Οργανισμού. Σαφώς και είναι μία πρώτης τάξεως αφορμή να τιμολογηθούν ψηλότερα τα χαρτοφυλάκια ορισμένων διαχειριστών και παικτών με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν αγοραστές προς το μεσημέρι της Δευτέρας σε επίπεδο τιμών 1.540 μονάδων.

Όπως σημείωναν νωρίς το πρωί χρηματιστηριακοί παράγοντες, κυρίως ξένοι πελάτες τους αγόραζαν συμβόλαια του FT 20 (Μηνός Μαρτίου) και υψηλότερα των 729 μονάδων που πρακτικά φανερώνει την πεποίθηση των ξένων ότι θα μπορέσουν να πουλήσουν με premium.

Η χθεσινοβραδινή διακύμανση του δικαιώματος του ΟΤΕ στη Νέα Υόρκη ενισχύει την εκτίμηση πως και σήμερα ο ΟΤΕ δεν θα αφεθεί, ενώ οι ίδιοι ξένοι παίκτες συνεχίζουν τις προσεκτικές αγορές και στις άλλες δύο μετοχές εταιριών τηλεπικοινωνιών.

Επιφυλάσσονται για το πρώτο τρίμηνο οι τραπεζίτες, αλλά η έξωθεν αφορμή τους προσφέρει την χρυσή ευκαιρία να πάρουν πολύτιμη ανάσα. Άλλωστε, θα πρέπει να δοθεί και χρηματιστηριακά διαβεβαίωση, πως όλα τελούν υπό έλεγχο στο χώρο της οικονομίας – και του χρηματιστηρίου.

Δεδομένης της συγκυρίας, θεωρείται παράλογη η ανακολουθία της πορείας των μετοχών από το περιεχόμενο των πρωθυπουργικών δηλώσεων. Μετοχές με ισχυρό συντελεστή Β, ακόμα και οι επιτηρούμενες έδωσαν χθες μία πρόγευση κερδοσκοπίας, ευρισκόμενες στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Όσοι μπορούν για όσο αντέξουν, και μέχρις ότου βρουν αγοραστές θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη που προκύπτουν από τη συγκυρία. Μεσοπρόθεσμα, ενδιαφέρουν οι μετοχές που ”κράτησαν” μέχρι και τη συνεδρίας της Τετάρτης, είτε πρόκειται για τις Cosmote, Γερμανό, Hyatt, KAE, είτε για τις Hitech, Αττικές εκδόσεις, ΕΛΤΟΝ, Σιδενόρ, είτε για τις μετοχές κατασκευαστικών εταιριών που προσφέρουν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων (ΕΛΤΕΧ, ΑΒΑΞ, Μηχανική, Τεχνική Ολυμπιακή).

Εύλογα παρουσιάζει ενδιαφέρον η συμπεριφορά της μετοχής της Intracom καθώς σύμφωνα με την απόφαση της έκτακτης γ.σ. αποφασίστηκε η ανανέωση της εντολής για επαναγορά ιδίων μετοχών. Ισχύει μέχρι ποσοστού 10% του μ.κ., συμπεριλαμβανόμενων των ήδη αγορασμένων, με εύρος τιμών από 1- 18 ευρώ. Διευκρινίζεται, πως η εταιρία έχει ήδη αγοράσει περίπου το 1,6% του μ.κ., όπως και το ότι η περσινή απόφαση ισχύει έως και τις 19/3/2003.

* Τα πλήρη κείμενα των reports δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v