Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Eπιπλέον διευκρινήσεις για τις υπό επιτήρηση

Παραμένουν σε επιτήρηση και οι 15 εταιρίες που πρόσφατα εισήχθησαν σε αυτό το καθεστώς, όπως αποφάσισε το δ.σ. του ΧΑ, ενώ για την περίπτωση της Θεμελιοδομής θα ζητηθεί η γνωμάτευση ειδικών. Διευκρινήσεις για Olympic Catering και εταιρίες με χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα.

ΧΑ: Eπιπλέον διευκρινήσεις για τις υπό επιτήρηση
Παραμένουν σε επιτήρηση και οι 15 εταιρίες που πρόσφατα εισήχθησαν σε αυτό το καθεστώς, όπως αποφάσισε το ΧΑ, το οποίο και εξέδωσε λεπτομερή ανακοίνωση, με την οποία διευκρινίζει περαιτέρω τις πρόσφατες αποφάσεις.

Ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ του Χρηματιστηρίου στη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, τα οποία εξέτασαν και συζήτησαν όλες τις επιστολές που έλαβαν από τις εν λόγω εταιρίες κατά τις τελευταίες ημέρες, καταλήγοντας ότι δεν υφίσταται λόγος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, άρσης της επιτήρησης για καμία μετοχή.

Ωστόσο, για την περίπτωση της Θεμελιοδομής, αποφασίστηκε να ζητηθεί γνωμάτευση σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να συνυπολογίζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι τζίροι που προκύπτουν από κοινοπραξίες.

Επίσης, το ΔΣ του Χρηματιστηρίου έκανε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες μια εταιρία θα διαγράφεται, καθώς επίσης και για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας εταιρίών ”χαμηλής εμπορευσιμότητας”.

Τέλος, εγκρίθηκε η εισαγωγή στην Παράλληλη Αγορά της εταιρίας BRS Εξαγωγές-Εισαγωγές Επώνυμων Ενδυμάτων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε η BRS θα διαθέσει 677.500 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές ως εξής: 657.500 με δημόσια εγγραφή και 20.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

Το Δ.Σ. του Χ.Α. ενημερώθηκε για την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρίας ”MARFIN COMM A.E” σε ”COMM GROUP ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” και διακριτικό τίτλο ”COMM GROUP A.E.”.

Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε κατά τη σημερινή συνεδρίασή τον προϋπολογισμό του Χ.Α. για το έτος 2003, το Πρόγραμμα Marketing του Χ.Α. για το έτος 2003 και την ”ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ” ως Ειδικό Διαπραγματευτή.

Διεκρινήσεις από ΧΑ για τις υπό επιτήρηση εταιρίες

Το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου είχε επισημάνει στην από 6.3.03 ανακοίνωσή του σχετικά με την υπαγωγή εταιριών στην ειδική κατηγορία υπό καθεστώς επιτήρησης, ότι αποσκοπούσε στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση των επενδυτών σχετικά με τη τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, έτσι όπως αποτυπώνεται στις πρόσφατες λογιστικές τους καταστάσεις, χωρίς όμως ταυτόχρονα να προεξοφλεί και τη μελλοντική τους πορεία.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις που έλαβαν χώρα την προηγούμενη εβδομάδα το ΔΣ του Χρηματιστηρίου θεωρεί σκόπιμο να ανακοινώσει τα ακόλουθα:

Είναι γνωστά και δημοσιευμένα από το Μάρτιο του 2001 τα οικονομικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν σε σχέση με τις λογιστικές καταστάσεις 31.12.02, για την υπαγωγή μιας εταιρίας στην κατηγορία υπό επιτήρηση.

Είναι γνωστό επίσης ότι στην απόφαση 64 προβλέπονται και άλλα κριτήρια που αφορούν την προσήκουσα ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, τόσο σχετικά με την πορεία της διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων των εισηγμένων εταιριών όσο και με άλλες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.

Η ετερογένεια τόσο των οικονομικών όσο και των υπολοίπων κριτηρίων υπαγωγής των εταιριών στην κατηγορία υπό επιτήρηση καθιστά πρόδηλο ότι σε καμία περίπτωση μια απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. για υπαγωγή μιας εταιρίας στην κατηγορία αυτή δεν θα πρέπει να αξιολογείται ως γεγονός που διαφοροποιεί την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών αυτών.

Είναι δε προφανές από τη δομή της απόφασης 64 ότι τόσο τα ίδια τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν όσο και η αξιολόγησή τους, γίνεται με σκοπό να καταδειχτούν εταιρίες για τις οποίες γεγονότα που προκύπτουν από τα δημοσιευμένα τους στοιχεία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από το επενδυτικό κοινό, κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών του επιλογών.

Το Δ.Σ. συζήτησε τα έγγραφα που τέθηκαν υπόψη του από την εταιρία Θεμελιοδομή ΑΕ σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του κύκλου εργασιών των κατασκευαστικών εταιριών και ειδικότερα για το αν πρέπει να συνυπολογίζεται ο κύκλος εργασιών που συνδέεται με συμμετοχή τους σε κοινοπραξίες.

Η απόφαση 64 του Δ.Σ. του ΧΑ για τους όρους της υπαγωγής των εισηγμένων εταιριών σε καθεστώς επιτήρησης δεν κάνει καμία ειδικότερη διάκριση για τις κατασκευαστικές εταιρίες και τις εργασίες τους που συνδέονται με συμμετοχή σε κοινοπραξίες, σύμφωνα άλλωστε με τις κοινά παραδεκτές αρχές λογιστικού χειρισμού.

Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω αμφισβήτηση ή διαμαρτυρία εκ μέρους των ενδιαφερομένων, αλλά και ενεργώντας σύμφωνα τις αρχές της χρηστής διοικήσεως, το Δ.Σ. αποφάσισε να απευθύνει σχετικό ερώτημα σε ειδικό εμπειρογνώμονα. Τα συμπεράσματα της εκθέσεώς του θα ληφθούν υπόψη ώστε να διαπιστωθεί αν στο σημείο αυτό η απόφαση 64 του Δ.Σ. του ΧΑ χρήζει τροποποιήσεως ή εξειδικεύσεως.

Το ΔΣ του ΧΑ διευκρινίζει ότι για την OLYMPIC CATERING AE, η προηγούμενη αναφορά του στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με μετρητά δεν αποτελεί προϋπόθεση για επανένταξη της μετοχής της εταιρίας σε καθεστώς συνεχούς διαπραγμάτευσης και η εταιρία προσκομίζοντας στοιχεία πρώτου τριμήνου 2003, με βάση τα οποία πληροί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στη απόφαση 64 παράγραφος 1.4, θα εξεταστεί η έξοδός της από το καθεστώς της επιτήρησης.

Σε ότι αφορά τις εταιρίες που εμπίπτουν στο κριτήριο της ιδιαίτερα χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας (1.2.γ), το ΔΣ του ΧΑ αποφάσισε να εξετάσει τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας στιγμιαίας διαπραγμάτευσης με σκοπό την ένταξη εταιριών με αυτά τα χαρακτηριστικά στην εν λόγω κατηγορία.

Ακόμα, όσον αφορά την εταιρία ΤΑΣΟΓΛΟΥ Α.Ε.- DELONGHI, διευκρινίζεται ότι η υπαγωγή της στην κατηγορία υπό επιτήρηση έγινε μόνο με βάση το κριτήριο των τριών αρνητικών χρήσεων (παραγρ. 1.2.α)

Τέλος το ΔΣ του ΧΑ διαψεύδει σημερινά δημοσιεύματα περί διαγραφής μετοχών χαμηλής χρηματιστηριακής τιμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v